söndag 17 april 2011

I skiftet mellan varm och kall mat...

En riktigt tuff arbetsvecka har det varit och det fortsätter nog så i och med att budgetarbetet går in i fasen "diskussion i partigrupperna".
Alliansen har bildat en liten grupp som bereder de stora frågorna, eftersom den stora Alliansgruppen kan bli för stor om man ska skärskåda precis allt.
Snart nog utkristalliserar sig profilfrågorna för respektive parti.
Vice ordförande Per-Åke Svensson (c) och jag blev tämligen överens om en sak när vi pratade över en lunch i veckan: politik handlar om att ge och ta, kompromisslöshet kommer inte att fungera. Viktigt att man fördjupar sina kunskaper och inte fattar för snabba beslut och låser sina positioner. Ny kunskap kan ändra allt.  Vi hoppas nu att Alliansen kan enas innan det första budgetsammanträdet den 12 maj då ramarna börjar spikas.
Måndagen innehöll också ett besök på biblioteket och en dragning om Astrid Lindgren-seminariet som det arbetas med.

Tisdagen var det en temadag om "hållbar utveckling" på gymnasieskolan.
Jag hade en timme om entreprenörsskap och det blev ur mitt eget perspektiv. Ambitionen var att naket och öppet berätta om att man får flera chanser i livet, vilket jag själv fått. Och att framtidens entreprenör kanske sitter längst ned i klassen och går ut med IG i betyg.
Det betyder inte att man inte ska plugga och göra sitt bästa. De flesta gör det och lyckas bra. Givetvis är det snabbaste vägen. Men om man inte lyckas i gymnasiet så finns det fler chanser; folkhögskolan är ett exempel, som jag själv gick. Man får inte gå ned sig. Hamna på samhällets baksida. Det gäller att inte ge upp utan komma igen, och visa att man kan. Jag hoppas ettorna kunde ta till sig budskapet; motgiftet mot utanförskap är bekräftelse och att bli sedd av lärare och kamrater.
Sedan blev det ett möte i Västervik med norra länets kommunalråd, innan moderaterna på tisdagskvällen bestämde sig i frågan om den nya turistorganisationen 2012. Vi förordar ett turistiskt nav vid Näs, där Turistbyrån och besöksnäringen kan samarbeta med Näs och även med ett tredje ben bestående av Kultur & Fritidsnämnden med Näktergalen, bilbioteket och kulturföreningar som Komedianten, Konstföreningen och Hembygdsföreningarna.
Hela förslaget ritades upp under kvällen och nu ska det dras i Lilla Alliansgruppen igen och förhoppningsvis har vi också snart kostnaderna/besparingarna färdiga runt förslaget.
Onsdagen blev årets första halvdag (!). Fantastiskt att ha en eftermiddag ledigt i det fina vårvädret.

På torsdagen hade vi ett näringslivsmöte på stadskansliet innan jag åkte till Storebro och Respond Industry AB och hälsade på Walter Abdiu. Spännande företag med spännande planer som jag fick ta del av under några eftermiddagstimmar.

Fredagen dominerades av Frammisgalan, frammanad av dåligt resultat av ungdomspolitiken i kommunen. Efter samtal med ungdomarna förstod man att skolan, främst gymnasieskolan, har en hel del jobb att göra och jag måste säga att jag blev lite förvånad över diskussionen ibland. Det kändes som skolledning och elever hade ett avstånd mellan sig. Alla var dock överens om att man måste lyssna på varandra, visa ömesidig respekt och bjuda till. Nu är processerna igång och med så många entusiaster både bland vuxna och ungdomar kommer det att bli bra.
Fick lämna Frammisgalan för tidigare bokade möten, ett med Svenskt Näringsliv där vi diskuterade kommunens näringslivspolitik och hur vi tänker arbeta med den för nå fortsätta tillväxten.

Jag hade också ett möte med tekniske chefen Torbjörn Johansson och kostchefen Mikael Sandberg om kostorganisationen i veckan. Ett viktigt klargörande möte tycker jag.
Vi står nu i skiftet mellan varmmatsdistribution och kyltmatsdistribution och många vet inte riktigt vad de får på tallriken.
Kylmatsprocessen kom fel förra sommaren. Då tog Teknik & Servicenämnden in offerter på kylbilar eftersom man visste att det skulle bli kylmat från nyår. Men tyvärr tog nämnden inget budgetanslag, man väntade till december. Hade man anslagit pengar redan i augusti, typ förskotterat, så hade vi haft kylbilarna till årsskiftet. Nu väntade man in budgetbeslutet i december innan man beställde varpå kylbilarna inte kommer förrän i juni, trots att köket stått klart sedan årsskiftet. Man får väl helt enkelt kalla det dålig planering och dålig kommunikation mellan politiker och tjänstemän, som nu omsorgsnämnden får ta verkningarna av.
Man tycker att någon enda politiker borde slagit larm under hösten och vintern 2010, det hade underlättat betydligt för anställda i omsorgsförvaltningen.
I vilket fall som helst så får skolbarn och förskolebarn kylmat idag. Äldre inom hemtjänsten får varmmaten ännu några månader. Det är synd, men så blir det när kommunikation inte fungerar.
Jag tror på kylmatens kvalité. Jag tror både barn, ungdomar och äldre kommer att tycka att den är fräsch och god. Doften av nylagad kommer ocksp med när man drar igång varmluftsugnarna, potatisen blir nykokt och salladen fräsch.
Men det känns också skönt att ha kvar Tuna-köket och nu några år se vad kylmaten egentligen kostar och kunna jämföra, när transportkostnader och annat slås på. De kalkylerna ska jag följa med spänning.
Att kylmaten är bättre än den halvfabricerade industrimat som man matats med hittills står utom allt tvivel. Så kvalitetshöjning blir det.
Nu sägs det att personalen i mottagningssköken på förskolorna inte har att göra hela dagen och inte får baka bröd. På det svarar Sandberg att personalen ska fixa frukost, diska upp efter det, därefter ta emot kylmaten, koka potatisen, skära grönsakerna, värma slottstseken i varmluftsugn (härliga dofter sprider sig säkert i förskolan!) och därefter servera och därefter diska. På eftermiddagen är det mellanmål och disk igen.
Men visst får man baka om man hinner, problemet är (som alltid!) de stenhårda bestämmelserna i livsmedelshanteringen där mjöl kan kontaminera annat, drabba allergiker etc. Så när man ska baka så måste man vara klar med all mat och allt annat, dessutom väldigt noga städa lokalen efter sig.

Hela livsmedelshanteringen har gått i väggen anser jag; okey att det är avsevärt fler allergiker som alla måste ta hänsyn till givetvis, men mycket annat är ju helt galet.
Så när man klagar på att det inte fungerar som det ska, att folk inte får göra det eller det - så tror jag att  det många gånger finns ett regelverk i botten som ingen rår på.
När det gäller den pendeln så hoppas jag den svänger snart, alternativt att man i Sverige börjar tolka lagtstiftningen på anna sätt. För det blir en paradox när kökspersonal i Sverige klär sig som en rymdgubbe för man ska breda en smörgås, medan man i en italiensk restaurang kan hämta fisken i akvariet i skyltfönstret, slå ihjäl den och laga till den på en spis under bar himmel i gränden bakom restaurangen...

1 kommentar:

  1. Glutenallergi är inte att leka med för den som är drabbad. De kan inte ens ta smör ur en paket som de som brer vanligt bröd använder. Brödsmulorna ger svåra magsmärtor för en glutenallergiker. Lagar brukar ha en väl underbyggd anledning och vara kvalitetssäkrade. Tolkning och tillämpning är en svår fråga som kräver stor yrkeskunskap och det kan säkert många gånger upplevas som orealistiska krav av den som blir "drabbad" av livsmedelstillsyn. // En liten synpunkt från en lekman i sammanhanget.

    SvaraRadera