Utelivet i Vimmerby var på tapeten i somras.
Hotell Ronjas Clubben blev en succe' publikt. Stor debatt följde av att kommunens miljöförvaltning ville stänga uteserveringen klockan 24 på grund av klagomål på ljudnivån.
Vi kan lägga den debatten åt sidan då jag tror att dialogen är bättre idag och att man hittar samförstånd till nästa sommar.
Men debatten gav anledning till en annan tanke; fungerar utelivet i Vimmerby kommun?
Ungdomar klagar på att det inte finns någonstans att roa sig, och Linda Carlsson på Ronja sa att hon såg ett behov att fylla.
Idag, till skillnad från igår, tar heller inte ungdomarna initiativ till egna arrangemang på samma sätt som förr; jämför Club Focus i Vimmerby på 1960-talet, Musik och kulturforum på 70-talet och Rockparty i Hultsfred på 90-talet. Idag finns ingen sådad samlande förening.
Framtidskommissionen har sin sin skrift "500 texter om framtidens..." ett avsnitt om ungas röster. Här finns sådant som att gymnasiet ska innehålla praktik med sikte på jobb, bostäder för unga, säkra cykelbanor, solceller, komposter, fritt internet - och rikare nöjesliv, kulturliv, mysiga cafeer och mötesplatser.
Utelivet är viktigt för unga människor. Det innehåller deras mötesplatser.
Sälvklart måste marknaden klara just cafeer, restaurang och klubbar av olika slag. Problemet blir när småstaden inte orkar uppbringa ett tilräckligt stort underlag. Därför måste alla satsningar ta sikte på ett regionalt underlag. Som Metropol i Hultsfred och som jag också tror, Ronjas eventuella nya satsning.
Det handlar till väldigt stor del att få bra entreprenörer att satsa, och att vilja satsa. Här måste vi som kommun kunna fungera som en stödjande partner, inte bara som en bevakande eller tillståndsgivande partner.
En fundering som jag haft, sedan jag i somras såg Brolles show i folkparken i Valdemarsvik; kan man inte få fart på folkparkslivet i kommunen?
Var finns den Folkets Park eller den bygdegård som vill satsa på dansbana utomhus och inomhus, tombola och lottstånd, kaffe, mat och dryck och erbjuda en helkväll för flera generationer?
För så såg det ut i Valdermarsvik, både unga och medelålders var där och roade sig gemensamt.
En gedigen Folkets Park, varför inte i Vimmerby, skulle kunna passa väl in i vårt varumärke som en liten, vacker, gästvänlig och gemyntlig stad.
Gullringens GoIF håller liv i både Örsåsa och Nöjespumpen och det är lovvärt. De har sin publik och visar också att dansband fortfarande fungerar.
Kan fler satsa? Det ena utesluter inte det andra; Ronjas Clubben, Örsåsa, Pumpen, Folkets park, någon bygdegård som kan köra igång igen som förr, Stadshotellets Kruses Källare...
Finns det entreprenörer som på nytt kan forma Vimmerby till ett regionalt nöjescentrum, som det en gång var?
Ett är klart; på sommaren är vi så många människor här att underlag borde finnas de månaderna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar