Idag onsdag har Vimmerby Tidning en artikel som beskriver att eleverna vid Vimmerbys skolor inte får äta hur mycket de vill av skolmaten.
Man beskriver att det råder restriktioner om hur stora portionerna får vara.
Det kan säkert lätt uppfattas så av föräldrarna, när man beskriver hur portioner räknas ut.
Men restriktioner är fel - det finns däremot rekommendationer.
Jag tog kontakt med Teknik- och Service förvaltningschef Torbjörn Johansson och Kostchef Mikael Sandberg nu på morgonen och de beskrev att allt är gjort på Livsmedelsverkets rekommendationer för skolmat.
Jag studerade dessa i morse. Du kan själv läsa dem på denna länk, klicka här.
Här står det bland annat hur stora portionerna ska vara. Och de är upplagda för elevernas eget välbefinnande.
För övrigt är det så att eleverna själva poritonerar sin mat, om jag är rätt underrättad.
Frågan är då; hur extrema portioner kan någon ta. Kan någon ta 30 köttbullar på en tallrik och inget annat?
Mikael Sandberg savarade ja på den frågan, men det är ju självklart inte meningen. men buffé fungerar så; en del tar mycket, andra mindre.
Och den möjligheten finns också för eleverna, man tar själv från en buffeservering.
Att maten tar slut kan givetvis hända när man är i inkörningsprocessen. Men i det fall tidningen beskrev, att köttbullarna var slut, så fanns det ju köttfärslimpa att tillgå.
För mig finns några viktiga kriterier; maten ska vara näringsriktig, vallagad och smaklig och räcka så gästen blir mätt.
Vad jag förstår är det ambitionen hos både köket och kostchefen.
Den nya kylmaten har fått beröm av eleverna, maten är godare tycker många och det är viktigt.
Ingen ska gå ifrån lunchrasten hungrig. Då är det något som är fel i systemet.
Samtidigt är det ju någon som satt rekommendationerna, och dessa följer de svenska skolköken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar