söndag 28 augusti 2011

Investeringsbudgeten ska diskuteras

Investeringsbudgeten för det kommande året och också för de kommande tre åren är nu ute i partigrupperna, efter att kommunstyrelsen diskuterade den i tisdags.I slutet av november ska den upp igen i kommunstyrelsen, då för förslag till beslut till fullmäktige.
Hur skarp ska en investeringsbudget vara?
Man kan vända på frågan och fråga sig; hur luddig ska den vara?
Vid en första anblick av fjolårets investeringsbudget så fanns det en hel del där som var mer "bra att ha" än "måste". En planfri korsning bestående av en vägtunnel under järnvägsövergången vid Odalhallen får väl närmast betraktas som något som inte nörvändigtvis behöver vara i en investeringsbudget eftersom behover inte är nära förestående.
Våra nya äldreboenden är delvis upptaget i 2011 års budget, liksom vår nya förskola.
Men så finns det en hel del annat.
Behovet av att asfaltera gator i kommunen är stort, som beskrevs i Vimmebry Tidning i lördags, men frågan är var pengarna tagit vägen som man tidigare år anslagit till underhåll?
Hur lätt ska det vara att flytta pengar i en budget?
Om man budgeterar pengar till underhåll av fastigheter och gator bör dom användas dit, och inte omfördelas till andra, underbudgeterade poster.
Det är inte alltid enkelt, men jag tror att det är viktigt.
Både nya industritomter och nya bostadstomter kommer initialt att kräva mycket kapital. Men utan möjligheter för företag att etablera sig eller bygga ut, och utan möjlighet för människor att bygga sig hus kommer vi inte att klara en positiv utveckling av kommunen.
Därför är det minst lika viktiga investeringar som förskolor och omsorgsboenden.
Vi står därför inför en ökad upplåning och ser vi bara till att vi klarar överskott på driften varje år framöver så kommer det att gå bra.
Nämnderna är nu i färd med att sätta sin driftbudget för 2012-2013 och för att få en bra stringens i det arbetet har kommunstyrelsen föreslagit att nämnderna sätter en färdplan för effektiviseringen och beskriver hur man varje kvartal lyckas effektivisera.
Med en utplanande konjunktur är det viktigt med en stram budget.

Kommande helg är det stadsfest. Jag håller tummarna för att det blir en bra upplevelse för alla som tänker delta.
Det skulle vara jättebra om vi nästa söndag bara kunde samla in positiva omdömen.
Låt oss alla hjälpas åt och se positivt på att det är fest i vår stad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar