lördag 4 april 2015

Detta är kommunens problem!

Socialnämndens kostnader ska granskas av journalisten Jakob Karlsson, www.vimmerby.blogg.se. Jag måste säga att jag ser fram emot det.
Socialnämndens kostnader, när detta året är slut, når sannolikt då 100 miljoner i budgetöverskridande på 5 år! Den gamla socialnämnden har egentligen inte hållit budget på en 10-årsperiod.

Verksamheten är omgärdad med hård sekretess, svår att bryta igenom, endast tre politiker i myndighetsutskottet (socialnämnden) har tillgång till uppgifter på djupet på grund av sekretessregler när det gäller IFO.
En genombrytning av en seriös journalist, pedagogiskt framlagd och brett delgiven allmänheten skulle kraftigt öka förståelsen för de budgetproblem kommunen har.

Det skulle tillföra, tvärt emot den populism som styr Vimmerby Tidnings ledare, där djup kunskap om kommunens problem saknas. Tyvärr. Det verkar inte ens som det finns tilltro till tidningens egna journalister; både Simon Henriksson, Jimmy Karlsson och tidigare också Jakob Karlsson har beskrivit SKL:s utredning i detalj, man har refererat socialens problem och omfattning sakligt under mina år, sedan 2011 – men det tar inte ledarskribenten intryck av alls. Viktigare är vad som sägs bland kompisarna. Säger man där att vi betalar 100 Mnkr i ränta så skriver Wesik det i sin ledare, vilket han också gjort en gång. Utan att kolla. Utan att rätta.
Jag tycker det är ett ansvarslöst och populistiskt sätt av en ledarskribent att hantera viktiga kommunala fråga. Många av svaren på frågorna finns publicerade i den egna tidningen över tid. Det är inte seriöst att han, som han skriver i dagens tidning "den verkliga ekonomiska verkligheten har inte presenterats tidigare". Det visar bara att han inte lever upp till det mest elementära journalistiska ansvaret en ledarskribent har; att ta in fakta, information som underlag för sin ledare.
Wesik tror att investeringarna lett till underskottet, inte socialens driftunderskott och skolans överbudgetering som SKL:s analysgrupp visat. Han tror vi anlitar konsulter för det är roligt, han känner inte alls till kommunens tvingande kompetensbehov, rekryteringsproblemen av demografiska skäl, inget, säger inget av detta finns med i ledarskribentens analys. Det är extremt ytligt och tunt och läsarna är bara att beklaga.
Det är inte meningsfullt att bemöta tidningens nedvärdering av oss som arbetar med politik. Man göder politikerförakt och det får man ta ansvar för själv.   Jag känner mig ändå tvingar att konstatera att Vimmerby Tidnings ledare har utvecklats till ett släpankare, en belastning för utvecklingen av kommunen, och där ger också näringslivet medhåll som ger tidningen väldigt lågt betyg i sin årliga näringslivsranking. Istället skulle den kunna sakligt kritisera, sakligt analysera och vara ett seriöst debattinslag.

När Alf Wesik nu idag lördag kräver att vi ska avgå för att han inte förrän nu förstått socialens ekonomiska problem, utan trott att det är fiber för 30 Mnkr och industrimark som orsakat problemen, så kan det givetvis ske.
Alla politiker sitter på mandat från väljarna, men också på mandat för sina partier. Min plats står alltid till förfogade. Moderaterna kan när som helst avsätta mig. Också socialdemokratiska gruppen kan begära att moderaterna ersätter mig med annan person. Jag har inte ens en uppsägningstid. Det är politikens villkor. Men själv ser jag inga sakliga skäl. Majoriteten tycks vara medveten om att det är de sociala kostnaderna som driver vårt underskott. Det man kan kritisera oss för är att vi inte hittar receptet för att få ned de sociala kostnaderna. Det är oerhört komplext. Frågan sysselsätter alla politiker i majoriteten.
Vad är det då som händer i den sociala verksamheten just nu? Ja, verksamheten är till allra största delen styrd av speciallagstiftning. Det betyder att kommunen MÅSTE, inte bör utan SKALL, agera. I annat fall utfälls bötesbelopp lika stora som kostnaden hade varit. Kommunen kan inte komma undan.

Nuläge i socialnämnden:
Följande avser placeringar av barn. Underskott 2014 -6,8 Mnkr
2 HVB-placeringar. (Kan kosta upp mot 2 Mnkr styck per år.) En kraftig ökning av utredningsärenden hittills under 2015.
22 familjehemsplaceringar. (Här kan ske en mindre minskning)
1 tillfällig placering.

2013: 190 anmälningar om barn som drabbats av fysisk eller psykiskt våld, eller lever i familjer med våld, missbruk eller annat.
2014: 225 anmälningar.
2015, vecka 6 och 7 inkom 40 anmälningar. Alla dessa anmälningar kräver utredningsresurser, personal.

För några år sedan tappade kommunen utredare till privat marknad. Det ledde till bemanning med ”konsulter” (bemanningsföretag). Dyr, tvingande lösning som kostade miljoner. Nu är det egen personal anställd som förstärkts. Men risk att en personalökning måste göras om anmälningarna fortsätter öka. Det är en ökad anmälningsbenägenhet i hela landet.

Följande avser placering av missbrukare, underskott 2014 – 3,4 Mnkr.
6 HVB-placeringar.
Kraftig ökning av tvångsvård av missbrukare (LVM). Ökad mängd anmälningar.

Följande avser försörjningsstöd, underskott 2014 – 4 Mnkr.
134 hushåll har försörjningsstöd januari 2015. En minskning mot 2014.
Försiktigt nedåtgående trend. Arbetsmarknadsenheten gör en bra insats och bidrar till minskade kostnader över tid.

När det gäller äldreomsorgen var underskottet 2014, -11,3 Mnkr.
Orsakerna är att hemtjänsttimmarna ökar, behoven ökar, hemsjukvården ökar, andelen äldre ökar, fler brukare inom LSS, etc.

Sammanfattningsvis; den sociala verksamheten är enorm svår att styra och förutse, då man inte vet om läkare och lärare ringer och anmäler barnmisshandel nästa vecka eller vilka missbrukarfamiljer som nästa vecka behöver tas om hand.
Detta är den stora belastningen i Vimmerby kommuns budget idag.
Inte 1,2 Mnkr i räntekostnad för Krönsmon/Östra Ceos industriområde.
Det skulle till ett förslag om en ny skolstruktur för att Vimmerby Tidnings ledarskribent och stora delar av oppositionen (c och v)  skulle förstå det, vilket kan tyckas mycket märkligt.
Från majoritetens sida är vi öppna för att analysera och diskutera alla förslag som kan ge motsvarande kostnadsminskning/intäktsförstärkning som vi föreslagit.
Vi är glada över att oppositionen nu försöker bidra med eget förslag, SKL:s utredning kom ju i höstas så sedan dess har man kunnat arbeta med frågan precis som vi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar