söndag 24 april 2011

Många vill ha tomter att bygga sina företag på

Inte för att jag vet hur det varit förut, men sedan årsskiftet har det varit ett väldigt tryck på industritomter och tomtaffärer.
Inte det att det är någon kö, för det är det inte direkt.
Men det är många som ändå vill ha en tomt.
En större fastighet kommer kommunen att annonsera ut inom kort, just för att det är fler än en som vill ha den.
Företaget A vill bygga ut och vill köpa en ny tomtbit, företaget B ringde i veckan och ville att vi skulle åka runt och titta på de lediga tomter vi har idag och i helgen, ja då ringde företaget C och ville titta på en mindre tomt för att påbörja bygget av en egen fastighet, istället för den han hyr idag.
Och så företaget D som inte är nöjd där han idag sitter utan vill hyra något annat. Kommunen har tyvärr inget hyresledigt i sina egna lokaler, däremot finns det ca 1.000 kvm hyresledigt i gamla VTT-fastigheten. Ni som kan tänkas vara intresserad av lager uppmanas ta kontakt, det kan vi ordna relativt snabbt i den fastigheten.

Företaget E i en av de mindre tätorterna vill också ha ny mark och där formulerar vi just nu kontrakt.
Företaget F vill bygga till i Vimmerby - det bygget är snart igång vad jag förstår.
Och så företaget G, som kommer utifrån, och som vill etablera ett större handelsföretag i Vimmerby. De har redan varit här och tittat på olika alternativ.
Företaget H vill kommunen erbjuda alternativ till dagens placering, där kanske också bli nybygge.
Så där håller det på...
De skulle förvåna mig mycket om det inte står byggkranar lite var stans i Vimmerby efter sommaren. Och det känns härligt!
Byggkranar tycker jag kan vara igång alla årets 12 månader, för det är så roligt när det råder tillväxt i företagssamheten.

Veckan som gick innehöll ett mycket långt kommunstyrelsesammanträde med nära 30 ärenden och många föredragningar.
Jag ha stor respekt för "min" kommunstyrelse, om jag får uttrycka mig så. Många oerfarna, liksom mig själv, men med ett härligt engagemang. Ingen nämnd och ingen glömd.
Jag tror vi tillsammans kommer att kunna uträtta mycket under de kommande fyra åren.

I tisdags hade vi då förslagen om nytt  äldreboende och Alliansen har enats om att bygga två nya äldreboenden i egen regi. Också socialdemokraterna är eniga med oss dä,r så det kommer inte att bli en stridsfråga.
Våra äldreboenden idag - typ Eken - är mycket gamla.- och vi vet hur det är att renovera i gammalt. det blir många gånger lika dyrt som att bygga nytt, utan att få den nya dispositionen av ytorna. När vi nu bygger nytt ska det vara marklägenheter tycker jag, och vackert, med trädgårdar och mötesrum utomhus. Det ska vara ett äldreboende vi kan skryta med och som uppskattas av de som ska bo där.
Jag hoppas vi kan ta fram många exempel på lyckade äldreboenden och studera dom innan vi ritar våra egna. Jag hoppas politikerna engagerar sig i detta och kommer med idéer nu.
Fram med de goda exemplen!

När det gäller driften kommer Alliansen och oppositionen inte att vara överens. Och vi kommer att få tid att diskutera den eftersom den frågan ska lyftas senare, helst i maj.
Klart är att ett av boendena ska ha extern drift och ett kommunal drift. I vilken form återstår att se
Men med ett av varje skapar vi möjligheter till jämförelser och också möjligheter för personalen att välja bäsa arbetsgivaren, likväl för de boende att välja bästa huvudman.
Jag tror att vi får två lika bra boenden. ¨å brukar det bli. Det blir inte ett A-lag och ett B-lag. Det blir två A-lag oftast eftersom man sporrar varandra.
När vi ringt runt till andra kommuner har fyra av fem redovisat att äldreboenden i extern regi haft lägre kostnader än i kommunal regi. Det bådar gott, tycker jag.
När det sedan gäller finansieringen ska vi försöka finansiera så mycket som möjligt med egna pengar. Sälja fastigheter exempelvis, och kanske också en del skog. Det återstår en debatt om det senare för här är vi inte eniga i Alliansen.
Spännande månader framöver, eller hur?

4 kommentarer:

  1. Om nu äldreboende är billigare i privat regi, varför ligger inte förslaget att privatisera allt äldreboende?

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag saknar Peter Fjällgårds blogg och ifrågasätter om inaktiva bloggare skall vara med i din lista på kommunens hemsida. Magnus Gustafsson har inte bloggat sedan nyår! Bättre att ha med aktiva bloggare som skildrar vardagsnära politik, tycker jag. Peter Fjällgård är ersättare i KF för C.

    SvaraRadera
  3. Hej Ingela, jag tar givetvis med Peters blogg. Målsättningen är att ha med alla politiska bloggar i Vimmerby. Peters blogg är inte alltid politisk, han skriver många gånger ur ett perspektiv som "omsorgsmedarbetare" och då blir det kanske många som ska ha sin bloggadress med. Men du har rätt i att han är ersättare för (C) i KF, vi ser hans röst som en centerröst givetvis. Ditt förslag att lyfta ut Magnus Gustafssons blogg på grund av inaktivitet känns inte riktigt. Lägger också in min privata blogg eftersom det finns massor av inlägg där som folk kanske vill botanisera i. Och det kanske kommer fler. Även Gudrun Brunegårds blogg lägger jag till.
    Sedan vill jag understryka att kommunalrådsbloggen mycket riktigt är länkad från kommunens hemsida och skälet är att jag är kommunalråd. Jag är politiskt vald och förväntas bedriva politik. Vill centern inte att kommunalrådsbloggen ska länkas från kommunens hemsida tycker jag ni framför det så får vi ta ställning till detta då.

    SvaraRadera
  4. Hej ID, skälet till att inta alla är privata eller inte alla är kommunala är att konkurrens skapar utmaningar och effektivitet, medan monopol skapar stillestånd och fördyring. Det är mina argument och av fem uppringa kommuner sa fyra att den privata driften var billigare än den kommunala. I dessa kommuner styrde Alliansen i en del, de rödgröna i en del. Aliansen i kommunstyrelsen anser att i Vimmerby behöver de kommunala verksamheterna inom äldreboende utmanas, både av ekonomiska skäl och för att medarbetare inom omsorgen ska kunna välja mellan minst två arbetsgivare.

    SvaraRadera