söndag 1 juni 2014

Nu ökar tempot i den lokala valrörelsen

Valrörerelsen är igång igen.
Efter EU-valet återstår analyser. Några är ganska enkla.
Sverigedemokraterna tillförs energi och väljare när vi andra inte vågar ta debatten om invandringen och de problem med integrationen som finns. Det kommer att bli ändring på detta från min sida i varje fall.
Feministiskt initiativ tror jag inte kommer att nå riksdagen. Miljöpartiets framgång är utan tvekan en signal om att klimat och djurskydd är viktiga frågor och jag tror det kommer att visa sig att man fick väldigt många förstagångsväljare.
Till riksdagsvalet kan det bli ett annat resultat, både socialdemokrater och moderater måste förändra sin strategi och nationellt mer lyfta de ideologiska frågorna.
Arbetslinjen eller bidragslinjen är viktig att hålla fast vid, ska vi skatta ut ungdomarna från ungdomsjobben, ska vi skatta bort våra stora industriers konkurrenskraft i nya miljöskatter, etc.?

Lokalt blir det mycket intressant. Dels handlar det om partiernas toppkandidater, vi vet att det alltid är mycket personval i kommunvalet, dels är det frågan om partiprogrammen; vad vill de lokala partierna i Vimmerby kommun de kommande fyra åren? Ska bli spännande att se Sverigedomkraternas valprogram för skolan, äldreomsorgen, infrastruktur och tillväxtfrågor till exempel.
Kommer SD att bli vågmästare? Vem från SD kommer att debattera?

Till semestern kommer det inte att hända så mycket tror jag, annat än att politikerna ger sig ut och knackar dörr, träffar folk och rör sig i samhället. Nyttigt för många tror jag. Debatterna kör igång i augusti och sedan blir det intensivt fram till valdagen. Men utan tvekan har valrörelsen startat, det såg vi i lördags på marknaden, många politiker var på plats från flera partier.

Närmast handlar det nu om att ytterligare strama åt och effektivisera 2015 års rambudget, det ska upp på kommunstyrelsen den 10 juni och därefter i fullmäktige.
Vi komemr också att ha en allmänpolitisk debatt i fullmäktige i juni, hoppas många passar på att komma då. Kan bli extra spännande eftersom det är valår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar