söndag 30 september 2012

Framtiden för Vimmerby är samarbeten

"Men jag är övertygad om att det inte dröjer länge förrän räddningstjänsterna blir föremål för diskussioner om kommunala förbund".
Så skriver VT:s ledare (Alf Wesik) i fredagens tidning.
Det är ungefär som jag skulle skriva:
"Jag ger mig tusan på att det blir en melodifestival i vår."
Det är inte svårt att spå om att nåt ska ske, när arbetet för att det ska ske har satts igång sedan år tillbaka...
Redan innan förra valet, alltså 2010, fördes diskussioner mellan Högsby, Oskarshamn, Västervik, Hultsfred och Vimmerby om gemensam räddningstjänst i form av kommunalförbund. Detta beskrevs också i Vimmerby Tidning och diskussionerna som följt har också beskrivits i VT.
Inget nytt alltså.

Men jag ska ändå ta ansats i VT:s ledare, där kommunalförbund beskrivs som något dåligt, "inte bra för grundtryggheten". "jätteorganisationer otroligt långt borta", "byråkratiska förbättringar" och en "samhällssoppa som klumpar sig". "Knappast tryggt för gamla Agda i Knäckebröhult" summerar ledaren.

Jag tror mycket av okunnigheten om just samarbete i Kommunalförbund bottnar i Vimmerbys historiska oförmåga att samarbeta med andra. Åtminstone har detta varit utifrånperspektivet. Man hör det när man pratar med andra politiker runt Vimmerby. Infrastrukturkansliet för Stångådalsbanan har varit undantaget, och vi ser vad det samarbetet har inneburit. Vi har lyft upp banans behov på agendan.
"Själv är bäste dräng" och "...det här klarar vi själva" har varit förhärskande genom åren, trots att samhället i övrigt har gått mot ökat samarbete.
Att lokaltidningens ledare håller den fanan högt bidrar givetvis inte till samarbete - samtidigt förstår ju alla att tidningen skulle vara den förste att klaga om kommunen saknade pengar till nån service, nån satsning, nån investering.
Dagens politiska ledning i Vimmerby söker samarbete med andra för att kunna klara service och grundtrygghet. Därmed inte sagt att det samarbetet ska sträcka sig till Skåne och Malmö (Sydsvensk region säger vi samfällt nej till), utan utövas i huvudsak i en geografiskt begränsad region eftersom inte mer behövs just nu.
Hultsfreds samarbete med Högsby kring gata/park resulterade i en kommunal besparing på 4-6 Mnkr första året. Och ingen klagade varken på snöröjning eller gräsklippning. "Agda" kände sig definitivt inte otrygg. Tvärtom. Nu såg hon att två kommuners sammanslagna resurser skapade en ökad trygghet.

Grannkommunerna Ydre och Kinda samt deras grannar Åtvidaberg, Ödeshög och Boxholm gick för ett antal år sedan samman i ett kommunalförbund om en gemensam IT-förvaltning. Det har inneburit att dessa, jämfört med Vimmerby, små kommuner har avsevärt bättre bredbandsförbindelse och fiberutbyggnad än Vimmerby.
Medan "Agda" i Vimmerby får ta bussen in till stan för att göra ett bankärende så kan hennes syster i de fem IT-Sam kommunerna sitta hemma med bra uppkoppling.
Otryggt? Vem är det egentligen som är otrygg...?
Kommunalförbundet står under kommunallagen, precis som Barn- och Utbildningsnämnden, Socialnämnden, Kultur och Fritidsnämnden med flera nämnder. De fungerar på precis samma sätt. Men IT är så komplext, gäller alla människor och galloperar i utveckling, att här finns fördelar med att dela investeringar och kompetens med andra.
Därav ett förbund mellan kommuner.

Om vi tar IT-Sam, som är det kommunalförbund Vimmerby är med i, så kan jag bidra med följande:
År 2009 hade kommunerna inga accesspunkter för trådlös kommunikation. Tillsammans byggde man upp 373 stycken de kommande två åren.
Fram till Vimmerbys inträde hade 415 landsbygdshushåll anslutits till fibernät i kommunerna.
Hitills under 2012 har IT-Sams servicedesk hanterat 14.724 ärende och VT:s ledare beskriver att man vill ha IT-teknikern så nära att man kan skrika "Jonas, kom!" när nåt är fel.
Gissar att den gode tidningsägaren Bengt Ingmarsson då får anställa minst tio "Jonas" om man ska klara allt som kan uppstå kring IT. (Har VT verkligen ingen extern systemtekniker, nån extern nätverkstekniker - klarar man allt själva så tycker jag man ska vara rädd om "Jonas".)

IT-Sam klarar sitt själva, just för att vi gått samman om att anställa kompetenser.
Fick alla felanmälningar, 14.724, som ringde in från kommunerna hjälp?
Resultat: 41% fick hjälp inom en timme, 55% fick hjälp samma dag, 71 % inom tre dagar och inom en vecka var 79 % av felen hjälpta.
De här siffrorna är inte IT-Sam nöjda med. Det måste bli mycket bättre. Men när kundstocken utökades med 30 %, då Vimmerby anslöt sig, uppstår inköringsproblem.
Innan Vimmerbys inträde hade man 70% av ärendena lösta inom 1 (en) dag.
Vimmerby, vars datapark är eftersatt och vars tekniska miljö inte harmonierar med IT-Sams, har tagit en hel del resurser. Därav också som sagt inkörningsproblem.
2013 räknar med med att Vimmerby ska vara en integrerad och harmoniserad del av IT-Sam.
Jag tror att då kommer vi att få se en rejäl utväxling av samarbetet!

Får jag avslutningsvis beskriva nyttigheterna med kommunalförbundet, i detta fall IT-Sam, ur ett kundperspektiv:
Information: webb-sidor, e-tjänster och intranät har förbättrats och kommer att förbättras.
Personal: Nytt administrativt system ska förenkla och göra administrationen kring personal effektivare.
Barn- och Utbildning: Moderaterna i Vimmerby vill ge elever en egen dator, s.k. 1-1-dator. I övriga IT-Samkommuner finns det från högstadiet, i Vimmerby från gymnasiet. Genom IT-Sam så kommer skolan åt en helt annan mängd programnvaror till delade kostnader. Den virtuella skolan kan bli verklighet, vi får möjlighet att konkurrera på lika villkor med andra skolkommuner.
Kommunsekreterare: Ett nytt informations- och ärendehanteringssystem ska dra ned kostnaderna. Bland annat läsplattor till politikerna. Stora belopp i papper och porto sparas.
Socialen, individ och familjeomsorgen: Nytt verksamhetssystem som kommer att effektivsera och spara kostnader. IT-Sam är en unik kompetens här som kommer att hjälpa oss mycket.
Inköp: Genom att gemensamt handla upp  kopiatorer, scannrar och annan hårdvara så sparar medlemskommunerna stora belopp.
Elevhälsa: Genom IT-Sam har skolsköterskor i kommunerna pratat sig samman och beställt ett verksamhetssystem gemensamt för samtliga, sparar tid och ökar kvalitén.
Allmänt nätverkande: På alla nivåer kan kommunens medarbetare prata sig samman med andra, genom IT-Sams initiativ på det tekniska området. Det utvecvklar och driver alla framåt.

Framtidsfrågorna ligger på ökad effektivisering i det digitala samhället för att öka tryggheten för Agda i Knäckebrohult. IT-Sam är det digitala hjärtat för medlemnskommunerna och är samhället i övrigt digitalt kan inte Vimmebry kommun agera somvi vore ett eget ö-rike, skiljt från övriga.
Genom IT-Sam får förvaltningarna fokus på effektivseringar genom ITinvesteringar.
Ta bara Trygghetslarmet. Jag satte på min 93-åriga mors trygghetslarm i går lördag, bara för att se om det fungerade. Och det gjorde det. En dam i Skellefteå frågade i högtalaren: "Hur är det, Rosa?". Nu var det ju bara jag, men jag blev glad över att det fungerade.

För mig står IT-Sam för trygghet. Jag känner mig mer trygg inför den digitala framtiden nu, än tidigare. Jag är väldigt glad över att vi i Vimmerby anslutit oss och på allvar nu öppnar upp för samarbeten mellan våra nära grannar. Här har vi ju faktiskt chansen att skapa en egen region, med Vimmerby i centrum. Inte alltid så rund, men ändock med samarbeten nära.
Det kommer fortfarande att vara saker som inte fungerar. precis som den i sak enkla kundvagnen på ICA, som trots att den ska ta en femma ändå inte tar emot en femma...
"Lagen om alltings jävlighet" kommer alltid att existera, precis som "shit happens...".
Är vi fortfarande prestigelösa, beredda att ändra, beredda att putsa och finjustera - ja, då har vi en ljus framtid i samarbetskommunen Vimmerby!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar