söndag 1 september 2013

Vi är nöjda med det vi gjort, med långt ifrån färdiga...

I veckan har planberedningen haft sammanträde. Planberedningen består av miljö och byggnadsnämndens samt kommunstyrelsens presidium.
Vi hade besök av vår nya planarkitekt Regina Laine, som kommer från Västerviks kommun.
Hennes uppdrag från nu och fram till vårdagarna är att skapa en fördjupad översiktsplan, (FÖP) för Vimmerby centralort samt med tematiserade delar (uppdatering) av ÖP:n från 2007 som fokuserade på landsbygden.
Med den nya FÖP;en blir översiktsplanen nu komplett och aktuell.
Hon nämnde i sin föredragning att hon helst vill se 20 år framåt. Det är bra.
En ÖP ska egentligen göras varje mandatperiod men genom att blicka långt fram får man en systematik och ett antal vägledande målbilder som är till stor hjälp.
Man kan säga att vi ser 20-årsperspektivet lite suddigt och 4-årsperspektivet skarpt. Vår två-åriga investeringsbudget blir därmed superskarp.

För mig är ”Vackra Vimmerby kommun” en hjärtefråga. Vi måste i den nya ÖP:n få fram konkreta planer på hur vi ska kunna öka attraktionskraften både visuellt och funktionellt i vår kommun.
Vi moderater hade många "hjärtefrågor" när vi tillträdde kommunledningen och flertalet ordförandeposter i nämnder och styrelser1 januari 2011.

-          En driftekonomi som lämnar överskott till investeringar. 2011 och 2012 nådde vi de målen med råge.

-          Skolan, vi skulle ta krafttag för att åstadkomma bättre resultat och sikta på att vara den bästa i landet 2017. Eftersom skolresultaten presenteras med en viss eftersläpning kan man bara ha en känsla ännu och den är positiv. Mycket pekar mot att vi är på rätt väg.

-          Maten i omsorg och skola. Vi ville laga maten på plats och det beslutet är på väg att genomföras.

-          Nytt omsorgsboende. Det har just börjat byggas.

-          Öka kapaciteten inom förskolan med en ny större förskola så att barackerna kunde tas bort. Lundens förskola invigs nu i september.

-          Industri och handel hade ingen färdig mark att bygga på. Vi har inte bara ordnat detaljplanerna, vi har också färdigställt två nya industriområden.

-          Flera tomtområden att välja på; nya villaområden planläggs (visserligen är något överklagat) och det skapar förutsättningar för att unga familjer kan skaffa sig egen bostad. Här vill vi fortsätta och utöka det strandnära boendet. I Storebro, vid Gissen, är vi nära nu när är privat entreprenör vill iordningställa ett villaområde.

-          Vi behöver bättre kommunikationer. Rv 40 får både högre standard och bättre turtäthet vad avser KLT-bussar Västervik – Vimmerby - Hultsfred. Den arbetspendeln har slagit mycket väl ut.

-          En bättre robust Stångådalsbana. Här har vi drivit på arbetet och idag ligger förslag på upprustning framme. Personligen arbetar jag också för att någon annan än Veolia ska få entreprenaden när nya offerter utvärderas. Veolia har haft för många inställda tåg, bäst vore om SJ fick entreprenaden då vi då skulle få bättre samkörning med exempelvis tågen på stambanan.

-          Vimmerby kommer att få 1000 fler pensionärer 2030 än idag. Vi behöver ett Trygghetsboende. Där har vi drivit på hårt i frågan med hjälp av Kristdemokraterna och nu ser det ut som vi äntligen får en diskussion om vårt bostadsföretag Vimarhem ska bygga, eller vår fastighetsavdelning. Vimarhem har år efter år inte lyssnat på kraven från bland annat pensionärsföreningarna om Trygghetsboende, men nu trycker vi på, främst från (m) och (kd). Från moderat håll ser vi gärna också privata byggherrar i dessa diskussioner och där driver vi också på, just nu i samtal med lokala entreprenörer.

-          Moderaterna kommer att driva på viktiga reinvesteringar i ungas miljöer i Vimmerby; skola och idrottsanläggningar. Mer pengar måste in i reinvesteringar i Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan, men också  i Idrottshallen i form av en utbyggnad.

-           Landsbygdspolitiken; moderaterna har varit hårt drivande i fiberfrågan med ett starkt kommunalt ansvar för investeringen, som öppnar upp för att hushållen konkurrensneutralt ska kunna välja innehållsleverantör. Vi fick med oss flera andra partier i fiberfrågan (precis som i matfrågan inom omsorgen och skolan) och idag är fiberinvesteringen igång. Det möjliggör fortsatt verksamheten på landsbygden, både för företag, lantbruksföretag och permanent- och/eller fritidsbosatta.  Just fiberfrågan avgjordes till visst del av inträde i kommunalförbundet IT-Sam och också i det fallet drev vi fram det beslutsunderlag som fullmäktige behövde.
 
Arbetet med att utveckla och modernisera Vimmerby kommun sker inte bara genom politiska initiativ, utan också från ledningsgruppen med kommunchefen i spetsen. Här har man målmedvetet och energiskt arbetat fram mot delmål efter delmål, och idag har samarbeten verkställts och förvaltningar effektiviserats så att vi är färre kommunanställda idag än 2010 som in facto gör mer. Effektiviseringsarbetet fortgår, inte minst på IT-sidan. Vi stödjer också till fullo ledningsgruppens satsning på välutbildade chefer och på att skapa en attraktiv arbetsplats.
Också omorganisationer har lett till större möjligheter att bli effektivare då ”gata” har lagts på Vimmerby Gatuproduktion AB och ”park” på Kultur- och Fritid som möjliggör närmare samarbete med föreningslivet.

Vi är nöjda, men långt ifrån färdiga. Vi moderater vill åstadkomma än fler förbättringar.
Vi är nöjda med vad vi åstadkommit i Alliansen hittills och personligen ser jag att målen vi moderater, som största parti i Alliansen, lagt för mandatperioden håller på att nås ett efter ett.
Jag ser också att de frågor våra vänner kristdemokrater, folkpartister och centerpartister drivit tillfört mycket och också skapat ett antal bra kompromisser. Jag kan för stunden inte minnas någon större fråga där vi inte slutligen kunnat enas.

Ett stort arbete görs i Socialnämnden, som under perioden fått ansvar för både äldreomsorg och individ- och familjeomsorg. Det är vår i särklass störta verksamhet nu, och också den verksamhet som haft det jobbigast budgetmässigt. Det försöker vi rätta till från och med kommande budgetperiod samtidigt som vi sättger in förebyggande åtgärder för att nå bättre resultat till mindre kostnader.
Men vi är inte färdiga! Vi brottas fortfarande med en stor ungdomsarbetslöshet, med stora sociala kostnader, med utflyttning och därmed minskat skatteunderlag, med en tjänstesektor som behölver bli större och inte minst, med problem i vårt reningsverk som sysselsätter stora resurser just nu.
Jag tror väldigt mycket på den nya Arbetsmarknadsenheten, där en ny samordnare ska börja arbeta nu. Jag återkommer till detta längre fram, men jag känner stor tillit till att den får en stark påverkan på vår framgång.
Jag kommer också att återkomma när det gäller arbetena vid Reningsverket under hösten.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar