söndag 8 januari 2012

2012 ska vi knyta ihop ett antal säckar...

Jag gissar att 2012 kommer att gå till historien som ett år då näringslivet i Vimmerby satsade för fullt.Hur kan det vara så? Krisrubrikerna avlöser varandra, Europa och USA är på knäna och köper mindre och mindre av våra exportföretag och i Kina har bruttoinationalprodukten varit sjunkande...
Svaret är: Vimmerby har ett differniterat näringsliv. Och det ska vi vara glada för. Vi är inte beroende av en enda stor arbetsgivare.
Det försvinner jobb när Ljunghälls i Södra Vi och STG i Vimmerby får färre order från en exportberoende bilindustri.
Men det blir fler jobb när Åbros cider slår rekord i allt fler exportländer.
Underleverantörer får jobb när företagen bygger ut och underhåller, och transportsektorn ökar när Arla ökar sin produktion med 25 procent eller V-Tab lokaliserar Skandinaviens modernaste tryckpressar till Vimmerby.
Vimmerby har några tunga, bra industrier som skapat sin egen framgång. Men här finns också en rik flora av familjeägda småindustrier som år efter år ökar så sakteliga och tar marknad. Det är vår lycka i den här kommunen!
Att vi sedan finns mitt i en region som med ca sju mils omkrets innehåller 120.000 människor borde skapa möjligheter för både handel och arbetspendling.

Utmaningen 2012 ligger i att ordna så industrin lätt och snabbt kan expandera. Kommunen är en viktig medspelare för alla företag, vi ingår i näringslivets lag och ska spela tillsammans med andra i laget för att vi gemensamt ska vinna.

Tre viktiga krav:

1) Vi måste få en snabb, tydlig och enkel handläggning från myndigheterna, både i kommun och i länet. Vimmerby kommun är på rätt väg nu. Men det återstår en del. Vår strama budget har lett till att vi tagit bort fasta kostnader, för att istället försöka tillämpa ett rörligt system. Det kan bli dyrare, det kan bli billigare. Allt beror på HUR vi är smarta i vår tjänstemannautövning. Alla med minsta intresse av energisnål produktion känner säkert till historien om hur pappa och mamma lär barnen; "...att går du ned för källartrappan, fundera på om det inte är något som ska ned så du inte går tomhänt. Samma sak när du går upp för källartrappan..."
Det är ett sedelärande "tänk", bekant för alla som drivit företag, organisation eller varit ekonomiskt ansvarig i en förening. Att inte göra dubbelt, att inte gå tomhänt, att lära av varandra - det är den effektivisering som egentligen inte kostar något.
Vad kostar det att frakta ned en korg med tomglas efter julmaten till källaren? Ingenting, om du tar den samtidigt med att du ändå ska gå ned. Man får helt enkelt inte "gå tom" i en effektiv organisation. Här gäller det att vår myndighetsutövning startar upp sin "tankesmedja" för att fundera på hur man med minskade resurser ändå kan göra lika mycket eller mer.

2) Vi måste skapa industrimark, både färdig och ofärdig, både nära centrum för handel och på cykelavstånd för industrin, så olika typer av industrier kan etablera sig.
Det finns industrimark både i Gullringen, Södra Vi och Storebro. Men inte i Vimmerby. Och det är här som företagen efterfrågar marken just nu. När vi nu sätter spaden i jorden på Östra Ceos och på Krönsmon så får vi inte slå oss till ro och tro att allt är fixat för många år framåt. Nej, Östra Ceos kommer direkt att bli fyllt. Vi behöver direkt titta på ny stadsnära mark för småindustri och handel.
Vi bör också se ut ett nytt industriområde och området mellan Nosshult och Koppetorp, vid rv 40, är den plats vi ligger närmast att planlägga nu. Ett snabbt beslut här och vi kan få Trafikverket att ta hänsyn till det nya industriområdet när man gör om rv 40 till 2+1 väg mellan Vimmerby och Toverum.
Av- och påfarter kan bli billigare om de byggs samtidigt med ombyggnaden av vägen.

3) Var ska alla bo? Ihopklumpade på likadana tomter, i likadana villaområden, i lika designade villor eller i samma typ av flerfamiljshus? Nej, vi måste skapa variation och valmöjligheter för olika typer av boenden. Smaken är olika och vi måste ha ett spektrum av lösningar.
Ulriksdalsområdet ser ut att bli verklighet, men det finns också mark ovan Hällebacka, Folkets Park och Lundområdet där några nya kvartersgator kan anläggas. Därtill har vi Nosshults-området, vi har möjlighet att lägga nytt villaområde vid Nybble och kanske Älåkra också i framtiden.
För flerfamiljshus har vi en hel del centrala tomter som kan bebyggas, och nu seglar också Karlbergstomten upp igen. Har vi tillräckligt med äldreboenden om vi bebygger Cirkusplatsen? Svaret är sannolikt nej. Det är dags att se över var vi kan bygga nästa.

Framförhållning är viktigt. 2011 kändes som det år vi var tvugna att komma ifatt beslutsmässigt; äldreboende, förskolor, industrimark, tomtmark, etc. Många stora frågor, som debatten om försäljningen av ALV,  diskussionen om avtalspensionerna, avsaknaden av kommunchef med flera lamslog.  Processer i många andra viktiga frågor stannade upp.
Även om vi inte landade alla dessa frågor under 2011, så påbörjades de och inte mycket återstår för att knyta ihop säcken.
2012 blir lite av förverkligandets år.
Åtminstone när det gäller stora kommunala projekt.
God fortsättning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar