söndag 21 december 2014

Julen, tid för eftertanke


Borghaga och Vimarhaga – så heter Vimmerbys två nya vård- och omsorgsboende för dementa och ålderssvaga. Ett boende man får flytta till efter att de personliga behoven bedömts i förhållande till hur väl man kan klara sig hemma.
Borghaga överlämnades i lördags av kommunstyrelsen (byggare och hyresvärd) till socialnämnden (brukare och hyresgäst). Symboliskt överlämnade jag som ks-ordförande en tavla med en nyckel till socialnämndens ordförande Elisabeth Lago-Nilsson.
Jag gladdes med Elisabeth, det här var hennes sista offentliga uppdrag som ordförande och hon hann få se en byggnad helt färdig. Elisabeth har varit en duktig och engagerad politiker och ordförande och det var roligt at hon fick ta emot alla nyfikna kommuninvånare som kom på den allmänna visningen. (Tack Elisabeth för ett gott jobb och väl utfört jobb i det allmännas tjänst!)
Många som tittade runt på Borghaga nämnde ”Jag ska se var jag ska bo sedan” och alla var imponerade över lokalerna, bygget och standarden. Roligt att kommunen ser ut att ha lyckats bra!
Ca 16.000-17.000 kronor per kvm har bygget kostat och jämfört med övriga liknande byggen i Sverige har vi fått väldigt mycket för pengarna. Vi byggde i rätt tid både vad gäller tillgången till arbetskraft som ränteläge. Borghaga och Vimarhaga har bidragit till en stark byggmarkmnad i Vimmerby som i sin tur bidraget till den relativt låga arbetslöshet vi har i kommunen nu. I min nyårskrönika ska jag återkomma till just detta.

På torget var det Tomasmarknad denna lördag och en ovanligt gles sådan. Glest med knallar och glest med folk. Vi får fundera på hur vi kan göra marknaden mer populär.
Helen Nilsson och jag stod några timmar tillsammans med andra socialdemokrater och moderater och svarade på folks frågor. Mest var det lyckönskningar. Och det känns bra att ”vanligt folk” ser till Vimmerby främst och inte till politiska låsningar mellan blocken. Trodde vi skulle få många frågor om två kommunalrådstitlar, men de flesta var istället nöjda över att vi håller sams och jobbar åt samma håll, med en stark majoritet.
Vi konstaterade att det är över 20 kommuner i Sverige som har en röd-blå majoritet och hos många har det fungerat i flera mandatperioder. Vi känner alla stor tillförsikt och innan jul ska vi offentliggöra våra prioriteringar för mandatperioden.

Juletid och Julefrid. Jag hoppas verkligen att alla ska få det och jag tänker då också innefatta våra kommunala politiker. Det är en tid då vi kan lägga konflikter åt sidan och istället tänka på att världen är stor och att vi har det så mycket bättre än många andra – till och med så mycket bättre att vi kan unna oss generositet till dem så har det så mycket sämre.
Jag tänker på alla barn, mammor och pappor i krigszonerna, men också på de stackars tiggarna som på slingriga vägar lämnar familjens misär för att sitta på kall asfalt utanför butiker i ett vintrigt Sverige. Bara för att tigga ihop till överlevnad.
Hur lång tid ska det ta för Europa att lösa den frågan? Hur lång tid ska det ta innan de religiösa krigen har nått vägs ände och alla människor hittar balans i insikten om att vi alla lever på en planet? Dessutom endast under en försvinnande liten tid i en enorm tidsrymd?
Att ha perspektiv på sin tillvaro är mycket svårt.
Det väldigt nära dominerar helt naturligt, det längre ifrån tonar bort sekunderna efter tv-inslagen. När vi väl lyft in våra välfyllda kassar i bilen är bilden av tiggaren redan utsuddad…

Ta tid för eftertanke i jul. Ta tid för att tillsammans med nära och kära och vänner njuta av den frid som julen ger just oss, invånare i Vimmerby kommun.
Den är inte alla given.

En riktigt God Jul önskas alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar