söndag 9 oktober 2011

Ska vi bli skåningar nu...?

En spännande byggnad.
Men ett ururselt sammanträdesrum.
Det erfor nog de flesta på regionförbundets styrelse när vi sammanträde i Glass Factory i Boda i torsdags.
Det största ärendet var givetvis om styrelsen skulle godkänna överenskommelsen om att undersöka om vi ska teckna en avsiktsförklaring med Blekinge, Kronobergs och Skånes län om ett samgående i en sydsvensk region.
Jag hade en karta i telefonen. Jag lutade den lite och såg att regionen skulle bli ungefär som Kalmar län idag om man vinklade telefonen lite. En skillnad dock; norra spetsen skulle ha över 40 mil till södra spetsen. Och där i södra spetsen, precis som i nuvarande Kalmar län, ligger den nya regionens huvudstad, Malmö.
Man ska alltså upprepa misstaget när man slog ihop norra och södra Kalmar län; att bygga en avlång länsregion med givna meningsskiljaktligheter direkt.
Krasst betyder det att vi i norra delen får lägga infrastrukturpengar till södra delen för det bor mest människor där. Och meningen är givetvis att vi ska åka på dessa vägar till specialistvård, universitet, etc.
Men det gör vi ju inte. Som de människor vi är tar vi vägen till närmaste större stad/universitet/sjukhus etc och då hamnar vi i en annan region, östergötland, där vi inte betalat något till vägarna eller annat heller för den delen.
Jag har svårt att förstå varför man inte tillämpar "rund stadsplanering". Det ger alla nära till centrum och då kan alla vara med att både satsa på och använda vägarna dit.
Regionfrågan är en av decenniets viktigaste fråga. Det kan bli så att Vimmerby kommun hamnar längre ifrån maktens centrum är någonsin tidigare.
För egen del gjorde jag en protokollsantecknign till beslutet, att jag inte ville godkänna avsiktsförklaringen och att jag ville avvakta kommunfullmäktiges beslut i Vimmerby.

Nu börjar diskussionen i kommunen. Den 17 oktober lyftes frågan i Revions- och Demokratiberedningen där alla partier finns representerade. Därefter kommunstyrelsen och till slut kommunfullmäktige den 28 november.
Vi ska då yttra oss dels över en remiss från landstingets arbetsutskott, men jag anser att vi också generellt ska yttra oss över vad vi vill. Vi får inte tveka att säga vad vi i hjärtat vill! Det blir lätt att man annars förhåller sig till andras beslutsformuleringar, och i detta fall finns ju bara en enda.
Genom att säga vad vi vill, skapar vi ett eget alternativ vi kan föra fram.

När sex kommuner i norra länet möttes i torsdags kväll i Västervik diskuterade vi just avsaknaden av alternativ.
För egen del uttryckte jag att vi som vill ha ett annat alternativ måste formulera det. Oavsett vad Kronoberg eller Jönköpings län vill, måste vi ändå formulera en region som vi vill ha den.
Och därefter får vi väl fatta beslut efter det att staten satt ned foten och placerat oss i en region.
Vi har alltid möjlighet att efter regionbildningen, begära byte till annan regionkommun hos Kammarkollegiet. För egen del är jag beredd att slåss för en regiontillhörighet där Östergötland ingår, närheten till Linköping är livsviktig för Vimmerbys utveckling och tillväxt.
Just nu har vi etablerade kontakter med östgötar på flera nivåer och i många frågor. Det är fruktbara, positiva kontakter som är bra för båda.

Regionfrågan var också ett av seminarierna på moderaternas Sydostkonferens i Kalmar i helgen, då modserata kommun och landstingspolitiker från Jönköpings, Östergötlands, Kronobergs, Blekinges och Kalmar län träffades. (Jag var där och talade tillsammans med Ronneby och Vaggeryd under rubriken "Aktuellt från kommunerna". På 20 minujter fick jag ge en bild av Vimmerby kommun.)

Jan-Owe Larsson, regiondirektör i Östergötland, avslöjade att Östergötland kommer att kräva svar av de som vill bilda region tillsammans med dem senast i juni 2012. Och man vill bilda nya regionen 2015, för att inte missa för många statsbudgetar.
- Östergötland vill ingå i en större geografi, och vi är öppna mot Sörmland, Örebro, Kalmar och Jönköpings län, sa han.
Det torde stå helt klart att vill Västervik, Vimmerby, Hultsfred, Högsby, Oskarshamn, Eksjö, Nässjö, Vetlanda, Aneby och Tranås, alla smålandskommuner med anknytning till Östergötland, byta länstillhörighet till en Östra Götalandsregion, East Sweden, så är man välkommen.

Roligt är också att människor i Vimmerby kommun nu börjar engagera sig. I veckan, när landstingsstyrelsens beslut att utreda avsiktsförklaring om deltagande i en sydsvensk region, publicerats fick jag frågan av en 80-årig pension:
"Ska vi bli skåningar nu?" undrade han.
Nej, vi kommer nog alltid att vara smålänningar, vare sig vi bildar region med Skåne eller Östergötland.
Men det är klart, det ligger nog närmare till hands att folk tror att vi, med vår dialekt, snarare är från Östergötland än Skåne.
Men smålänningar...det kommer vi nog alltid att vara.
En bra vecka önskar jag er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar