söndag 11 december 2011

Fler äldre skapar vägval i Vimmerby om ett år

Prolog:
"Tror du att jobbet är gjort bara för att kommunen har lagt fast en budget!?"
Han var gammal, barsk och bestämd i rösten när han riktade blicken mot mig.
Nej, det tror jag inte, svarade jag spontant.
"Har du räknat ut vad en medborgare i äldreomsorgen kostar?"
Nej, det har jag inte. Men det finns säkert på omsorgsförvaltningen.
"Men hur vet du då att kommunen gör rätt?"
Tja, jag måste väl ha tillit till alla nämnder och deras förvaltningar att de gör sitt jobb, eller hur?
Svarade jag i hopp om att motfrågan skulle avväpna. Förgäves.
"Ja men om dom inte vet, om de inte har tagit fram ett relevant och sant underlag...?
Ja, då är det problem.
Han varvade ned, sa nästan uppgivet:
"Jag tror att om du räknar ut vad denna kylmat kommunen har kostar, hur slösaktigt den hanteras när desserter går i slasken ute hos de gamla, kommer du fram till att det i princip är billigare att anställa en kockerska till var och en av de äldre..."
Tror du det...?  Svarade jag, uppriktigt fundersam.

När de förtroendevalda i teknik- och servicenämnden, i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige under förra mandatperioden, tog fram förslaget att avveckla alla tillagningskök (utom Tuna) måste ett av motivet varit bättre ekonomi. En nybyggnation vid Vimarskolan skulle kosta 20 Mnkr.
Alltså motiv 1: Bättre ekonomi i att bygga nytt centralt tillagningskök istället för att renovera alla mindre tillagningskök.
Motiv 2: Färre anställda i ett stort tillagningsskök än i många små tillagningskök.
Motiv 3: De processade halvfabrikaten skulle bytas ut mot egentillverkad mat av bra råvaror.
Motiv 4: Matens kvalité skulle förbättras ytterligare i och med att varm mat i Taxi-bilar skulle ersättas av kyld mat i obruten kylkedja.
Motiv 5: Konsulter som föredrog ärendet sa att det hade varit succé på andra platser i landet.
Motiv 6: I papperen fanns bevisligen en besparing för omsorgen och skolan.
Motiv 7: Det fanns en samsyn mellan de politiska partierna. några enstaka tvivlare, inga fler.

Man kan tycka vad man vill om de krav kommunernas livsmedelsinspektörer försöker efterleva efter bästa EU-direktiv, men ibland ter sig bakteriejakten överdriven för gemene man. Ändock: det är bland andra dessa krav som medför att kommunens olika tillagningskök behöver renoveras.
I valet sa moderaterna att vi ville ha kvar tillagningsköken intakta. Inga skulle rivas. Skälet var att vi ville utvärdera hur väl motiven för kylmatssystemet uppfyllts. En bakdörr skulle finnas. Ett utrymme för ånger om det inte blev som man önskat.. Vi ska kunna göra om och göra bättre om så krävdes. Prestigelöst. Bra så.
Efter ett år, d.v.s. nu vid årsskiftet, skulle en utvärdering starta upp. Nu går inte det eftersom kylmaten inte kom igång som planerat och motiv sex ramlade direkt bort från listan för 2011.
I höst ska utvärderingen ske och samtliga motiv ska skärskådas.

Ofta när en pendel slår över från en sida till en annan sträcker den ut kurvan in absurdum. Så har skett i Tuna på Solgläntan där några åldringar inte orkar gå till matsalen och den lokalt lagade maten och får då kylmat från Vimmerby. Istället skulle de kunna få mat direkt från Tuna-köket, ett hundratal meter från deras bostad. Flexibiliteten i systemet prövas.
När Alliansregeringen utvärderade sjukförsäkringssystemet så fann man att pendeln slagit för långt. Man utvärderade, rundade av hörnen, förändrade det som blivit fel, korrigerade.
När politikerna i Vimmerby ska utvärdera kylmaten efter sommaren kommer det säkert att leda till - minst - korrigeringar i systemet. Om inte en total omgörning. Det vet vi inte idag.

Jag kan redan nu se på grundval av de samtal jag får från engagerade äldre män och kvinnor på stan, att det nya kylmatsystemet inte är så flexibelt som brukarna önskar sig. Det kan vid första anblicken uppfattas som svårt att uppnå, men ska definitivt med i utvärderingen.
Hur fungerar kylmaten integrerat i den övriga omsorgen? Har matstunden den terepeutiska effekt som matstunden för äldre ska ha? Får de gamla i sig maten själva, eller måste de ha ännu mer hjälp? Är det många olika hemtjänstpersonal hos den gamle; en bäddar, en hämtar tvätt, en matar, en städar, en duschar, en promenerar, en bäddar ned - och en kommer åkandes med kylmatslådan?
Hur fungerar ekonomin? Inräknat transporter, förpackningar, fasta och rörliga kostnader - är den då billigare och mer konkurrenskraftig än om en och samma person gör allt?
Räknar man samma kvalité på kylmat som på direktlagad mat? Skulle det verkligen fungera med unga hemtjänstmänniskor som lagar mat från råvara hemma hos de äldre? Kan de laga maten på så sätt att de gamla skulle bli nöjda? Ska varje hushåll ha en fast hemtjänstkock eller ska det bara vara förunnat de som bor i omsorgsboenden?
Eller kan hemtjänstkocken vara en flexibel "hemsamarit" som förr i tiden, som också kunde tvätta, städa, klä granen och baka en god sockerkaka till kaffet?
Om vi börjar med ett vitt papper - hur skulle vår omsorg om våra äldre se ut då, till vilken kvalié och till vilket pris?
Antalet vårdbehövande äldre kommer att öka för varje år framåt, samtidigt som antalet unga blir färre och antalet unga som vill jobba i omnsorgen blir ännu färre. Innebär det att kommunen inte klarar älreomsorg åt alla utan att ta ut högre och högre avgifter av de äldre? Eller innebär det att kommunen skickar med en och samma äldrepeng till var och en som behöver omsorg? Kvalitet och tjänster utöver detta får lösas med privata medel?

Jag tror utvärderingen av kylmaten nästa höst kommer att leda till en långt större och omfångsrik debatt om framtidens äldreomsorg i Vimmerby kommun, än bara maten.
Demografiska fakta, lokalt för oss, kanske svarar på frågan när vi behöver bygga ett tredje nytt omsorgsboende? Och hur ska de byggas och med vad ska de betalas när skuldberget redan är anmärkningsvärt högt?
Precis när de nya äldreboendena är under byggnation kommer vi att ta den debatten politiskt och de beslut vi fattar kommer att bli mycket viktiga för den framtida äldreomsorgen i Vimmerby.
Det blir också lämpligt timat, eftersom vi då också knyter ihop våra politiska måldokument där äldreomsorgen är en del.
Alliansens övergripande strategiska plan måste komma tidigare och just nu har den bollen sparkats ut till gruppledarna för en diskussion i fullmäktigegrupperna.
2012 blir utan tvekan ett spännande år.
Det känns, utan att bli alltför dramtisk, att vi står vid ett vägval i många frågor i Vimmerby kommun.
Framtidens äldreomsorg i kommunen är en av de viktigaste och det kommer sannolikt att markeras i 2014-2015 års budget, då också våra nya omsorgsboenden är tagna i drift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar