söndag 1 december 2013

Ska gamla hus rivas till vilket pris som helst?


En temperaturmätare, en härlig minnes- och nostalgisajt eller en för nätet ytterst vanlig slaskhink, där livsbesvikna människor får utlopp för sin bitterhet över allt och alla?
”Du vet att du är från Vimmerby om…” heter denna nätkommun och har funnits några år. Över 3600 är medlemmar, även jag.

Den publicerar sig precis som andra nätkommuner i realtid och en-två  personer sitter som moderatorer, d.v.s. de administrerar sidan och kan på så sätt ta bort sådant som inte anses vara bra och rumsrent. Exempel på sådant är personangrepp, eftersom en del är mycket benägna att snabbt be folk dra åt h-te, men de lyckas inte alltid utan personangrepp på namngivna personer finns där.
Man kan tycka vad man vill om detta. För egen del tycker jag inte man ska be personer fara åt h-te, eller misskreditera personer (inräknat politiker och offentligt anställda) på en nätkommun. Dels för sin egen skull, (en dag kommer det tillbaka, var så säker)  dels för att man skadar en annan människa. Även om det finns fog att kritisera en politiker eller tjänsteman för ett beslut, ska man försöka vara saklig och hålla sig till sak istället för person. Annars tar man på sig ett stort ansvar.

Jag tycker att de som har ansvaret för en nätkommun måste inse sitt publicistiska ansvar eftersom texter på nätet har evigt liv; människor kan få sina liv havererade och sin framtid förstörd och det är ett stort ansvar man har när man startar en nätkommun, en grupp, och är administratör för densamma. Den måste bevakas varje minut i princip, precis som radioprogram, TV-program etc.

Här finns också en hel del resonemang kring hur Vimmerby kommun fungerar (tjänstemannamässigt och politiskt) och sådant brukar jag oftast kommentera, om det inte är så att det bara slentrianmässigt är någon som behöver bli av med sitt missnöje över annat, och kanaliserar det mot kommunen.

Nåväl, det mesta på den här nätkommunen är trevlig läsning, minnesbilder och återföreningar, nya kontakter och betraktelser. Jag tror många är belåtna över att den finns.
Många trådar är vettiga och även diskussionen.
En tråd tar nu upp en besvikelse över rivningen av Netzholm, vid gymnasieskolan, och undrar hur kommunen tänker med ”Vackra Vimmerby”. Det är svårt att kort besvara detta, därför tar jag det i denna blogg.

Netzholm i korsningen Drottninggatan-Ringvägen-Prästgårdsgatan offrades för bland annat en gång  – och cykelväg som ska gå på insidan av staketet från korsningen till Domusrondellen. Men också för att på platsen behövs fler parkeringsplatser då ambulansutfarten tog bort p-platser för hälsocentralen.
Hela korsningen är under utredning. Utredningen tar upp området från rondellen vid Oxgården till rondellen vid Konsum. Utmed denna sträcka vill verksamheter utöka; Astrid Lindgrens Trädgårdar, en dubblering av förskolan Norrgården/Norrskenet, bussfickor, nya  p-platser, GC-vägar.
Korsningen vid Netzholm får strategisk betydelse trafikmässigt: här möts trafik till gymnasieskolan, till hälsocentralen, till Näs, bostadsområdena i Bullerbyn, Furan, villagatorna, Oxgården, förskolorna, gruppboendena etc. från Prästgårdsgatan, dessutom trafiken från Drottninggatan och Ringvägen.
Vi måste fundera mer än en gång på hur den korsningen ska utformas, i det sammanhanget var det ganska givet att Netzholm inte kunde vara kvar.

Ska gamla hus rivas till vilket pris som helst? Nej, säger jag. Jag tycker man ska, som huvudregel, bevara gammal bebyggelse, gammal arkitektur. Man ska vara ytterst försiktig när man överväger rivning av gamla hus.
Netzholms fall vann en modern stads-och trafikplanering, i många andra fall ska kulturen vinna. Ska en stad fungera måste den få utvecklas, samtidigt måste gamla värden bevaras. Vi måste våga välja, det är inte riskfritt att välja och det är alltid svårt. Men beslut måste fattas i varje enskilt fall.
Vimmerby har trots allt bevarat många gamla värden, även om också jag tycker att kvarteret vid Kyrkan, gamla Norrmalm, inte blev genomtänkt. Men vi kan gå ännu längre tillbaka och fundera på vad Vimmerby centrum kunnat utstråla om inte den s.k. Lundbergsfastigheten byggts eller nuvarande Sandströmsfastigheten; det var åtskilliga gamla, härliga fastigheter som kunna berika centrum idag.
Men varje generation lever i sin tid, och det som ena tiden är ultramodernt och fult, kan flera generationer senare betraktas som klassiskt och snyggt.

Viktigast för oss nu verksamma är att inte röra arvet utan vårda det, men samtidigt se till att staden kan växa, få tidsenliga attribut och att säkerhet och tillgänglighet kan råda i centrummiljön.
I Netzholms fall tycker jag valet inte var så svårt; trafiken och planeringen i området måste få förutsättningar, offret var inte stort.
Men hur lätt är det för  lekmän/politiker att bestämma stadsplanering i stort?

Vackra Vimmerby är bara i starten men vi har valt att starta upp med bästa möjliga kompetens som rådgivare. Tengboms, en av Sveriges mest meriterade byråer på bland annat arkitektur, landskapsplanering etc. har vunnit upphandlingen och de kommer att skapa ett gestaltningsprogram över centralorten och tätorterna.
Det programmet ska förankras brett, alla invånare ska ges möjlighet att yttra sig och tycka till. Till slut ska vi kunna ta del för del och med alla hänsyn, kunna försköna våra tätorter så att både vi som bor här och våra gäster ska trivas och kunna njuta av en vacker stad.

Vi ska ta god tid på oss, anslå lite pengar i taget, titta över allt; gröna ytor, skyltning, tillgänglighet, mötesplatser, utveckling av miljöer, vilomiljöer, promenadstråk, möjligheten att drifta stan, dvs. papperskorgar, sandning, röjning, ogräsbekämpning – allt ska skärskådas när vi betraktar förslagen som kommer.
Jag är beredd att göra offer för designen: om de estetiska värdena är tillräckligt höga måste vi vara beredda att lägga en högre driftkostnad i vissa fall, men vi kanske också hittar hög estetik med låg driftkostnad? Se ALV-rondellen vid Kohagen; alltid lika vacker oavsett årstid och jag tror inte så dyr att drifta.

Vackra Vimmerby är ett projekt över tid, och många åsikter ska samsas; både de som vill bevara en fastighet och de som istället vill riva och bygga en ny där. Men vi vill ha något att ta utgångspunkt ifrån, ungefär som en översiktsplan (ÖP) som sträcker sig över många år. Vackra Vimmerby kan innehålla delar som vi inte kan skapa än på 15 år, men vi vet ändå om att vi vill göra så när pengar eller möjligheter finns. Långtidsplanering både när det gäller en stads ”processer” som ÖP:n och en stads design och uttryck, som Vackra Vimmerby.
Vi lägger lite pengar i varje års investeringsbudget till denna plan och eftersom vi är överens alla partier (utom vänsterpartiet och i viss mån miljöpartiet (?) )  så har jag förhoppningen om att Vackra Vimmerby-projektet kan bli verklighet, även om det skulle ske maktombyte. Ungefär som annat vi är överens om, typ infrastrukturen, Astrid Lindgrens Näs, etc.
Jag ser med spänning fram emot de första förslagen!
 
PS. Över 5.100 läsare hade jag på förra blogginlägget röande kulturrådet. Det är jag mycket nöjd över. 2.320 medlemmar är med i Facebook-gruppen vi startade "Kulturrådet, ge tillbaka Astrid till Vimmerby". Stort tack för härligt engagemang alla, håll ångan uppe!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar