söndag 25 januari 2015

Glesbygdskommunen ska krympa, med kvalité...

Är man glesbygdskommun ska man sakta kvävas till döds. 
Strypgreppet stavas u r b a n i s e r i n g. Enligt tidningen Dagens Samhälle säger Charlotta Melander, professor i nationalekonomi har urbaniseringen pågått i 200 år och kommer att fortsätta.
Professor Melander har jag tidigare citerat i bloggen. I torsdags fanns hon intervjuad i Dagens Samhälle, en tidning som främst vi i kommuner och landsting läser.
”Om man nu inte vill lägga sig ned och dö då?” som han sa Hasse Alfredson i den berömda sketchen om åldrandets vedermödor. ”Om man nu inte vill sitta i parken och mata duvorna..?”
Melander tycker inte vi ska hoppas på en upprepning av 70-talets Gröna Vågen, som jag för övrigt själv var en del av och köpte ett hus på landet.
Melander igen:
”Det bästa måttet på att en ort är attraktiv är att fler flyttar in än flyttar ut. Befolkningsstorlek,  befolkningstäthet och var man ligger geografiskt är helt avgörande faktorer för regional tillväxt.”
Varför ska vi i Vimmerby inte lägga oss ned och dö? Vi tillhör den mest missgynnade regionen, ingen stambana, ingen europaväg, inget universitet, utflyttade 18-åringar, inga staliga jobb att tala om...

Men så säger Melander:
”Det är förbaskat svårt att göra något åt utflyttningen. Men visst finns det dom son lyckats. Åre är bästa exemplet. De hade vinterturismen men utvecklade också sommarturism. Nu är det en attraktiv plats att bo på året runt."
Just kring detta känner jag mig plötsligt optimistisk! Just därför att kommunen satsar och har satsat mycket på turismen. Astrid Lindgrens Värld är idag bara sommarturism i huvudsak. Men är på väg mot en allt bättre höstsäsong och funderar också på en vintersäsong att utveckla.
Och Astrid Lindgrens Näs som tillsammans med sina trädgårdar har alla möjligheter att utveckla fyra årstidsäsonger direkt efter 2017, då tredje kapitlet är klart.
Turismen är, jämte den småskaliga industrin och våra starka varumärkesindustrier, det som ska minska urbaniseringen hos oss.

Annat som påverkar och som jag tycker är viktigt:
-          - Samverkan med andra kommuner och regioner.
-          - En större orientering mot storstaden, och professor Melander kan aldrig tala sig nog varm för hur viktigt det är att haka på närmaste storstad.
-          - Infrastrukturen, med hjälp av turismen och tillsammans med grannkommuner och region kan vi skynda å förbättringar i infrastrukturen.

Men allt detta tar tid. Generationen nu för ställa in sig på minskad service om vi tappar ännu fler invånare. Även här har Melander en vettig synpunkt:
”De kommuner som har det motigt idag kan inte räkna med att vända trenden fullständigt. Men det kan fundera på hur de behåller livskvalitén för dem som bor kvar. De kan krympa med kvalité. Men då behövs ett mer effektivt samarbete över kommungränserna, och även hjälp av näringsliv och fastighetsägare på platsen. Med hjälp av bättre kommunikationer till starkare regionala centra (Linköping, Kalmar, Växjö, Jönköping reds. anm.) kan de ytterligare öka attraktiviteten."

Tänk, det tror jag stenhårt på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar