En del av vår plan måste vara att lägga fast den framtida nivån inom äldreomsorgen. Hur ska vi på bästa sätt skapa förutsättningar för att ge de äldre hög kvalité i välfärdstjänsterna?
Den demografiska utmaningen är enorm. Vår aktiva arbetsföra ålder beräknas officiellt fortfarande vara 20-64 år, även om många yngre inte är i arbetslivet förrän i 25-årrsåldern och många äldre vill gå i pension redan vid 60-års ålder.
Edward Hamilton, politiskt sakkunnig i arbetsmarknadsdepartementet under minister Hillevi Engström, berörde vid en kommunalrådsträff i Stockholm i torsdags, den demografiska problematiken. Idag är det 78 personer som försörjs av 100 arbetande i Dalarnas län, redan 2020 är siffran 91 personer som försörjs av 100 arbetande.
I Stockholms län är motsvarande siffror 63 personer försörjs av 100 arbetande 2012, medan det 2020 är 69 personer som försörjs av 100 arbetande. Dessa siffror visar också tydligt var de demografiska frågorna blir viktigast; i landsortskommunerna.Vimmerby är inget undantag även om vi jämfört med våra grannkommuner har en lägre snittålder på vår befolkning. Eftersom många unga flyttar är den största delen av de icke arbetande äldre. Och de blir fler.
Just därför tror jag att avsnittet ”Att bli gammal i Vimmerby kommun” kommer att bli det tyngsta avsnittet i vårt visionsarbete.
Det handlar bland annat om boende; under denna mandatperiod kommer vi att ha två nybyggda särskilda boenden på Circusplatsen klara och de är efterlängtade. Inte minst av omsorgsnämnden och dess ordförande Elisabeth Lago-Nilsson (kd), vars förvaltning nu är mycket aktiv i arbetet tillsammans med fastighetsavdelningen. Eken har varit utdömd sedan flera år av olika skäl. Även om man där ger en mycket bra omsorg är lägenheterna inte längre ändamålsenliga.
Men detta nya äldreboende kommer inte att räcka, det ersätter enbart boendeplatser som redan finns idag. Det finns dessutom ett tryck på Trygghetsboende, d.v.s. boende för äldre som klarar sig bra själva men som ändå har behov av gemenskap och gemensamma aktiviteter. Granen, Norrskenet med flera boenden i kommunen behöver tillskott.
Det är skälet till att jag ser ett snart behov av trygghetsboende på Karlbergstomten. Vi vet hur lång tid kommunala planeringsprocesser tar. Vi måste därför redan nu tala om vad vi vill med tomten, så kommun och marknad kan planera. När det väl är byggt kommer behovet sannolikt vara större än vad detta nybygge kan tillfredsställa.
Så låt oss inte ännu en gång komma på efterkälken med våra äldreboende, utan tvärtemot vara framsynta, och börja planera.Karlbergstomten är stor. Det kan skapa förutsättningar för ett bra boende, med öppna gröna ytor i anslutning till det vackra Båtmansområdet.
Designen på ett nybygge ska givetvis ta hänsyn till den kulturmiljö boendet verkar i och passa in. En renovering av de befintliga lokalerna kan aldrig vara en lösning; de sticker ut i miljön redan idag och har alltid gjort. Med ett bra designat, nytt boende kan miljön bli ett tillskott i Vimmerby stads äldre del. Att konservera Karlbergsfastigheterna med en ombyggnad är ett stort misstag vi inte bör göra.
En annan del i äldreomsorgen är maten. Teknik och Servicenämnden har i sitt enorma sparbeting fått gå igenom alla poster och positioner, och man är ännu inte exakt klar över hur och vilka verksamheter som ska omprövas.
Vad kommunen i stort kommer att göra är att utvärdera kylmatssystemet strax efter sommaren, och den utvärderingen kan leda till att saker och ting förändras. Därför vore det oklokt att göra större förändringar i matsalar, lokaler och kostsystem innan den utvärderingen är klar. Bäst är att ta alla eventuella förändringar när politiken fattat beslut om den framtida kosthållningen.För egen del anser jag mat, samvaro och gemenskap är minst lika viktiga ingredienser i en äldrepolitik med hög kvalité som vård, allmän omsorg och ändamålsenligt boende.
När vi nu sanerar vår ekonomi, och vi får ordning på vårt näringslivsarbete (för jobben är allra viktigast) och kan börja skapa överskott, är det min åsikt att äldreomsorg och skola är de verksamheter som ska prioriteras.
För detta behöver vi ha en plan, en vision. Vi behöver tydliggöra målbilder framåt i tiden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar