söndag 1 mars 2015

Svårt att locka akademiker

Johan Rosén (fp) ställde nyligen i en insändare i VT en rad frågor rörande kommunens budgethantering och jag publicerar här mitt svar:

Folkpartiet fortsätter ihärdigt hävda att kommunen saknade budget för 2014, trots att man deltog i det fullmäktigesammanträde som antog budgeten för 2013-2014.
Man blandar ihop budgetprocess och budget och sammanfattar sin kritik med ”siffror hit och dit”.
Revisorerna har granskat kommunens budgetprocess. I en inlaga till kommunstyrelsens senaste sammanträde medger kommunchefen och ekonomichefen de brister som budgetdokumentet 2014 hade, och som till viss del också påverkade budgetdokumentet 2015 och de felaktigheter som fanns där..
Kommunchefen skriver att ” redan 2011 konstaterade en extern utredning att metoder och arbetssätt inom kommunförvaltningen var starkt föråldrade. Man behövde tillföras  kunskap om modern ekonomistyrning, det saknades tidsenligt IT-stöd, etc.”
En ny ekonomichef rekryterades, samtidigt som avdelningen fick några centrala pensionsavgångar, bland annat av budgetekonomer. Den nya rekryteringen misslyckades, redan inom ett år avslutade hon sin tjänst och tog nytt jobb i Stockholm. Rekryteringsprocessen efter en ny ekonomichef blev långdragen och svår. Kommunen valde att ta in ekonomikonsulter. Inte heller detta var lätt. Parallellt med ekonomikonsultens arbete skedde rekryteringsprocessen. Ett budgetdokument togs fram som vi i efterhand konstaterar inte följde lagstiftningen till fullo, dock var det ändå en rambudget som angav ramarna för nämnderna och de kunde lägga sina verksamhetsplaner. Arbetet på ekonomiavdelning var i denna budgetperiod ytterst hårt ansträngt, medarbetarna arbetade formligen dag och natt,
När ny ekonomichef rekryterades och tillträdde fick vi ännu ett problem på ekonomiavdelning då ännu en budgetekonom slutade för annat jobb. Fortfarande pågår rekryteringsprocessen på avdelningen, vi behöver ytterligare några ekonomer och får därför fortfarande hyra in medarbetare.
Kommunchefen skriver i sin bedömning: ”Det kommer att ta ytterligare 2-3 år att nå en organisation som till fullo kan hålla i och leverera det som förväntas i revisionsrapporten.”

Det folkpartiet ägnar sig åt är att slå in öppna dörrar. Man gör andras upptäckt till sin egen, andras påpekanden till sina egna. Man har själva hela vägen suttit på möten och tagit del av materialet. Uppenbart såg man inget förrän revisionsrapporten kom… Oavsett politiskt styre uppstår denna typ av situation, i både kommun och företag. Det som drabbat Vimmerby kommuns förvaltning har också drabbat mängder av företag i Vimmerby, liksom i övriga glesbygd: akademiker är svåra att rekrytera och bemanningsföretagen har fortsatt guldålder då arbetskraft hyrs in för dubbla löner.
Inte bara kommunens ekonomiavdelning har drabbats; vi ser hur sjuksköterskor börjar arbeta i Norge för 10.000 kronor mer i månaden och det i sådan mängd att också storstädernas sjukhus har problem. Vi ser hur socionomer väljer bort småorterna, tillsynsmyndigheter hittar inte medarbetare, kvalificerade lärare är svårrekryterade;  överlag är det akademikerbrist på landsorten i hela Sverige. På mina företagsbesök hör jag ständigt behovet av akademiker i företagen. Samtidigt säger forskare att från universiteten flyttar ungdomarna hellre till arbetslöshet i Stockholm än tar ett jobb på landsorten. Problemet är nationellt och internationellt, personligen tror jag inte enbart på en lösning utan att det gäller att samverka kring olika lösningar.
Lösningen är inte att Ljunghälls ska flytta hela sin fabrik till Stockholm för att kunna rekrytera ledningsfunktioner. En del i lösningen är bättre infrastruktur, bättre kommunikationer för arbetspendling.
Problemet är en utmaning kommunen måste ta initiativ för att lösa. Samverkan mellan Campus Vimmerby, Hultsfred, Västervik är en anda del i lösningen för att skapa utbildningsplatser i regionen. Statens måste agera för  att flytta ut statliga jobb till landsorten en tredje del av lösningen. Och säkert finns det åtskilliga fler. 

Kommunens politiska ledning  kommer nu att ta initiativ för en temadag runt rekryteringsproblematiken av akademiker och samla både kommun och företag för att diskutera frågan och försöka finna lösningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar