söndag 2 juni 2013

Dax att besluta om budgetramen


På tisdag tar kommunstyrelsen i Vimmerby budgetramen för 2014-2015.
Det innebär att vi föreslår fullmäktige en tilldelning av pengar till våra verksamheter: Barn- och Utbildning får en ram, Kultur och Fritid en annan ram, Socialnämnden sin ram, Kommunstyrelsen sin ram och Miljö -och Byggnadsnämnden sin.
Fullmäktige tar sitt beslut den sista måndagen i juni, innan semesterperioden.
Hösten ägnar sedan nämnderna med sina förvaltningar till att prioritera sin veksamhet inom den ram man fått.
Man förelägger sedan fullmäktige sitt förslag, som fattar beslut.
Debatterna vi nu har att vänta i fullmäktige gäller alltså ramförslaget i juni och verksamhetsbudgeten i oktober-november.

Alliansen kommer att föreslå kommunstyrelsen en budget som ska innebära ett överrskott på 2 procent. Det är statens krav, ett balanskrav, på oss kommuner, vi ska ha ett överskott så vi kan visa att intäkterna finansiar vår drift.
Men det innebär att åren 2014-2015 inte får bli alltför tuffa. Vi behöver fortsatt låg ränta, vi måste minska arbetslösheten och vi får inte förlora mer skattekraft, d.v.s. invånare.
Den största utmaningen finner vi i våra två största verksamheter och därmed budgetar; de minskande gymnasiekullarna och de ökande kostnaderna för placeringar.
Den ena frågan är demografiskt knuten; kan unga familjer inte finna bostäder och villatomter, kan de inte finna jobb till båda, ja då flyttar man till jobben.
Det blir färre barn som föds här, som leder till färre gymnasieelever som antalet inflyttade inte kan kompensera. Möjligtvis kan ett attraktivt gymnasium, med attraktiva program, kompensera en del.

 
Den andra frågan är ett mått på hur vårt samhälle mår just nu; arbetslösheten vars stora ursprung återfinns i förskjutningen av var arbetet utförs, d.v.s. i länder där lönerna är lägre växer jobben medan höglöneländer tappar jobb samtidigt som man ställer om till en annan typ av "produktion".
Detta drabbar ungdomar, både de med kvalificerad utbildning och de som inte har någon utbildning alls. De rena, enklare  industrijobben försvinner och kvar  blir de mer kvalificerade jobben i en allt mer robotiserad industri. Ska vi få nya jobb till en ny generation måste vi också göda idéarbetet i samhället.
Tjänstesamhället växer och den politiska utmaningen ligger i att bädda för innovation och nytt jobbskapande. Innovationskraften kommer att vara central i ungdomsgenerationen.

Tittar man på vår kommun så tycker jag att vi har en viss motståndskraft mot urbaniseringen; besöksnäringen är knuten till Astrid Lindgren och Vimmerby. Där växer jobben till och kommun, län, region och stat borde se, att där den typen av jobb växer borde också akademin och spesutbildning växa.

Ett annat exempel på motståndskraft är kommunens rika flora av småföretag. Vi har mängders mängder av fåmansbolag och mindre företag i kommunen, somliga av dem inom hantverksyrken som gynnats av både Rot-avdrag och den byggexplosion som startats nu i Vimmerby kommun.
En tredje motståndskraft är Vimmerby-andan. Den kan tyckas som en floskel men faktum är att fler och fler uttrycker sig nöjda över att kommun-företag-organisationer alt oftare krokar arm och gör gemensam sak.

Jag ska uppehålla mig vid "byggexplosionen".
Industrimark för 60 mnkr, omsorgsboende för 150 mnkr, förskola för 32 mnkr, kraftvärmeverk för 400 mnkr, bryggeriutbyggnad 200 mnkr, Arla bygger ut 200 mnkr, ny Emil-miljö i ALV 100 mnkr, investering på Ceos 8 mnkr, etc. Lägg därtill ytterligare ett antal privata investingar och kommunala undehållsinvesteringar  i gator, rondeller och fastigheter.
Även om många av dessa jobb handlas upp av stora byggkoncerner med tillresta byggjobbare, så ger de jobb åt undleverantörer med säte i Vimmerby och angränsande kommuner.

Byggkranar är alltid ett hälsotecken på en bygd.
Men det fordrar att vi har koll på investeringsnivån och varje år framöver avsätter vinstmedel till amortering.
När man nu betraktar vår budget kommer man att finna att 70-80% av budgeten är skola och social omsorg. Det finns inte mycket över till annat.
Där ligger vrt fokus kommande budgetperiod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar