söndag 22 april 2012

Körsbärskullens förskola i Pelarne

Man kan nästan höra barnens stoj för 60 år sedan, när den här gamla skolan var nybyggd och det gick 150 elever här, tänkte jag när jag gick runt på skolgården i Pelarnes gamla skola i veckan.Lyssnar-resan hade tagit mig till Körsbärskullens förskola - den verksamhet som nu huserar i lokalerna sedan skolan slog igen 2008.
Elevantalet då var så litet att både föräldrar och kommunen var överens om att gruppen var för liten för en dynamisk skolmiljö för de tolv barnen.
Nu är man tio barn i förskola och fritids och blir några fler nästa år eftersom nya familjer flyttat in i området.
Man har barn från ett till fem år samt fritids från sex till tolv år. Tidigare var denna förskola driven i föräldrarkoperativ men från och med i år är det kommunen som driver den.
Givetvis har det blivit lite dyrare, det tillhör på nåt sätt sakens natur, men kommunen vill ha enhetlig drift i sina förskolor.

I Pelarne är lokalerna givetvis överdimensionerade men bra för verksamheten. Man har egen gymnastiksal, egen fotbollsplan, tennisbana på asfalt, en stor gräsbevuxen skolgård, slöjdsal och inte minst, hemlagad mat i eget kök.
Jag tänkte direkt; tänk om fler föräldrar i kommunen visste om att Körsbärskullen i Pelarne har alla dessa faciliteter, hur många skulle då inte vilja ha sina barn här?
Jodå, några sådana föräldrar finns. Tidigare hade man föräldrar som bodde utanför Vimmerby, båda jobbade i Västerviks kommun men ändå valde förskolan i Pelarne.
- Det var mögel i flera förskolor i Vimmerby då. Här är det garanterat mögelfritt, tyst från ventilation då den sker genom fönster och och gott om plats, berättar personalen som trivs väldigt bra med barnen, föräldrarna och med kommunen.
- Jo, vi är glada och tycker att vi har det bra här. Vi har också alltid hållit våra ekonomiska ramar, aldrig överskridit en budget ända sedan 1989 då föräldrarkoiperativet tog över.

Det man kan fundera över är att fastigheten eldas med olja. Det ökar dess kostnader väsentligt jämfört med till exempel bergvärme. Någon borde göra en kalkyl på detta. Tror det skulle betala sig ganska snabbt.
Förskolan har tidigare varit nedläggningshotad, och kanske är det fortfarande. Personliogen tycker jag att man först måste ha ett idéarbete vad som kan göras för att istället etablera den mer fast. Hur kan fastigheten tillföra värde i kommunkoncernen?
Jag vet att Vimarhem inte vill bygga lägenheter där, och det har jag förståelse för. Risken är för stor.
Men hur utnytja lokalerna bättre?
Jag hoppas att vi i visionsarbetet under våren kan komma fram till breda lösningar vad beträffar våra förskolor i tätorterna i framtiden.
Bara spontant, och man måste som politiker få diskutera idéer öppet utan att binda sig till några löften, tycker jag skolbyggnaden är en resurs. Den är inte i så dåligt skick.

Jag tycker att Pelarne förskola skulle kunna innehålla 60 barn och frågan är om det inte skulle vara lönsamt att renovera lokalerna något, byta energisystem och bussa ut barn från Vimmerby till Pelarne.
Idéerna kan vara många. En är: det tar sju minuter att köra med bil från Arla-rondellen till förskolan och det är ungefär 10 km. En upphämtning per buss skulle kunna ske 07.30 vid exempelvis Näs parkering och hämtning 16.30 vid Pelarne förskola. Vi pratar ingen stor buss, utan en säker och för ändamålet lanpassad buss.
Vad kostar en sådan lösning jämfört med paviljonger?
När nu Lundens förskola är byggd så kommer det ändå snart att uppstå kö till förskoleverksamheten generellt. Lundens förskola ersätter i princip bara nedlagda förskolor.
Att då erbjuda de unika möjligheter som Pelarne erbjuder tror jag skulle attrahera många föräldrar.
Det skulle kunna gynna intergreringen också. Bullerbyns förskola och Norrgårdens förskola har många utlandsfödda barn, barn till billösa utlandsfödda föräldrar som bor i området. Med en bussning från exempelvis Näs parkering dagligen skulle många av barnen som bor i dessa områden kunna ta sig ut till Pelarne förskola. Och integrerinngen skulle bli bättre.
En fördel med väl integrerade förskolor, som Bullerbyn och Norrgården, är att pedagogiken blir väldigt bra. Det fokus man har på exempelvis språk där har svenskfödda barn också nytta av.

Vad som också borde undersökas är hur Vimmerby kommun marknadsför sina möjligheter lokalmässigt. Här ropar Friskis och Svettis och andra efter tider i sporthallar, i Pelarne finns en tom sporthall med dam- och herrduschar. Den utnyttjas enbart tisdagar av pensionärerna.
Ja, besöket i Pelarne var mycket intressant och gav en mängd idéer som jag tycker man kan sätta ett resonemang kring och se vad som kan falla ut.
Ja, den här Lyssnar-resan ger en hel del uppslag till visionsarbetet senare i vår.

1 kommentar:

  1. Jag håller med om att byta energisystem, många privata ägare har bytt ut oljan mot andra system för länge sedan. Idag med ett oljepris på ca 13000 kr/kbm så finns pengar att spara för kommunen samt miljön mår bättre. Helt rätt är också utnyttja så gedigna lokaler som inte har höga lån att betala.
    Lycka till med visionsarbetet som jag ser som en mycket viktigt del i att skapa förutsättningar för en kommun i en allt tuffare tillvaro i glesbyggd.

    SvaraRadera