lördag 31 december 2011

Goda Nyheter, Topplista och Nyårsönskningar!

2011 års sista blogginlägg blir en kavalkad av Goda Nyheter, Topplista och högst personliga Nyårsönskningar från mig.
Jag får passa på att vara lite lekfull så här på årets sista dag!


Goda Nyheter inför 2012
Satsning på kollektivtrafiken. Landstingets Trafikstyrelse, som driver Kalmar Läns Trafik, kommer att skapa åtta dubbelturer på Stångdalsbanan. Det ni!


Ökad busspendel Vimmerby-Västervik och Vimmerby-Hultsfred. Det blir lättare att pendla mellan orterna, turerna går oftare.

Vimmerby kommun gör en nysatsning på IT. Mer pengar i budgeten och samarbete med östgötakommuner ska ge kommunens egna förvaltningar bättre IT-resurser och därmed möjliggöra effektiviseringar i organisationen. Fibersatsningar i hela kommunen blir skarpa diskussioner i politiken under 2012.

Ny näringslivschef samt två nya näringslivsråd ska öka kontakterna med det lokala näringslivet och förbättra relationerna.

Kommunens organisation, den förvaltningsmässiga och den politiska, ses över och direkt på nyåret sker politiska diskussioner.

En ny destinationsorganisation skapas av brett samarbete mellan Turistbyrån, Näs samt Kultur och Fritidsnämnden med flera vilket ska ge bättre kraft genom samling av resurser.

Två nya äldreboenden på Circusplatsen ska börja byggas under 2012.

En ny förskola ska börja byggas invid gamla skjutbaneområdet, korsningen Lundgatan-Bysjövägen 2012.

Nytt bostadsområde vid Ulriksdal i Vimemrby centralort ska detaljplaneras och startas upp under året.

Över 30 miljoner kronor läggs på vägförbättringar till  kransorterna i kommunen.

Astrid Lindgrens Värld ska fortsätta sina investeringar i temaparken med en ny Emil-miljö.

Vimmerby Energi- och Miljö planerar nytt stort kraftvärmevärk vid Tallholmen.

Två nya industriområden, Östra Ceos och Krönsmon, ska  anläggas. Blir allt mer övertygad om att samma dag dessa områden är byggklara kommer korken att lossna ur flaskan och vi får en ketchupeffekt.

Lekplatser ska byggas i våra nya bostadsområden.

Vimmerby får en ny rondell i Folkets Park-korsningen. Det ska bli en vacker rondell!

Vackra Vimmerby ska förhoppningsvis börja ritas upp.

Vimmerby får ett nytt Sommartorg 2012! En efterlängtad ”make-over” av vårt torg där vi behåller det genuina och ändå tillskapar serveringsytor och torghandel. Jag hoppas det blir så bra att torget fungerar även vintertid, exempelvis som ett jultorg i december.

Industrin fortsätter satsa. Under 2011 har flera byggt till, andra kommer att bygga till 2012. Under årets sista veckor fick vi information om ytterligare industriell utbyggnad i Vimmerby.

Vimmerby kommuns myndighetsutövning belönades med en fjortonde plats 2011. 2012 hoppas vi bli ännu bättre, också i Svenskt Näringslivs ranking som kommer i vår.

Topplistan över hetaste frågorna

Här är topplistan över de ämnen som gett flest mail och telefonsamtal till mig:

1. KOSTFRÅGAN. Inte bara rörande matens kvalité utan också systemet som sådant, om skolmat, om äldremat, omdesserter. En fråga som engagerar väldigt många. (Läs vad folk tycker på kommunens hemsida. En enkät publicerades där igår!)
Mitt svar: Kostsystemet och dess frågeställningar ska utvärderas efter sommaren.

2. BUSKÖRNINGEN I CENTRALORTEN. Minskar över vintern, är som mest på våren och sommaren. En fråga som upprör många. Det har tagit tid att uppmärksamma polisen på den prioriteringsnivå både folk och politiker tycker att det är på frågan.
Mitt svar: Kommunen har gjort vad den kunnat mot buskörningen. Nu är det polisens sak.

3. FIBERUTBYGGNADEN.  Dålig  eller obefintlig mottagning av Internet på landsbygden i kommunen besvärar många.
Mitt svar: Förutsättningarna för fiberutbyggnad har ökat sedan kommunen gått in i IT-Sam.

FRÅGAN SOM FÖLL UT FRÅN TOPPLISTAN:

Kajproblemet i Vimmerby centrum. Sedan kommunen satt upp ljudskrämmor har kajorna försvunnit. När nu fastighetsägarna sätter nät i sina skorsternar och täpper håligheter, d.v.s potentialla fågelbon i sina centrala fastigheter, så kanske problemet minskas ytterligare.

Nyårsönskningarna

Här ska nu nyårsönskningar lämnas och mina är som följer:

Till politikerkåren:Vi måste alla hjälpas åt att få många fler engagerade politiker i kommunen! Politiker, särskilt unga sådana, är en bristvara i vår kommun och jag önskar ett stort tillskott redan nästa år. Politik är kul, samhällsnyttigt och utvecklande. Vi måste förmå oss att visa det för våra unga.

Till de engagerade politikerna:En extra nyårskaramell till alla ni engagerade politiker i nämnderna. Ni gör ett fantastiskt bra jobb, så fritidspolitiker ni är, och ert engagemang i antalet nedlagda timmar mäter sig väl med den tid en hockey- och fotbollsspelare i de högsta divisionerna lägger ned i träning och matcher. Kväll efter kväll sitter ni i möten och diskussioner. Tur för Vimmerby kommun att ni håller ert engagemang levande. Min önskan är att ni håller kvar ert stora engagemang!

Till vår nya landshövding:Jag önskar att vår nye landshövding Stefan Carlsson, Apoteksbolagets gamla VD, läser en bok om kundorientering. Sannolikt har han redan gjort det. Önskningen om en kundorienterad, stark landshövding i länet, som vet att en länsstyrelse är till för sina invånare, som kan hjälpa till i samtalen med staten, som ser kommunernas behov av extraordinära lösningar, är en innerlig nyårsönskning. Viktigt att han har en modern ledarstil och kan få länsstyrelsen i en stark symbios med övriga positiva krafter i länet. Vi har alltför länge stått utan landshövding. Länets kommuner behöver en landshövding med goda kontakter, inte bara söderut mot Skåne (Carlsson är f.d. regiondirektör i Skåne också), utan norrut mot Stockholm! Det är där beslutsfattarna sitter.

Till redaktionschef Alf Wesik på VT:En nyårsönskan är att lokaltidningen ska fortsätta publicera insändare, att man dock sorterar bort alltför många upprepningar och att man kan  prioritera upp sidorna och utrymmet så att alla kan publiceras snabbare. Jag tror insändarna hör till de mest lästa inslagen i tidningen. Det är viktigt att vi från kommunen också använder tidningen till att ge svar på frågor.

Till de som vill shoppa i Vimmerby:Ett handelstätare centrum. När det blir tomma lokaler i stadskärnan önskar jag att det blev affärer och inte så mycket kontor där, alternativt att kontoret hamnar på andra våningen. Vimmerby behöver en affärstät stadskärna och hela centrum är ju som en stor galleria. Handeln är viktig för Vimmerby.
Jag önskar att varje affär hade en sopskyffel och en sopborste så de själva kunde plocka upp skräp framför sina butiker på mornarna. Handeln kan inte rå för att ungdomar slår sönder glas och skräpar ned i centrum fredags- och lördagskvällar. Men flera kan ta några minuter och städa upp framför affären på lördagsmorgonen. Många handlare gör det redan idag samtidigt som de sätter ut sina vackra dekorationer med ljus och blommor i och bidrar till ett mysigt centrum.

Till oss alla:Jag önskar oss alla fler papperskorgar, framförallt i centrum. Helst ska vi inte ha mer än 25 meter mellan papperskorgarna i centrum för att skapa förutsättningar för en skräpfri stad och skräpfria kransorter. Promenerande flanörer tror jag mer än gärna plockar upp skräp om det fanns nära papperskorgar att lägga det i.

Till våra äldre:Fler parksoffor önskar jag till våra gamla som är ute och promenerar och behöver vila.

Till våra turister:Vimmerbyborna är suveräna turistvärdar. Turisterna lovordar bemötandet de får i Vimmerby. Jag önskar att vi kan fortsätta det goda värdskapet till alla våra gäster, och tänk att vi alltid kan bli bättre på något.

Till vår infrastrukturminister Katarina Elmsäter-Svärd:Mer pengar till infrastruktur, som hon sedan kan lägga på väg och järnvväg. Fixar du investeringen på 1,6 miljarder i Stångådalsbanan så ska vi fixa befolkningsökning, jobb och en blomstrande bygd och turistdestination.

Min STORA önskan inför 2012:
Ska Vimmerby klara av att växa igen, ska vi klara vår svåra uppgift att få pengarna att räcka till det mesta, krävs samarbete. Inte bara inom politiken, utan framförallt ute i samhället.
Vi alla måste ta ansvar för det vi ser och ta gemensamt ansvar för helheten.
Det personliga, humanistiska ansvaret får inte lyftas över till stat och kommun.
Hjälps vi alla åt kommer vår kommun att bli en avsevärd bättre plats att bo och leva i.

Med en önskan om just Ditt engagemang för en bättre kommun, om det så bara gäller att plocka upp ett slängt papper från trottoaren, önskar jag dig ett riktigt

Gott Nytt År!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar