söndag 19 februari 2012

Astrid Lindgrens Vimmerby, nu ska vi dela bilden!

Styrgruppen för Destination Vimmerby - nu är den äntligen igång!För ett drygt år sedan drog vi bort näringslivsarbetet från Vimmerby Turism och Näringsliv AB. Kvar blev det ett turistbolag som nu också köpts upp av kommunen.
För turistbolaget blir 2012 ett mellanår, med Ulf Berg som arbetande styrelseordförande på deltid. Under detta år ska kommunen hitta ett stort antal andelsägare som ska bilda en ekonomisk förening. Jag hoppas det blir minst 50 bolag/firmor som var och en köper en andel. Det skulle skapa bredd i turistverksamheten; en förening som i sin tur driver Turistbyrån som ett eget aktiebolag.

Men som ni minns så satte kommunen av en miljon om året 2010 och 2011, till att ta fram en turiststrategi och en varumärkesplattform. Det arbetet leddes av konsulten Johan Graffman, Uppsala. Samma företag som nu fått uppdraget att ta fram samma sak men för hela Småland.
Sedan förra sommaren har arbetet i Vimmerby stått still i avvaktan på kommunens ställningstagande, och många befarade kanske att arbetet med att "få ihop Vimmerbys besöksnäring" ännu en gång skulle gå i stå. Nu blir det inte så, tack och lov.
På förvintern tog kommunfullmäktige en ny organisation, som innebar att en styrgrupp för Destination Vimmerby skulle bildas. En styrgrupp som skulle föra samman näringslivet - besöksnäringen - den idellea sektorn - akademien runt ett och samma sammanträdesbord.
I fredags satt de där, äntligen. Och Johan Graffman var också med. Han engageras nu detta tredje år för att hjälpa styrgruppen att implementera turiststrategin i samhället.
Vi ska försöka dra åt samma håll i Vimmerby och detta år görs ett kraftfullt försök att nå dit.

I styrgruppen, som leds av näringslivschefen och därmed har den naturliga kopplingen till kommunledningen, återfinns:
Kjell-Åke Hansson, VD på Näs. Hans deltagande gör att vi hela tiden kan ha återkoppling mot familjen Eriksson, mot Saltkråkan som varumärkesägare, mot ALV och mot Näs.
Anders Eriksson, förvaltningschef inom Kultur och Fritid, och som ska hantera alla kontakter mot hela den ideella sektorn i kommunen.
Ulf Berg, som detta år får ta plats som representant för turistbyrån och besöksnäringen. Senare är det meningen att en ny VD/Turistchef på Turistbyrån ska ta den posten.
Christian Gustafsson, Child Innovation Lab AB, kommunens planerade nya bolag som vi ska skapa tillsammans med akademien. Här ska en ny VD tillträda när vi väl etablerat bolaget.
Johan Graffman, konsulten som arbetat med destinationsutvecklingen i två år.
Något vi alla ska förhålla oss till är "Vimmerby, Sveriges mest lekfulla familjedestination".
Så småningom kommer allt arbete att kommuniceras ut.
Liksom den nytta arbetet innebär.

Vad är det då för nytta med allt detta?
Jo, för det första ska gruppen få alla i kommunen att dra åt samma håll. Vi kan inte längre enbart låta Astrid Lindgrens Värld sköta marknadsföringen, eftersom deras mål är att utveckla sin park, inte att utveckla Vimmerby. Det måste vi göra själva, även om vi hela tiden måste förhålla oss till Astrid Lindgrens Värld och deras planer.
Men vad är det för mening med att olika företag i kommunen köper olika montrar på turistmässatn TUR i Göteborg? Kan vi inte gå samman och dela på en?
Kan vi skapa gemensamma seminarier, gemensamma utbildningar, gemensam syn på besöksnäringens utveckling i kommunen? Kan vi samordna bidragsansökningar från Regionförbundet, kan vi definiera vad som är innehållet i/innebörden av Astrid Lindgrens Vimmerby?  Kan vi mobilisera för att få turisterna att stanna längre och besöka fler besöksmål i kommunen?
Hur ska vi engagera den ideella sektorn? Kan de också tjäna pengar på besöksnäringen? Gemensamma aktiviteter året om, vem ordnar sådana?
Som ni ser har vi ett stort behov av en gemensam bild, ett gemensamt arbete och en grupp som kan kanalisera behoven och som "vet allt".
Kan vi äntligen skapa bryggor mellan näringslivet och besöksnäringen/turismen? Mellan föreningsliv och besöksnäring?
Jag hoppas mycket på att Styrgruppen för Destination Vimmerby ska få oss alla att gå åt samma håll.
Vilken kraft vi kan mobilsera då!
Då finns det inte bara Astrid Lindgrens Värld här att besöka.
Då finns också Astrid Lindgrens Vimmerby!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar