lördag 26 mars 2011

Vilken potential!

Veckans höjdare skedde i fredags.
Då besökte jag, tillsammans med riksdagsman Jörgen Andersson (m) och gruppledare Björn Swedborg ( m) två fantastiska företag i Vimmerby; V-Tab AB och Zobra AB. Båda speciella.
V-Tabs nye platschef David Artmark, hitflyttat från Stockholm (bara det!) berättade om tryckeriet som växer varje dag.
Nu är man snart trångbodda i sin relativt nybyggda fastighet. Det finns dock tomt att ta av om man behöver. 

Zobra AB på Tallholmen, med VD Michael Engstrand, växer också oavbrutet. Här äger man själv över 30.000 kvm fabriksyta och kan växa i men eftersom allt nu är uthyrt är det delvis stopp.
Zobra har också förvärvat ett nytt norsk märke i belysningsbranschen, och flyttat detta till vimmerbyfabriken.

När man besöker företagen i Vimmerby ser man vilken potential som finns i kommunens näringsliv. Nu gäller det att skapa grogrund och en bra dialog med kommunen så vi kan hjälpas åt med utvecklingen. Politiken har stor del i hur näringslivet utvecklas, om man vill ta nödvändiga initativ.
För Vimmerbys del är vi vid sista testen av vår nye näringslivschef.
Vi står också inför beslut att börja projektera industriområdet Krönsmon, ett projekt vi nu sätter hög fart i.
Och till årets andra Företagsfrukost på måndag är det över 80 anmälda - fantastiskt!

Industrimark...ja, hur står det egentligen till med det? Åkte häromkvällen runt på södra industriområdet och såg att vi faktiskt har en hel del tomter lediga, men vi har också möjlig mark att exploatera mellan nya fotbollsplanen och Finnvedens tomt, där man nu startat upp bygget.
Man säger att det är sur mark och pålning som gäller på Ceosområdet. Säkert är det så. Men allt ska ses i skenet av den progonoskostnad man lagt på Krönsmon. Om nu det är en hyffsat bra prognos, så är det området kostsamt att exploatera.
Vi föreslår nu att man förprojekterar för 1,4 Mnkr och att vi färst därefter kan få fram kostnader, etapper och annat i området så vi kan bli mer precisa.
Personligen tycker jag annars att det ligger bra; finns många mervärden för många, att få ett industriområdet vid Krönsmon.
Därmed inte sagt att vi inte kan förtäta på södra industriområdet, när vi får granska det hela lite närmare.

När vi har riksdagsmän i stan, så tar vi dem till Näs. Så också denna gång där Jörgen fick uppleva den fantastiska utställningen. Vi tog också en lunch och samtalade om just Näs.
Regionförbunders Kulturplan diskuterades i Västervik i veckan och jag hoppas att Näs nämndes flera gånger där. Uppenbart är kanske 15 av de 25 miljonerna redan uppbokade av "instituioner" - alla tillgängliga i södra länsdelen - och vi kommer självklart att hävda och söka ett verksamhetsbidrag till Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs i 2012 års budget.
Utvecklingbidrag också, självklart men det primära och viktiga är ett årligt verksamhetsstöd precis som de övriga kulturinstitutionerna får.

Äldreomsorgen blev föremål för en lång diskussion i alliansgruppen i måndags. Det är bra att debatten kommer igång om vår budget. Det handlar ju om att prioritera. Måndagskvällen blev lång.
Efter tisdagens KS hade vi nämndordförandemöte på kvällen. Det är möten jag ser fram emot. Under lediga former, utan protokoll, träffas vi nämndordföranden för att diskutera uppkomna frågor senaste månaden och frågor som är på väg upp. Det främjar sammanhållningen och helhetssynen. Är mycket tacksam över att så många ställer upp, vi kan ge varandra så mycket på dessa träffar.

På onsdagskvällen - phuu, det blev tre kvällar denna vecka... - så träffadse jag Bullerby Cups huvudfunktionärer och jag ska inte gå in på diskussionen, men vill i denna blogg offentligt säga:
- Vilket bra jobb ni gör! Ni är över 500 funktionärer som drar hit över 10.000 människor under en sommarvecka och alla ger er strålande betyg för ert värdskap. Ni är värda all erskänsla och kommunen anser jag ska ställa upp med det de kan, för att skapa denna unika fotbollsupplevelse. Ett stort tack från kommunen till er alla för ert fantastiska arbete.
- Jag önskar er stort lycka till kommande sommar.

***
När detta skrivs är det lördag morgon och nu väntar en pimpeltur på Yxerns is. Det är nu storabborrarna går in grund i solskenet!
Det ska bli härligt med frisk luft, fiske, äggmacka och kaffe!

2 kommentarer:

  1. Vad roligt att V-Tab verkar bli en bra satsning för Vimmerby!

    SvaraRadera
  2. Ja, företaget som ägs av Stampen i Göteborg har stor potential.

    SvaraRadera