söndag 14 augusti 2011

Denna fantastiska tekniska framtid

Att slölyssna på radions P1 har varit bättre än hörböcker denna sommar.Plötsligt hör jag det där som man bara häpnar över, släpper hammaren och jobbet med uthuset vid sommarstugan för en sekund, och lyssnar.
Det är en reporter som refererar en artikel i en vetenskaplig tidskrift:
"I framtiden kommer patienter att slippa elektroder och sladdar runt sina armar och ben där de   sitter stillasittande i en stol efter en stroke eller infarkt, och kontrolleras av läkare. Jovisst kan man göra det på avstånd idag. Med sändare och mottagare av klassiskt snitt. Men nu kommer ny teknik. Med hjälp av en gnuggis sätter man fast en "tatuering" på armen, som innehåller all den teknik man behöver. Den drivs av solceller, är elastisk och bäraren kan vara helt rörlig. Den sänder hjärtfrekvens, blodtryck och de data läkaren behover. Utan avbrott."
Jag funderade: En gnuggis? En sådan man fick med tugummit som liten?
Reportern fortsatte: "...de flesta minns väl gnuggisar som följde med tuggummin man köpte som barn. Onekligen är det en spännande tanke att dessa nu blir bärare av medicinsk teknik..."
Wow!

Jag påminde mig om en bok jag läst: "100 trender" av Peter Siljerud.
Jodå, där fanns nanotekniken med. Med nanoteknik kan man skapa supersmå konstruktioner och nånstans i bakhuvudet har jag läst att det går ett 30-tal nanopartiklar på spetsen av ett hårstrå...varje nanopartikel är en miljondels millimeter.
Positivt med dem i medicinsk användning, (det finns mängder av annan användning, givetvis...)  är att de fäster på cancerceller och sänder ut ljus/färg i en viss våglängd så läkarna lättare hittar cancercellen och kan precisera strålningen.
Negativt är väl att de är så små att de kan tränga in i människans cell. Vad kan det få för negativa konsekvenser?

Jo, tekniken blir ständigt bättre och uppsidan är också att den blir hela tiden billigare. I framtiden kommer vi att kunna slösa med kommunikationsresurser.
Robotar utvecklas ständigt, i nya skepnader. Hur väl klarar de de mänskliga sinnena; syn, hörsel, smak, lukt?
Hondas robot Asimo, skriver Siljerud i sin bok,  är en humanoid som kan efterlikna den mänskliga kroppen; servera kaffe, skaka hand, känna igen ansikten och dansa. Den fungerar extremt väl som hjälp åt äldre och handikappade i hemmen. Det är ingen utopi att den kommer att kunna sköta tvätten, laga mat, diska och städa. Den skulle också styras på distans, om exempelvis en läkare vill att den undersöker hälsan hos sin värd; den behövande människan.
(Jodå, man jobbar nu med att försöka få robotar att känna lukt...)

I det här sammanhanget är det tragiskt att en av världens största kunskapsländer, Sverige, bara har fungerande Internet i städerna. Fick en inbjudan till Sjöbo kommun nu som har samma problem som Vimmerby, inga bredband i landsorten. Fick också brev från en boende i Borstingen där Telia ska ha 25.000 för att dra fram kopparledning till telefonen, och mobilen som man hänvisar till fungerar hjälpligt. Internet? No way!

Samtidigt får du 8 miljoner träffar om du söker på Einstein, du kan hämta 2,5 miljoner bilder på Google Image på samma man och du kan se 10.000 videos på Youtube på geniet.
Kunskapskällan Internet är tillgänglig för alla - nästan.
Och så undrar vi på landsorten varför folk flyttar..?
All information, från den om den billigaste damsugaren till den mest sällsynta insekt, finns på webben och den tillhör livet och är faktiskt mer angeläget för de flesta än Facebook, även om detta sociala medie också fyller en viktig funktion.

Utvecklingen går framåt men vi kan inte vänta tills det finns plats på sateliterna för alla miljoner sökningar och mail vi initierar dagligen bara i Vimmerby.
Det finns mycket som är viktigt för Vimmerby kommun och vi måste hela tiden prioritera. Självklart.
Men kan vi inte skapa möjligheter för nuvarande och framtida befolkning på landsbygden att kommunicera via nätet, då kan vi inte heller räkna med att de bor kvar där.
Kanske det är bekvämast för en del?
En ansvarsfull politisk ledning tar dock initiativ till att fullskalig internetuppkoppling också finns på landsbygden. Jag vill tillhöra den ledningen.
Vi i Vimmerby är redan sent ute.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar