söndag 8 maj 2011

Tvåårsbudget kan minska den politiska stressen

I Vimmerby gäller ekonomi före verksamhet.
Den tanken bär vi med oss i det budgetarbete som börjar kommande vecka med ett av tre budgetsammanträde inom en knapp månad.
Om vi inte balanserar vår verksamhet att passa in i en balanserad ekonomi, skickar vi obalansen vidare till framtidens politiker. Någon gång måste man försöka skapa balansen. Vi ska klara det denna gång.
Därför kommer jag att lägga ett förslag om en 2-årig budget, något som stöds av Alliansens nämndordföranden. Jag tror också det finns stöd för detta i hela kommunstyrelsen.
Det betyder att vi ska göra följande:
- Balanskravet - statens krav på en kommunal ekonomi i balans - har inte klarats de senaste tre åren. Regelverket säger att underskott ska återställas inom tre år. Inte heller det har klarats av.
Årets kommunfullmäktige måste nu ta beslut om att inte bara ta ifatt det negativa utfallet sett till balanskravet, från 2008, 2009 och 2010 - vi ska också klara balanskravet för 2012 och 2013.
Vi behöver då lyckas med tre saker:
1) 2011 måste gå med det budgeterade överskott man räknat med.
2) 2012 måste vi effektivisera med 28 miljoner kronor.
3) 2013 får måste vi hålla nivån från 2012.
Om vi får hjälp av konjunkturen med minskad arbetslöshet och därmed ökade skatteintäkter, samtidigt som vi kan fortsätta effektivisera administrattion och genom bland annat en IT-satsning möjliggöra för framtida effektivseringar tror jag vi klarar det.

Närmast är det nu rambudgeten, där vi ska försöka nå en verksamhet 28 Mnk effektivare än idag.
De stora verksamheterna i kommunen är skola och äldreomsorg. D.v.s. barn och gamla.
Det är lagt en effektivisering på 6 Mnkr på vardera. Att hitta dessa pengar utan att det skapar alltför negativa effekter är utmaningen.
Det är inte genom att minska service och åtagande direkt hos den gamla eller hos skolbarnet som jag vill spara. Det är genom att försöka hitta nya sätt att göra det på, att hitta strukturfel, samordning, etc. som pengarna ska hittas.
Teknik & Service har fått hela 10 Mnkr i minskad ram. Vi får se hur det kan klaras och vad effektiviseringarna innebär. Förvaltningens service är vital för invånarna. Hur stora grepp kan man ta?
De tre stora områdena har fått en halv dag vardera i kommunstyrelsen, kanske det går åt mer.

När kommunstyrelsen den 7 juni tar alla beslut rörande ramarna och skickar frågan vidare till fullmäktige, så är det där debatten fortsätter. I det sista fullmäktige före sommaren tas rambudgeterna och därmed lämnas budgeten över till nämnden att jobba med. Nämnden har möjligheter att omfördela inom sin ram, om saker och ting inte skulle gå som man tror.

Om vi får en tvåårsbudget innebär det att samma ram ligger fast även 2013. Det skapar möjligheter för nämnden att arbeta på längre sikt; man kan omfördela från en verksamhet till en annan i avvaktan på att ett hyreskontarkt går ut till exempel, och ta igen pengarna senare.
Jag tror att de skapar ett större lugn i politiken. Nämnder och förvaltningar kan arbeta utan alltför stor stress.

VISIONEN 2021
Moderaterna gick till val på att skapa en vision, Vision 2021, för Vimmerby. Och jag hoppas v i når en sådan sista året på mandatperioden, 2014.
Även om vi våren 2012 inte når ända fram med en sådan vision, så ska vi ändå nå till 2017.
Istället för budgetarbete ska vi nästa vår ägna politiskt arbete åt visionsarbete, som kanske i andra sammahang kallas "femårsplan". Jag tror det skulle vara bra för kommunen att ha en femårsplan att luta sig emot.
Det betyder att vi kan ta de stora penseldragen när det gäller investeringar, målsättningar för kvalitén i skola, i barnomsorg, i äldreomsorg, inom besöksnäringen, kulturen och även stadsplanering.
Vi reviderar Översiktsplanen nu och det är ett nödvändigt planeringsarbete som skapar trygghet för de som vill satsa i Vimmerby.
Jag vill gärna se en allmän debatt om visionen i Vimmerby. Det skulle vara givande om vi redan under hösten kunde skapa aktivitet inte bara i de politiska partierna, utan också bland organisationer, föreningar och allmänhet.
Hur vill vi att vårt Vimmerby ska utvecklas och hur ska det se ut 2017?
Kan vi samla in framtidsfrågorna redan i höst och få ned dem i en plan nästa vår så tror jag vi skapar en bra stabilitet för vår utveckling, naturligtvis med en ekonomi i balans.

FÖRETAGSBESÖK
Veckans företagsbesök var hos STG i Vimmerby där jag mötte pappa Sven och sonen Peter Hjelte.
Ett välskött, framgångsrikt företag som sakta växt i Vimmerby och som är ett av våra exportföretag.
Många produkter går till den tyska bilindustrin.
Nu vill man bygga ut och vi diskuterade planerna under drygt 2 timmar i veckan och jag fick också förmånen att gå runt i industrin. Att ett gjuteri kunde vara så rent och snyggt!
Här kommer det att skapas nya jobb nu i högkonjunkturen.
Veckans andra företagsbesök gick till Elisabethsgården.
mmerby är i starkt behov av att utöka sin tjänstesektor och just inom socialtjänsten har vi stora arbetsgivare. Elisabethsgården, som dock är ett litet företag, hjälper utsatta familjer, mest mödrar med barn där föräldrar drabbas av exempelvis psykisk ohälsa. Det är inga missbrukarproblem utan problem av annan art. Det är en liten fin gård som ligger utmed Tuna-vägen. Jag fick tillfälle att sätta mig in i verksamheten och förstå företagets mission.

Veckan avslutades fredag-lördag i Karlstad där 1.800 moderater möttes för att diskutera politik, lära oss nytt och träffas. Givetvis fanns Reinfelt och Borg på plats och levererade inspirerande tal.
För egen del värdesatte jag mest alla bra möten med riksdagsmän, utskottspolitiker och andra kommunpolitiker.
Jag är på väg att få ett nätverk i politiken och det känns mycket bra.

1 kommentar:

  1. Tänker fatta mig kort i denna fråga eftersom eftertanke är dyrt i pressade situationer, därav exkluderandet sällan lämnar väg för bra beslut. För stressat just nu verkar det definitivt vara i eran organisation.

    En kort kommentar kring "ekonomi före verksamhet". Verkar lite väl "ohumant" med tanke på att omsorgen och socialförvaltningen ingår i denna organisation. I vissa lägen går det inte att tänka pengar före människa. Vem är i så fall i den ställningen att bedöma vad människovärde kostar i pengar? Om du är den som ska göra det, Michael, kräver det ett större ansvarstagande som går emot all rimlighet.

    Och om du inte tar ansvaret delegeras det ner till förvaltningschefer, verksamhetschefer och enhetschefer. Tror du de är mer kapabla till att bedöma människovärde i pengar?

    Ett tips är att börja i andra änden, i alla fall när det handlar om människovårdande yrken.
    Det finns pengar att spara i den änden också.

    SvaraRadera