söndag 29 mars 2015

Fler studenter till Vimmerby!


I veckan kom en verkligt bra nyhet; Campus Vimmerby fick en 120 poäng stor Turismutbildning.
Exakt vad den innehåller vet jag inte. Förr eller senare läser jag in mig på det.
Det viktigaste är dock att den förläggs här i kommunen.
Sedan vi gick in i samverkan med Västerviks och Hultsfreds Campus kan vi se fram emot 800 högskolestudenter i norra Kalmar läns-regionen, en timmes bussresa mellan Hultsfred och Västervik. Det innebär att många studenter kan bo kvar hemma med en begränsad pendling mellan studieort och bostadsort.
Detta kommer att ha stor betydelse för utvecklingen här.

Vi vet av forskning att människor i 20-årsåldern idag kommer att byta yrke kanske fem gånger under sitt yrkesverksamma liv. Själv, nu 61 år, har jag varit verksam som typograf, journalist, projektledare inom kommunikation, företagare hotellmanager och kommunalråd. Då har jag inte räknat med små gästspel och sommarjobb som smörgåsnisse, springpojke, pinnpojk, industriarbetare, brödpackare och motorordonans i civilförsvaret.
Om man då kan få utbildning i sitt nya yrke på hemmaplan, när hem och familj, är det ypperligt. Det är en målsättning Campus jobbar efter; fler utbildningar till regionen så även idag yrkesverksamma kan skifta yrke och nya jobb.
I majoritet är annars de yngre, nybakade studenter från Vimmerby, Hultsfred och Västervik som vill läsa vidare utan att flytta. Och givetvis andra längre ifrån som vill flytta hit för att här finns bra utbildningar.
Relevansen gentemot näringslivets (främst det lokala) och offentliga sektorns behov är givetvis viktig. Utbildningar måste leda till jobb.

Det är främst 3 skäl till att unga flyttar (LUPP-undersökningen 2009 och 2012.) Arbete 31 %, Utbildning 29 % och Prova Något Nytt 40 %.
Vad kan vi som politiker och tjänstemän främst arbeta med?
Jag tror på följande:

Arbete. Vimmerbys arbetslöshet tillhör länets lägsta och det kan vi tacka våra många småföretag och våra stabila större företag för. Det stora gjuteriklustret finns här, också en stor livsmedelsindustri med flera företag och till detta en mycket stor småföretagar- och hantverkssektor. Också handeln är större än befolkningen motiverar. Dessutom besöksnäringen som nu seglar upp som en av de stora arbetsgivarna.

Kommunens uppgift är att fortsätta skapa förutsättningar för jobbskapande; klar och byggbar industri- och handelsmark, enkel och snabb myndighetshantering, infrastruktur för både gående, cyklande, bil och kollektivtrafik. Lägg därtill en samhällelig service, där också landsting och stat har en roll att spela.

Utbildning; det är inte lika enkelt. Campus-samverkan, som vi uppmuntrar på kommunalrådsnivå i alla tre kommunerna, är en mycket viktig pusselbit för att skapa verkliga utbildningsplatser. Inte bara skapa ansökningar, utan också få igenom dem. I Vimmerby se vi idag en framgångsrik förskollärarutbildning, bland annat, som nu får sällskap av högskoleutbildning inom turismen. Lyckas vi här, lyckas vi också behålla många människor i kommunen.
 
Prova något nytt, ja det är svårt när det ofta i ordet nytt ligger begreppet ”större stad”. Ca 30 procent av studenterna flyttar till ny stad för utbildning. Men man har också trott att unga flyttar till storstäder för jobb, men så är det inte. Många flyttar till storstäder och arbetslöshet första tiden. Man vill in i den miljön, uppleva storstaden och i och med att många unga flyttar dit flyttar också företagen dit. Då uppstår möjligheter, både för unga och företag. Därför gäller det att få dem att se jobb- och utbildningsmöjligheter i hemmaregionen. Det recept jag tror mest på är att ordna snabb infrastruktur till närmast större stad. För vår del Linköping, men gärna också Jönköping, Växjö och Kalmar. Genom snabb järnväg till exempelvis Linköping kan vi ta rygg på utvecklingen där och få till oss storstadens möjligheter, både för ung och gammal. När nu höghastighetstågen kommer så nära som Linköping kan vi ta oss till Stockholm på några timmar, om tågresan Vimmerby-Linköping kan begränsas till max en timme. Storstaden kommer närmare, den skapar paradoxalt nog möjlighet för utveckling av landsbygden. Men då gäller det att kunna knyta närmare band med närmaste storstad, just därför är jag en stor förespråkare för att Vimmerby och norra länet ska ta rygg på Linköpings utveckling.
Det ger Vimmerby möjlighet att behålla fler av sina unga.

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar