söndag 11 januari 2015

Vi gjorde intryck på generaldirektören!

I veckan fick vi besök av generaldirektören på Tillväxtverket Gunilla Nordlöf, samt fyra av hennes medarbetare jämte ordföranden Kristina Alsér.
Det lokala näringslivet ställde upp både till middagen på onsdagskvällen och torsdagens seminarium. Flera av våra stora företags VD:ar och platschefer fanns på plats. Och många bra samtal genomfördes.
Över 60 Mnkr kronor har kanaliserats från Tillväxtverkets företagsstöd till Vimmerbyföretag under de gångna fyra åren. Därtill ska läggas 10 Mnkr i Destinationspengar.
Det fanns skäl till att tacka Tillväxtverket, vilket vi givetvis gjorde.
Och jag fick en känsla av att det samlade Vimmerby gjorde starkt intryck: näringsliv och kommunen visade upp vad vi åstadkommit tillsammans och hur samspelta vi är idag.
Det var mycket tillfredsställande.

Sedan fyra år tillbaka arbetar Vimmerby kommun med att skapa sammanhållning mellan näringslivet och kommunen. Bland annat genom att skapa kontakter med olika myndigheter.
Den stora delen av näringslivet har applåderat vår strategi och bidragit själva till ett starkt teamarbete med kommunen.
Att  köra solo inte bygger kraft och styrka, utan snarare försvagar.
Många körde solo i Vimmerby före 2011.
Företagen fanns samlade i Företagarna, men många körde ändå solo.
Handeln fanns samlad, men uppträdde som soloartister.
Besöksnäringen var helt splittrad och ALV tvingades köra solo.
Fastighetsägarna visste knappt om varandra annat än när man gjorde affärer.
Och kommunen var ingen aktiv part. Ingen katalysator, ingen ”starter”.
Idag, fyra år senare har vi uppnått något annat.
Kommunförvaltning och kommunledning har tagit sin roll som katalysator, som samhällsbyggare. Det handlar om att förstärka det som finns, och det gör man bäst genom att föra samman.
Jag brukar ta exemplet när Marabou hade svårt att hitta en ny succéprodukt efter Japp, Dajm och Coco. Något ljushuvud sa: ”Sälj dem alla tre tillsammans i en låda för 3 för tio kronor” – tillsammans blev de sedan den största produkten.

Lite grand så är det nu i Vimmerby: alla goda krafter i kommun och näringsliv tar nu gemensamma tag i de flesta strategiska frågorna.
Vi ser också att när vi tar gemensamma tag, när bra soloåkare deltar i ett lag, ett team och kör tillsammans, och för varandra, så intresserar sig omvärlden.
Regeringen utsåg Vimmerby med omnejd till en av fem destinationer som skulle göras exportmogna, som skulle formas för ökad internationell turism.
Regionförbund, kommun och näringsliv stötte till pengar och det lev tillsammans över 25 Mnkr till bara besöksnäringen.
Redan innan hade kommunen fått stödområdes-status tillsammans med Västervik, Hultsfred och Högsby och under dessa fyra år har över 60 Mnkr kommit från Tillväxtverket till jobbskapande insatser i Vimmerbys näringsliv.
Nu fortsätter vi den inslagna vägen.

Det som är uppbyggt ska inte rivas, det ska förstärkas. Vi har en ny majoritet i kommunen med moderater och socialdemokrater som nu formar sin gemensamma kommunpolitik och vi är överens om att Vimmerbys framtid finns i att vi investerar i vår besöksnäring, i våra småföretag och bäddar för de stora.
Det är platser som Astrid Lindgrens Näs, med barndomshem och Trädgårdar som ska ge framtida intäkter, inte bara här utan i hela kommunens näringsliv. Det är de investeringarna som ska ge nya jobb.
Det är industrimark för etablering och expansion som står färdig och klar. Det är den lokala industrins fortsatta expansion och satsningar som ska underlättas.
Det är en kommunal myndighetsutövning som får allt högre betyg och som förstår sin stödjande roll.
Och det är en kommunledning som ska öppna dörrar i region och i departement.
Att försvaga det vi byggt upp är fel politik.
Vi ska förstärka det vi byggt upp och därför ser vi framför oss en fortsättning på destinationsprojektet i någon form. På något sätt ska det formateras, så att vi verkligen kan utnyttja den språngbräda Destinationsprojektet varit för oss i kommunen. Hur det ska ske måste vi diskutera.
Med det vill jag också tacka alla aktiva i Destinationsprojektet, näringsliv som kommunala tjänstemän, för ett utomordentligt väl genomfört projekt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar