onsdag 9 februari 2011

Kan vi bygga på Båtbyggarskolan?

Båtbyggarskolan är värd att bevara och utveckla.
Det är fortfarande min åsikt, vill jag hävda som en kommentar till Alf Wesiks avsnitt i sin ledare i Vimmerby Tidning idag (onsdag).
Alf hänvisar till ett blogginlägg i mars och jag tycker fortfarande "Storebro - Vimmerbys Grythyttan" är en attraktiv rubrik. Självklart förtydligad att det gäller båtbygge.
Frågan är hur vi går vidare.
För det finns problem at klargöra, det är inte helt enkelt nu.
För några år sedan hade det varit lättare, men nu får man ett tapp i en årskurs.
Alliansgruppen i kommunstyrelsens möte i måndags morse diskuterade det hela på initiativ av Börje Fors (fp), med anledning av hans motion. Med fanns också Magnus Gustavsson (m), ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden.
Vi kom överens om i gruppen att Magnus tar upp frågan i BUN och avger ett yttrande till motionen. Den kommer då att behandlas i fullmäktige och ny debatt kan ske.
Det är olyckligt att den blivit liggande så länge, en möjlig ursäkt kan vara att valet kom emellan och att Magnus därefter blev ny ordförande från nyåret.

Det är inte helt lätt att "renovera" Båtbyggarskolan efter de beslut som tagits tidigare.
Och jag vet inte om det är fruktbart att bara återställa.
I diskussionen har man varit inne på att "bygga på" skolan med en bredare inriktning. Det anser jag vara en framgångsväg. Därför var vi positiva till en Trä- och marinteknisk utbildning i moderaternas valprogram. Och är det fortfarande.
Vad som hitills framkommit är att den trä- och marintekniska yrkeshögskoleutbildning folkhögskolan sökte pengar för fick nej. Berodde det på att ansökan inte var bra eller på att utbildningen inte bedömdes som prioriterad? Det får utvärderingsmötet som planeras av samhällsföreningen i Storebro nu diskutera.

För egen del tror jag att en bred träteknisk utbildning, med båtbyggarskolan som bas, mycket väl skulle kunna marknadsföras och genomföras i Storebro-Vimmerby.
Eleverna utbildas till yrken som är en bristvara idag och så långt vi kan se. Över huvudtaget måste utbildning till hantverksyrken vara attraktiva: marknaden är jättestor och behovet likaså.
Vad som framkommer nu är att kommunerna får mindre utrymme att skapa egna program i gymnasieskolorna. Det skulle i så fall vara ett hinder för att få igång flera hantverksprogram. Folkhögskolan är en möjlighet och därför vore det bra om BUN i kommunen kom till samtal med Folkhögskolan om behovet på arbetsmarknaden.

Om Båtbyggarskolan som gymnasielinje? Ja, det är ju den som lagts ned tidigare mandatperiod. Ska den fortsätta i gymnasieform måste den göras om, breddas ocoh marknadsföras så att den lockar fler än fyra sökande. För det blir väldigt dyra platser annars.
Jag ser fram emot vad som kommer ur BUN:s yttrande över motionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar