söndag 16 september 2012

Om Landshövdingens besök och Stångådalsbanan

Jag lovade komma tillbaka till skriften "Sveriges nya geografi" som ni kan hitta själva på www.sweco.se/eurofutures.
Där kan man bland annat läsa att Vimmerby har balans i sin bostadsmarknad. I Kalmar län har Hultsfred och Mönsterås ett överskott av lägenheter, medan Kalmar och Ölandskommunerna har brist.
Läs gärna skriften själva, ger en bra bild.

Veckan har annars präglats av Landshövding Stefan Carlssons besök i Vimmerby, hans första som landshövding men inte hans första någonsin. Han berättade att han varit här och upplevt Astrid Lindgrens Värld med sitt barnbarn.
- En häftig kommun! sa Landshövdingen.
Vi fick till en bra dag och bra möten. Besökte Ljunghälls, Astrid Lindgrens Värld och Arla för att diskutera aktuella frågor och titta på företagen. Gissa om jag var stolt över våra starka företag!

Men viktigast; vi fick en bra relation, fick en bra positiv bild av vår landshövding som jag blev väldigt glad över.
Kalmar län behöver en stark och driven landshövding som sätter tillväxtfrågorna högt i prioritering.
Jag har förståelse för Länsstyrelsens myndighetsutövning, men tillväxtfrågorna är vitala för länets kommuner och jag brukar säga att EU:s proportionalitetsprincip måste fungera också i ärenden hos Länsstyrelsen. Saker måste stå i proportion till varandra och vi kan inte skydda varje sjö, varje strandnära buske, varje skalbaggebo som anses skyddsvärt...

När Regionförbundet kom till så beskar man Länsstyrelsen väsentligt. Tillväxt- och utvecklingsfrågor hamnade hos Regionförbundet som drivs av länets 12 kommuner.
Det har säkert vart bra när Länsstyrelsen sett ut som den gjort.
Men idag, med vår nye landshövding i spetsen, känns det som förändringens vind börjar blåsa på Länstyrelsen. Gott.
Frågan är givetvis hur framtiden ser ut. Kommer Regionförbundet att överleva? Kommer vi att få regionkommunala områden där landstingen försvinner? Kommer Länsstyrelsen att ta tillbaka sina åtaganden i Kalmar län och ta bort underlaget för Regionförbundet? Ska vi bara ha stat och kommun, och en Länsstyrelse som hanterar två-tre län?
Staten tycks inte intresserad av storregioner i vilket fall, eftersom man inte på nåt sätt lagt några styrmedel eller villkor för hur sådana ska bildas. Annat än att det "ska komma underifrån" ...

Själv anser jag att länen räcker, men de kan vara större. Länsstyrelse (för utvecklingsfrågor i länet), staten (demokratisk fördelning av resurser för sjukvård över landet) och kommunen, är en lämplig sammansättning av beslutande organisationer.
Länen ska dock inte vara hur geografiskt stora som helst, däremot någorlunda runda (kan man önska sånt i långa Sverige?) och länshuvudstaden ska vara någorlunda i mitten.
Ett sammantaget befolkningskrav på minst en miljon människor kan också vara lämpligt.
Ja... ni som läser mellan raderna ser tydligt att en sydsvensk region inger inget hopp för Kalmar län, och definitivt inte för norra länet.
Men kommer tillbaka till ämnet i en senare blogg i höst.

Vill också slå ett slag för att vi nu vill diskutera hur Vimmerby kommun kan klimatkompensera resorna som företas av tjänstemän och politiker.
Och att vi moderater vill skapa en kommunal fond för dessa pengar där man kan söka anslag för miljöförbättrande åtgärder i kommunen.
Läs gärna mer på www.miljokompensera.se.


STÅNGÅDALSBANAN

Vid Landshövdingens besök bad jag honom lära sig några frågor, viktiga för Vimmerby, så han snabbt kan diskutera och svara för Vimmerbys räkning på nationell nivå i Stockholm.
En av de viktigaste frågorna var reinvesteringen på Stångådalsbanan. 925 Mnkr vill vi satsa utmed banan och hälften av beloppet får man tillbaka i minskat framtida underhåll.
Anders Borg sa i Ekots lördagsintervju att Ostlänken kommer att göra det möjligt att åka sträckan Linköping-Stockholm på 50 minuter, Norrköping-Stockholm på 40 minuter.
Får vi till en reinvestering på Stångådalsbanan ska vi kunna åka Linköping-Vimmerby på 60 minuter. Det betyder att vi i Vimmerby kan nå Stockholm på ca 2 timmaer. Det skulle betyda en fantastisk möjlighet för näringsliv och befolkning i Vimmerby.

På måndag träffar jag Reinfelt, Borg och andra ministrar på ett rådsmöte i Stockholm för genomgång av budgetproppen. Åker redan söndag.
Så nästa vecka börjar i rekordfart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar