söndag 7 september 2014

Spurtvecka till valet!


Valrörelsen är i spurtvecka!

Vimmerby Tidning kör två helsidor insändare dagligen och på facebook står inslagen från valrörelsen som spön i backen.

Det är knappt vi hinner med något annat..

Senaste kommunstyrelsen tog en halvdag, därefter åkte vi alla till invigningen av Mötesplats Bullerbyn. En bra satsning av många inblandade, ett fullödigt ”servicecenter” till de boende där från både föreningsliv, organisationer och kommun.

I morgon måndag kommer SKL, Sveriges kommuner och Landsting, till Vimmerby. Det är några utredare som ska hjälpa oss får bukt med bland annat de sociala kostnaderna.

När alla siffror är på rätt väg i kommunen, bland annat låg arbetslöshet och Arbetsmarknadsenheten lyckats få 25 personer av sina inskrivna i arbete eller studier, då fortsätter de sociala kostnaderna att stiga.

SKL kanske kan peka på något som gör att vi kan vända det hela?

Efter valet då?

Nästa år börjar nya nämnder att fungera, utvalda av ett nytt fullmäktige där en ny, eller gammal majoritet, styr.

Funderar du på hur kommunvalet kan sluta?

Idag har Alliansen 26 mandat och de rödgröna 21 mandat. Man kan tycka att det är en betryggande majoritet. Men SD har två mandat däremellan och helt plötsligt skiljer det bara tre mandat för majoriteten. Skulle SD ta två mandat från exempelvis några allianspartier, då är de plötsligt vågmästare. Alliansen 24, rödgröna 21 och SD 4. Då kan Alliansen förlora en omröstning med 24-25.

Både moderaterna och socialdemokraterna, de två största partierna i fullmäktige, har tackat nej till att bilda en majoritet med stöd av SD. Det gjordes tydligt och tidigt i valrörelsen.

Det gör att även en rejäl ökning av rösterna på SD ändå inte ger partiet något direkt inflytande i kommunfullmäktige.

Viktigast av allt – gå och rösta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar