söndag 22 februari 2015

Industriområden är jobbpolitik


Kostnadsredovisningen för industriområdena  Krönsmon och Östra Ceos blev en stor artikel i Vimmerby Tidning i lördags.
Skälet var att centern inte accepterar konsulterna och tjänstemännens uträkning på 62 Mnkr utan vill att de båda industriområdena ska kostnadsredovisas till över 100 Mnkr.
Till att börja med; om de båda områdena hade kostat över 100 Mnkr så hade vi redovisat det. Det finns ingen anledning för varken konsulterna eller kommunens tjänstemän att dölja det.
Istället är det så att områdena är billigare än man räknade med; första beräkningen var på ca 105 Mnkr, andra beräkningen var på ca 85 Mnkr. Priset blev 67 Mnkr. Ska man vara riktigt noga så kan man dra ytterligare ett antalmiljoner från den summan och vi hamnar på 60 Mnkr för områdena.
Även om vi lägger till VA-och El-anslutningarna på 17 Mnkr så når vi ingalunda 100 Mnkr. Inte ens 85 Mnkr.

Så här räknar konsulterna:
67 Mnkr till och med januari är nedlagt.
Från detta kan vi dra -4,5 Mnkr i krossmassor som vi har på lager efter sprängningarna.
Från detta kan vi också dra -2,5 Mnkr för rondellen id Falkängsgatan. Eller menar centern att rondellen enbart servar industriområdet och att VIF:s fotbollsplan inte skulle få någon korsning och infart…?
Infrastruktur som är till för fler än investeringsändamålet måste rimligtvis tas på kontot infrastruktur, inget annat.
Nu har vi en summa på 60 Mnkr.

Centern vill lägga på 13 Mnkr för ett område vi kallar etapp 2. Det är inte rimligt. Exempel: säg att du köper en skogsgård för 10 Mnkr. Du planerar att köpa ytterligare skog på 5 Mnkr om 30 år. Kostar då din skogsgård 15 Mnkr när du köper den, eller kostar den 10 Mnkr. Centern tycker att den kostar 15 Mnkr. Orimlig matematik.
Man måste givetvis räkna varje investering som kopplat till ett investeringsbeslut.
Vi bygger etapp 1 fullt färdig. Punkt. När vi utökar området med etapp 2, 3, 4 eller 5 får framtiden utvisa.
Vi står alltså kvar på netto 60 Mnkr.

Nu har vi VA- och El-investeringarna
Så här fungerar det: Investeringarna i VA tas av VA-kollektivet inledningsvis. Kommunen skapar en lånehandling mellan kommunen och Vemab som innebär att Vemab slipper ligga ute med pengarna. Nr avgifterna inkommer till Vemab återbetalas de till kommunen.
Vi kan givetvis säga att de ska ingå i investeringen, tomterna kan knappast användas utan VA och el.
Då lägger vi på 17 Mnkr på de 60 Mnkr vi hade och får 77 Mnkr.

På detta lägger vi en infart på 3 Mnkr från RV 23/34. OK att det är infrastruktur men är infarten endast till för industriområdet. Dessutom en ”tillfällig infart” för 10-20 år, i väntan på att Trafikverket ska investera i vägen Vimmerby-Kinda kommungräns.
Bruttoinvesteringen är nu 80 Mnkr.

En investering ska betala sig. Om alla tomter säljs är kommunens subventionering (oräknat avskrivning-räntor) ca skillnaden mellan 60 Mnkr och ca 40 Mnkr i försäljningspris, dvs 20 Mnkr. VA-och El-avgiften är ett nollsummespel, 17 Mnkr satsat ska återbetalas med 17 Mnkr av tomtköparna.
Skattebetalarnas subvention av 250 000 kvm industri-och handelsmark är netto 20 Mnkr sett till investeringen, och om allt skulle säjas.
Tillkommer driftkostnaden (kapitalkostnader) som ligger på ca 3 Mnkr årligen räknat från idag. Den kan förändras med ett antal variabler: räntan höjs (förr eller senare stiger räntorna), tomter säljs (förr eller senare säljs tomterna likt de gjort på södra industriområdet), priset höjs (förr eller senare höjs priset på tomterna och hade man gjort det på södra industriområdet så hade vi haft mer pengar till nya tomter, tyvärr missade den centerledda kommunen det under 80-90-00-talen.)
Så vad slutnotan blir vet vi först om kanske 30 år.

Så varför bygger vi då industritomter?
Svaret är: av samma anledning som Vimmerby kommun byggde industritomter på 1970-talet. En växande industri, nya industrier, nya verksamheter, handelshus, tjänsteföretag… det kommer även i framtiden att finnas entreprenörer som vill starta upp verksamhet eller växla upp sin nuvarande.
För en befolkning innebär det arbetstillfällen. För en kommun skatteintäkter, ökat intresse från staten att satsa i infrastruktur och kommunikationer, attraktionskraft, inflyttning, bostadsbyggande.
För jobben är grunden i en samhällsutveckling. Vill vi inte satsa på jobben har vi inte pengar att satsa något alls. Mark och infrastruktur hör till basfaktorer för jobbskapande.

Jag är glad att den nya majoriteten i Vimmerby kommun, moderater och socialdemokrater, håller fast vid sina starka traditioner att se jobbskapande politiska beslut som förutsättning för utveckling, tillväxt och välfärd.
Industri, handel och besöksnäring ska fortsatt göra Vimmerby starkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar