onsdag 4 april 2012

Om kylmaten i VT:s ledare idag

Alf Wesik skriver på Vimmerby Tidnings ledare idag att kommunen envist hänger kvar vid kylmatssystemet och av prestigeskäl inte vill ändra det.
Det är fel.
Alf Wesik slår in öppna dörrar i denna fråga i sin irritation över missförhållanden inom kylmatssystemet.
Funktionsbrister, om jag får kalla dem så, är väl kända av politikerna i Vimmerby som redan i höstas kom överens om att utvärdera systemet när det verkat fullt ut under ett år.
Eftersom transportdelen i systemet inte kom att fungera direkt när systemet infördes 1 januari 2011, utan först tredje kvartalet, har ett år ännu inte förflutit.
Flera partier har ändå redan börjat utvärderingen.
Jag själv samlar in vittnesmål om kosten på min "Lyssnar-resa" i kommunens verksamheter, som tidningen kan följa här på bloggen varje söndag då referat lämnas.
Kommunstyrelsen har beslutat att efterfråga en resultatrapport över kylmaten och att den ska lämnas innan april månads utgång.

Kylmaten tillkom på initativ av ledande tjänstemän i olika förvaltningar som på dåvarande kommunstyrelses order kom fram med ett förslag som dels skulle ta bort halvfabrikaten och den processade maten ur verksamheten, dels skulle göra produktionen mer kostnadseffektiv. Ett av skälen man nämnde då var att befintliga kök behövde rustas upp till stora kostnader.
Tuna-köket blev på moderaternas initiativ kvar som en referens att använda vid utvärderingen av de två modellerna.
Idag innehåller kritikerkåren betydligt fler kritiker till kylmaten än när fullmäktige debatterade frågan.
Då var det Magnus Gustafsson (m), Börje Fors (fp) och Krister Segergren (mp) som var emot införandet av kylmat, om jag minns rätt.
Idag efterfrågar samtliga partier en utvärdering, och den kommer att ske politisk under tredje kvartalet i år då jag kommer att föra upp frågan på kommunstyrelsens dagordning.
Paralellt diskuteras också ett visionsarbete i partierna, där säkert skol- och äldremat kommer att bli ett inslag.
Då utvärderas inte bara matens kvalite, dess produktion och ekonomi utan också transportkostnader, logistik etc. Det är lämpligt att det sker i samband med organisationsförändringen där kosten föreslås hamna i kommunstyrelseförvaltningen, under en ny samhällsbyggnadschef.

Så även om Wesiks ledare är välbehövliga väckarklockor ibland, så fungerar den inte som sådan i just detta fall. Väckarklockan ringde för somliga redan när beslutet togs, men för den övervägande majoriteten har den ringt redan i höstas, i samband med transportproblemen, förseningar i införandet av flera maträtter i skolan samt de stora svinnet.
För kommunstyrelsen ringde den rejält vid bokslutet, då det konstaterades att kosten överskred sin budget med ett mycket stort belopp. Det var då kommunstyrelsen beslöt att gräva ned sig i en detaljerad resultaträklning som nu är på väg till vårt bord.
Det är bäörjan på den utvärdering som poltiken i höstas sa att vi skulle göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar