söndag 4 januari 2015

Så förvillat det kan bli, Wesik...

Vimmerbys nya vård- och omsorgsboende Borghaga kom på tapeten den 31 december 2014 då Vimmerby Tidnings ledarskribent Alf Wesik publicerade en ledare om hyressättningen.
Han påstod att ”det lönar sig faktiskt för ett äldre par att flytta till Östermalm (Sthlm) och skaffa sig en mysig tvåa med Björn Borg som granne.”
Om vi skulle stanna vid detta påstående en stund:
Wesiks research sträcker sig inte så långt som till en definition av vad ett vård- och omsorgsboende är. Han tror det är en vanlig hyreslägenhet och inget mer.
Det är strikt behovsprövat, i princip ska man antingen vara dement eller mycket ålderssvag för att få en lägenhet där. De som får plats – många söker som verkligen har behov, men andra med större behov tas före – är i stort behov av omsorg dygnet runt; för att äta, för att gå på wc, för att duscha, för att få sköterska nära tillgänglig, etc.

Första frågan blir då: skulle denne ålderssvage eller demente Vimmerbybo över huvud taget fundera på en tvåa på Östermalm?
Nästa fras ”det lönar sig att flytta till Östermalm”. Ja, det kan man fråga sig. Är det hyresrätt som avses är priset för en hyresrätt, en etta på 31 kvm, på Östermalm kanske runt 7.000 kronor på andrahandsmarknaden och kanske runt 6.000 kronor på förstahandskontrakt. Problemet är bara att det inte bara går att få en lägenhet på Östermalm när helst man vill…
Wesik kanske hade tänkt att Vimmerbybon skulle förvärva en bostadsrätt på Östermalm på ålderns höst. Ja, kanske bredvid Björn Borg som han skriver. Kanske en fin adress skulle vara Nybrogatan?
I så fall finns följande etta nu ledig på Nybrogatan:
"31 m² Våning 3 tr. Byggår 1928 Avstånd till hav 1,1 km Utropspris 2 795 000 kr Kvadratmeterpris 90 161 kr/m² Boendekostnad 7 323 kr/mån Avgift 1 181 kr/mån."
Ja, det skulle ju bli billigare med en sådan lägenhet, anser Wesik. Hur han nu räknat ut det...

Förutom att en lägenhet på Borghaga innehåller 31 kvm, och är hyresgästens privata bostad, så ingår också vistelse i en rad olika offentliga rum; matsal där maten intas, aktivitetslokaler, relaxrum och badrum för att nämna några. Allt är byggt efter de förutsättningar den gamle har och så att personal ska kunna serva på enklaste och smartaste sätt.
När det gäller lägenhetsstorlekar så faller resonemanget – halva ledaren handlar om att ett äldre par ska ha en tvåa - om man studerar verkligheten; hur många par är samtidigt så dåliga att de samtidigt beviljas vård- och omsorgsboende?
Det är sällsynt.
Det Wesik inte förstår är att ett vård- och omsorgsboende är anhalten före ett sjukhus i vissa fall, eller precis efter ett sjukhus i annat fall (exempelvis fallolycka). Anhöriga, som i övrigt är friska, kan inte flytta med in på ett sjukhus eller på ett vård- och omsorgsboende. Hur skulle det fungera? Skulle en frisk anhörig ta en plats före en sjuk sökande…?
Om det behovet skulle inträffa att två makar samtidigt skulle beviljas vård- och omsorgsboende, vilket självfallet kan ske, så är byggnationen gjord så att en dörr sätts upp på mindre tid än en-två dagar. Kommunen har inte för avsikt att skilja makar åt OM de båda har beviljas vård- och omsorgsboende. Det finns fall där makar bott i var sin lägenhet, mitt emot varandra också.

Det är Trygghetsboende (förväxlas av allmänheten och även av tidningens redaktion tidvis med vård- och omsorgsboende) som möjliggör för makar, en behövande och en frisk, att bo tillsammans. 
Trygghetsboende har gemensam matsal, aktivitetslokaler, hiss, rullstolsanpassad lägenhet, men är inte behovsprövat. Till ett sådant boende står man i kö, Och har Wesik läst sin tidning ordentligt ser han att just moderater och socialdemokrater (och kristdemokrater) är de partier som drivit den frågan hårdast, under motstånd från bland annat centern. (De talar mer om ”tryggt boende” vilket kan innebära bostad på Lönnen och matsal tvärs över gatan i Pistolsmeden…).
Trygghetsboende har också en annan effekt; det skjuter upp behovet av vård och omsorgsboende med ca 10 år enligt undersökningar. Alltså är det ett bra alternativ för gamla par att flytta till, kanske till och med innan man blir skröplig. Gränsen för ett boende där är att en av de två ska vara 70 år fyllda. Blir en ensam så finns umgänget i huset kvar.
Den nya majoriteten i kommunen vill öka antalet lägenheter i Trygghetsboendeformen under mandatperioden, helst genom en tillbyggnad av Granen.

Tillbaka till vård-och omsorgsboendet. Kan en behövande pensionär hamna i den situationen att man inte klarar utgifterna i det nya äldreboendet Borghaga, med hyra, mat, omsorg..?
www.pensionsmyndigheten.se kan du läsa om hela det välfärdsnät som finns i Sverige, just för att ingen på äldre dagar ska kunna stå utan lägenhet, mat, och omsorg.
Äldreförsörjningsstödet exempelvis, garanterar att du som har låg pension eller ingen pension alls ändå får en skälig levnadsnivå. Äldreförsörjningsstödet är ett stöd om inte de andra pensionsförmånerna räcker till. Det betyder att du måste ta ut andra förmåner som du har rätt till innan du kan få äldreförsörjningsstöd. Det gäller inkomstgrundad ålderspension, garantipension, bostadstillägg till pensionärer och särskilt bostadstillägg. Äldreförsörjningsstödet betalas ut från och med månaden du fyller 65 år. Du kan ha rätt till äldreförsörjningsstöd om du bor i Sverige och är 65 år (du räknas som boende i Sverige om du planerar att stanna här minst ett år) och tar ut alla pensionsförmåner du har rätt till och ändå inte når upp i skälig levnadsnivå.
Full garantipension till ensamstående född 1938 och senare är 7 881 i månaden före skatt år 2014. Samma siffra för en gift person är 7 030 kronor. Sedan kan bostadstillägg på maximalt 4 990 kr månad beviljas (om hyran är 5 000 kr).
Det gäller exempelvis på Borghaga i Vimmerby.  Äldreförsörjningsstödet består av två delar, dels en skälig levnadsnivå på 5 353 kronor per månad, dels en skälig bostadskostnad på maximalt 6 200 kr (om hyran är så hög). Äldreförsörjningsstödets storlek beror på pensionärens inkomster efter skatt.
Även om garantipensionen är skattepliktig är denna pension, också sedan skatten är dragen, högre än beloppet för skälig levnadsnivå. En garantipensionär kommer aldrig att i total nettosumma få mindre än en person med äldreförsörjningsstöd om de i övrigt har samma förhållanden. Även en garantipensionär kan få äldreförsörjningsstöd. 

(källa. www.pensionsmyndigheten.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar