Befolkningsutvecklingen är en avgörande fråga för Vimmerbys framtid. Vår grannkommun Hultsfred tappar fler, men det är ingen tröst. Hade Hultsfred haft en mindre invandring och inget högskole-campus hade siffrorna varit ännu värre.Vimmerby har inte minskat fullt så mycket men Hultsfreds problem är våra problem, vi har en gemensam arbetsmarknad och är beroende av varandra. Jag hoppas vårt samarbete kan fördjupas ytterligare. Vi måste ta gemensamma krafttag för att utveckla vår bygd. Infrastrukturkansliet som kämpar för investeringar på Stångådalsbanan är ett sätt.
Vad kan man göra åt den negativa befolkningsutvecklingen? Radions P1 publicerade i somras ett reportage kring ett forskningsprojekt/akademisk uppsats om varför landsorten utarmas och vilka det är som flyttar, och varför?
Vilken jättefråga, egentligen!
Man slog fast att föräldrarna, lika mycket som ungdomarna själva, ville att undgomarna skulle söka sig till en ny kommun. Helst då en med universitet eller högskola.
Man konstaterade också att de landsortskommuner som var framgångsrikast, d.v.s. hade minst utflyttning, satsade på flickorna.
Det är tydligen så att där flickorna flyttar mest, där minskar befolkningen mest.
Flickorna lyckas bättre än pojkarna i skolan och väljer andra studieorter. Pojkarna blir kvar och/eller flyttar senare. När man kanske hittat en flicka från annan ort?
Vad kan man då hoppas på? Att pojkarna finner en invandrarflicka, säger någon? Så enkelt är det inte, invandrarflickorna, särskilt dem i andra generationen, är ännu mer motiverade, ännu mer benägna att söka sig till hög utbildning. Och flytta. De har referenser som driver dem framåt till högre utbildningen och föräldrarnas utsatthet som flyktingar/invandrare är motiverande i sig.
Om man då skulle dra slutsatser av resonemanget, och jag vill understryka att jag inte har andra belägg för att det är sanning än just reportaget i radion, så ska kommuner satsa på utbildning åt flickor; försöka knyta till sig distansutbildningarna på hemorten så flickorna kan bo kvar i exempelvis Vimmebry och läsa här. Det skulle öka chansen att de blir kvar.
Nästa problem blir givetvis jobben.
Är det brist på akademiska jobb så tar flickan sin pojke och drar iväg för den skull...
Vad ska då en strategi för befolkningstillväxt i Vimmerby kunna innehålla?
Jag tror på en mix av åtgärder, som alla måste fungera var för sig:
1) Se till att högskolekurserna i Vimmerby riktar sig till flickor.
2) Öka kommunikationsmöjligheten till Linköping. Kan pendlingstiden trovärdigt och uthålligt med tåg bli 45-50 minuter kan man bo i Vimmerby och ändå jobba i Linköping, eller bo i Linköping och kompetensförstärka industrin och tjänstesektorn i Vimmerby.
3) Skapa en förskola och skola i toppklass. Då har vi chansen att få tillbaka den unga familjen i 30-40-årsåldern som vill ge sina barn en uppväxt i Vimmerby, och där är förskole- och skolkvalitén ytterst avgörande.
4) Skapa en äldreomsorg i toppklass och med valmöjligheter, då ser de unga familjerna att Vimmerby satsar på äldreomsorgen och kan välja att bo nära sina gamla.
5) Underlätta och uppmuntra för industrin att utveckla tjänstedelen i företagen. Att Vimmerby tappade försäkringskassan och skattemyndigheten har varit förödande.
6) Underlätta för tjänsteföretagen att etablera sig i Vimmerby och underlätta för soloföretagande tjänstemän (med bredband) att bo kvar i Vimmerby.
7) Skapa en positiv kommun med stark vi-anda och stark social gemenskap genom exempelvis föreningslivet.
Om alla dessa recept skulle falla in är jag säker på att befolkningen skulle öka.
Oavsett vad man tror, så är samtliga dessa sju punkter möjliga att genomföra. Om kommunens och regionens politiker vill det och trafikverket ger Stångådalsbanan nödvändiga resurser.
Moroten för oss är stor. Minus 25 i befolkning motsvarar 1 miljon kronor i minskad skatteutjämning.
Alla kan räkna ut vad större siffror innebär. I båda fallen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar