söndag 2 september 2012

Vi har ett bra läge för tillväxt

Jag är 59 år.
Under denna levnadstid har Sveriges geografi varit ungefär densamma.
Dock, om man använder ordet geografi i en annan mening, så har det skett gigantiska förändringar.

SWECO EUROFUTURES ger ut "Sveriges nya geografi" i samband med Tillväxtpriset (2012 års pristagare är Falkenbergs kommun), och låt mig ta några fakta ur denna skrift som kanske kan väcka funderingar denna söndag:

- Sveriges befolkning har ökat med nästan 15 procent de senaste 30 åren, men Vimmerby kommun har minskat runt 5 procent (avrundat från ca 16.000 till 15.000, Hultsfred ännu mer (avrundat från omkring 17.000 till ca 13.000). 70 % av ökningen i Sverige står invandringen för, 30 % födelseöverskott. Med tanke på att Vimmerby har låg invandring är minskningen ändå förhållandevis liten. Värst drabbade i norra Kalmar län de senaste åren är Hultsfred, Högsby och Västervik medan Oskarshamns tapp har hejdats.

- Sysselsättningsförändringen i landet har ökat med 8 procent under 2000-talet. De tre storstadsregionerna har 75% av sysselsättningen i landet. Vimmerby sticker ut positivt här och är bland de 190 kommuner som haft en positiv sysselsättningsutveckling. Bara Vimmerby, Ölandskommunerna och Kalmar kan skryta med det. Förändringen avser procent av antalet sysselsatta i åldern 16 år och uppåt. Rikssnittet är 8,4% och Vimmerby ligger över detta, exakt hur mycket visar inte siffrorna.
Jag är säker på att just sysselsättningsutvecklingen har bidragit till att vårt befolkningstapp relativt grannkommunerna är mindre.
Förvärvsintensiteten, som visar hur många av den arbetsföra befolkningen som just är i arbete, visar att Vimmerby ligger bra över rikssnittet, som är 75,9%. Vimmerby ligger i spannet 79,2-86,4 %. I länet är det bara Vimmerby, Oskarshamn och Mörbylånga som ligger där.

Vimmerby har också en hög andel som går vidare till högre studier, strax under rikssnittet.  Det är bra tror jag alla egentligen tycker.
För egen del ser jag att gruppen av akademiskt utbildade tjänstemän från Vimmerby växer, kan vi bara ordna en varierad regional arbetsmarknad med många tjänstejobb så kommer många av dessa att flytta tillbaka hem med sina familjer. Vimmerby har gett dem en bra uppväxtmiljö, är säker på att många upplever det så.

Pendlingsutvecklingen: Vimmerby har en inpendling betydligt över riksgenomsnittet och en utpendling betydligt under rikssnittet. Vad betyder det?
Jo, att vi har jobben men inte bostaden.
Här är det viktigt att vi kan skapa attraktionskraft så pendlarna överväger att flytta in till vår kommun och bosätta sig och skatta här. Det har i och för sig blivit mindre viktigt i det stora hela - i regionen är vi beroende av våra grannar - men rent kommunekonomiskt är det givetvis bättre att de som jobbar här, skattar här.
Vår stora satsning på nya bostadsområden, strandnära boende, infrastruktur, vackrare kommun, föreningsliv etc ska öka vår attraktionskraft.

Det finns mer intressant material, kanske återkommer jag nästa söndag med fler siffror om "vår nya geografi".
Du kan ladda ned skriften själv på www.sweco.se/eurofutures

Om ni tolkar dessa siffror som att Vimmerby har ett relativt bra utgångsläge för tillväxt så delar ni min egen tolkning.
Det är inte eländigt, det är inte ogörbart - tillsammans med vår expansiva besöksnäring har vi mycket stora möjligheter att få en tillväxt i vår kommun om vi bara använder våra pengar klokt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar