söndag 13 mars 2011

En budget ska processas från grunden

Jag trodde inte att det gick att missuppfatta, särskilt som kommunens process med budgetdirektiv fungerat på samma sätt i flera år.
Den 6-7-8 april sker diskussionen runt rambudgeten och först senare kommer detaljerna.
Det vi presenterade i veckan som gick var budgetdirektiven avseende det totala belopp som varje nämnd behöver banta med, och till april ska man ha beskrivit konsekvenserna och även tagit hänsyn till de visioner och långa målsättningar man har.
Kraven från VT:s ledarskribent och också PRO:s ordförande (i en insändare) är att undertecknad efter två månader och 10 dagar på posten ska fördela runt 700 miljoner kronor och också säga vilka som får pengar och vilka som inte får pengar.
På något konstigt sätt tycker man att det är ett kraftfullt ledarskap.
Jag kan väl på rak arm säga; det är det inte. Det är snarare tvärtom. Dumt.
Det är inte kraftfullt varken i en kommun eller i ett företag.
Likheten är för övrigt slående mellan en kommunal organisation och ett företags organisation.
Viktigast är insikten. Att medarbetare och mellanschefer förstår, långt in i märgen, vad som behöver göras. För att detta ska ske är två saker viktiga:
1) Medarbetarna och mellancheferna måste själva göra analysen.
2) Man ska också själva föreslå åtgärdsplanen.
Varför? Därför att man är närmast produktionen och implementerar bäst om man har insikt och närhet.
Därefter flytttas problematiken till "säljkår", d.v.s till de som möter kunderna. här sker prioriteringarna. Hur kan vi effektivsera utan att värdet till kunden minskar.
Tänk om det vore så enkelt att styrelseordförande i ett bolag gick in i detalj och sa exakt vad som skulle göras operativt! Alla som driver företag ser nog orimligheten i detta,
I en kommun är det dessutom än mer komplicerat; här finns många bolag i koncernen och både styrelseordförande och VD i "dotterbolagen".
Jag har full tillit till den process vi nu genomför, både i partierna och i förvaltningarna. Tids nog kommer vi till prioriteringarna och för egen del kommer jag att vara tydligt med vad jag anser ska göras.

Alf Wesik i VT gav mig rådet i vintras att ta det lungt, lägga en sten i taget, bygga grunden.
Jag får väl rikta det rådet till honom nu; ta det lungt, vi tar en sten i taget, bygger grunden. Omsvängningen kommer,även om det kommer att ske som en Finlandsbåt; bromsen i, sakta avstannande, envis vändning, därefter full uppväxling igen.

Varför är det då så viktígt att medarbetare och chefer får insikt? Jo, det man tar in i alla celler i kroppen styr ens beslut och handlingar, det sker per automatik och är ständigt pågående, dagligen, alltid.
Om man däremot ska göra det någon annan sagt, utan att förstå varför, utan att "adoptera" idén, utan att förstå - då kommer "sparbeting" bara bli en tillfällig kampanj, nåt som vi gör just nu men inte sedan, inte långsiktigt. Målet är ju att få alla i kommunen att ha stor omsorg om pengar, tid och material.
Just därför ska arbetet göras ute i organisationen. Man har fått beloppen kommunen och respektive nämnd måste minska sin omslutning med.
Nu ska arbetet göras.
Jag ska vara i högsta grad delaktig och närvarande i processen när väl konsekvensbeskrivningarna kommer.


UPPSKATTNING
Många Vimmerbybor fick uppskattning vid Företagarnas årliga gala i veckan. Jag vill instämma i hyllningskören. Det är roligt när framgång får bekräftelse.

KVÄLLSMÖTEN
I veckan har jag varit och pratat för Lions manliga och kvinnliga klubbar och det var kul att träffa detta gäng av ideellt arbetande människor. Hur länge finns de kvar? Hur länge till finns det människor som vill abeta ideellt? Lions gör ett fantastiskt jobb med sin välgörenhet, viktigt att också dom får uppmuntran.
Veckan som kommer besöker jag Villaägarförening i Vimmerby, en intresseförening som tillvaratar villaägarnas intressen.
Ska försöka prata om framtidens Vimmerby, nya bostadsområden bland annat.

STADSFESTMÖTE
I veckan har vi ovkså ett stadsfestmöte igen. Hoppas att vi denna gång kan hitta en eller flera huvudmän så planeringen kommer igång.
Det finns nog inte någon som missunnar kommuninvånarna en hel dags stadsfest med mat, dryck och underhållning.
Det kan bli en bra avslutning på augusti månad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar