söndag 23 oktober 2011

Brev till er i förskingringen

Till mina många läsare i förskingringen; Det händer mycket i Vimmerby nu!
Åbro investerar stort och även om det inte blir mer jobb av tillskott av diverse maskiner, så betyder investeringenn att man vill behålla och öka sin konkurrenskraft.
Det är vi glada för i kommunen.
Svensk Tryckgjutning AB, STG; bygger ny högdel för ett stort antal miljoner och här ska nya, stora maskiner in. Maskiner som inte tidigare kunnat få plats. Här blir det nya jobb, alldeles säkert.
Det är vi också glada för i Vimmerby kommun.
Ett stenkast från STG ligger V-Tab AB, som bygger till 2.000 kvm för att få plats med nya, stora pressar och här blir det både omsättningsökning och fler arbetstillfällen. Näringslivsenheten och Vimarhem har tillsammans tagit fram ett erbjudande till de människor som jobbar i de tryckerier V-Tab ska lägga ned på andra orter, och vi hoppas att det erbjudandet ska locka många att flytta med till kommunen. Vi blir glada för en enda familj, men följer ännu fler med så blir vi självfallet ännu gladare! V-Tab behöver yrkesgrupper inom tryckeribranchen.
Detta är bara några exempel - många medelstora och stora företag i Vimmerby söker yrkesutbildad arbetskraft. Säljare, exempelvis, är det många som behöver.

Fler företag ligger i startblocken för att öka. Småföretag vill bygga ut sina befintliga lokaler, andra vill lämna de lokaler de har och flytta till nytt och några har inga lokaler alls, men vill bygga.
På näringslivsenheten diskuterar vi nu med flera.
Bland lösningarna som finns är att starta upp småindustriområde på sydöstra Ceos, marken mellan konstgräsplanen och Finnvedens nya serviceverkstad. Här räknar vi med kanske 6-8 rejäla tomter.
Hur snabbt? Ja, den geiotekniska undersökningen är klar, detaljplanen ändras just nu och när det är färdigt kan vi ta politiska beslut att sätta spaden i jorden.
Vi tittar också på hur vi kan organisera i gamla VTT-fastigheten, då V-Tab lämnar sin del i den till augusti nästa år. Detta ärende är just nu på tjänstemannanivå.
I kransorterna finns industritomter i både Storebro och Södra Vi och i Gullringen finns en rad byggfärdiga privata industritomter, vid extremt bra läge.

Och nu, mina läsare i förskingringen, kan ni börja fundera på om ni inte vill byta er nuvarande livsmiljö mot ett harmoniskt liv i Vimmerby.
- 2012-2013 kommer det en gång- och cykelväg ända till Frödinge i och med att Trafikverket investerar 60 miljoner kronor i en ombyggnad av rv 40. Fördelar för den som vill bo vid Borstingen eller i Frödinge.
- Nytt bostadsområde blir det i Ulriksdal i Vimmerby tätort. Med närhet till ny förskola och till en härlig natur, ändå bara 2 km från kyrkan. Nytt område är också planlagt vid Nossen, nära sjön och GC-väg till stan.
- Just nu är Översiktsplanen ute på remiss, håll utkik på hemsidan, den kommer säkert där som helt färdig och då kan ni få en bild av det framtida Vimmerby.

I fredags gjprde jag ett studiebesök hos Mattias och Fredrik i Källängsparken, som nu håller på att återställas till 1950-tal. Parken är ett kulturminne (läs mer på www.vimmerby.se ) och jag tror den också blir ett framtida besöksmål.
Tar ni en promenad så gå gärna in i parken och se hur arbetet fortskrider bland annat vid pergolan och terasserna. Se alla planteringarna, blunda och se hur de kommer att se ut i sommar. Grabbarna gör ett fantastiskt jobb och det kommer att bli en pärla i Vimmerbys stadsbild.
Det för tankarna till "Vackra Vimmerby" - en helhetsbild över hur vår stad och våra kransorter ska bli vackrare. Just nu tas ett antal landskapsarkitekter fram och de ska få lämna anbud på en övergripande planering.
Den här idén tror jag kommer att förvandla vår centralorten och kransorterna. Med planteringar, installationer, parkdesign etc. kan Vimmerby bli ett varumärke kanske med innebörden "en fantastiskt vacker småstad".
Tänk om vi kan skapa en egen dragningskraft, en dragningskraft som kan mäta sig med den Astrid Lindgrens Värld har?!
Visioner? Drömmar? Javisst! Och de kan bli verklighet med små medel och mycket tankekraft och beslutsamhet.
Jag ser fram emot stadsarkitektens förslag hur vi ska gå vidare!

Så...det finns plats i Vimmerby för dig i förskingringen, för dig som vill hem till rötterna. I våra ambitioner ligger också att vi ska bli en av landets bästa skolkommuner. Draghjälp får vi givetvis av den nya reformen, men vi ska också göra en hel del själva i kommande budgetar.
Idé- och visionsarbetet i Alliansen ska startas upp i vinter och där får vi fram de idéer vi behöver.

Så välkommen tillbaka - hem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar