lördag 8 december 2012

Kommentar till Lars Johanssons (v) inlägg i VT idag

Vänsterpartiets Lars Johansson, Vimmerby, tycker i dagens Vimmerby Tidning att jag lagt ett skamligt förslag.
Vimmerby Tidning beskriver dock inte förslaget och bakgrunden till det, läsarna kan därför inte bilda sig en egen uppfattning.
Här är mitt personliga förslag:
- Jag tycker att vår Integrationsenhet ska utreda hur många flyktingar Vimmerby kommun kan ta emot mot bakgrund av de resurser man har, INRÄKNAT att man nu också får sköta folkbokföring och ersättningsansökningar åt flyktingarna när Servicekontoret ska flytta till Västervik i sommar.
- Servicekontorets två statliga medarbetare ska ersättas av kommunens folk, dels genom att vi får vara medföljare till Västervik, dels att vi får administrera annat via Internet som dessa flyktingar sannolikt inte kan hantera.

Bakgrunden:
Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan och Skatteverket har en Serviceenhet i Vimmerby i Focushuset, alldeles intill vår Integrationsenhet. Det gemensamma arbete dessa har att sköta är bland annat folkbokföring och ersättningar till flyktingar som nyanländer. De hämtas i regel i Kalmar ochbilas/bussas till Vimmerby. Det första dessa flyktingar måste ha är en registrering i folkbokföringen.
När nu de statliga verkens gemensamma kontor läggs ned får dessa ärenden avhjälpas i Västervik. Det innebär att integrationsenhetens personal får följa med. Alternativet är att medarbetarna får hjälpa flyktingen att registrera uppgifter via nätet.
I båda fallen är det kommunalt arvoderade medarbetare som får göra statens medarbetares jobb därför att staten dras sig undan sitt trygghetssystem i Vimmerby.
Detta faktum anser jag som kommunpolitiker ska påpekas för staten: vi har en överenskommelse stat och kommun, där varje part sköter sitt. Nu vill statliga verk dra sig undan sin del av ansvaret och föra över det på kommunen.
Kommunen å sin sida har tillsatts de resurser man kan tillsätta för det antal flyktingar man tar emot och för en bibehållen kvalité. Det är inte så att vi ska försämra vår del i mottagandet för att staten inte sköter sitt. De som blir lidande av detta är kommunens medarbetare och i värsta fall flyktingarna.

Enligt Lars Johansson (v) ska vi inte alls reagera på statens indragning.
Och gör vi det så ska vi kallas Sverigedemokrater.
Det är en fullständigt obegriplig vinkling.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar