söndag 25 maj 2014

En snabbsurf i äldreomsorgens värld

I dagens blogg ska jag surfa omkring lite i äldreomsorgens värld.
Det är ju högst aktuellt för oss i kommunen eftersom vårt nya äldreomsorgsboende ska vara inflyttningsklart i december..

I medierna är äldreomsorgsfrågorna ständigt aktuella och det är säkert mot bakgrund av att vår befolkning blir äldre och äldre, räknat från 65 års ålder och 30 år framåt så är äldrefrågorna relevanta och intressanta.
Ska det vara ett spa på äldreboendet?
När företaget Kavat Vård nyligen öppnade ett boende med spa-profil fylldes platserna snabbt. Aktiviteter som bubbelbad, massage och skönhetsvård får de äldre att må bra, konstaterar verksamhetschefen Anne Lundmark. "Blodtrycket sjunker och att koppla av i vatten gör att man blir väldigt lugn", säger hon till Svenskt Näringslivs nyhetsbrev.
I Vimmerby blir det en solstrand med ljus, ljud och sand. Med all säkerhet blir det också möjlighet till bad. Om det blir bubbler i vet jag faktiskt inte…

Minns ni TV-programmet "Sveriges Bästa Äldreomsorg" som gick i höstas i två delar. Två ”experter” reste runt bland äldreomsorgens boenden och lärde ut sina idéer kring hur äldreomsorg får häögsta betyg av brukarna.
Anna Hellgren är projektledare för nya SVT-satsningen "Sveriges bästa äldreboende" intervjuades i tidningen Veteranen. Anna svarade:
- Vi hoppas att det här ska leda till debatt om äldreomsorgen i Sverige. Vilket värde tillmäter vi de äldre, vem ska jobba inom äldreomsorgen framöver, vilka resurser är vi beredda att satsa? Nu i vår serie om Smedsbergets äldreboende försöker våra experter på olika sätt få personalen att lyfta kvaliteten. Vi har under lång tid byggt upp ett förtroende som gjort att vi har kunnat filma de boende och personalen under ett halvårs tid.
TV-serien slog igenom med buller och bong och det var nog fullsatt i TV-sofforna av människor inom omsorgen som tittade.

Men när socialstyrelsen gör mätningar så vinner man på andra kriterier än det TV-serien visade. Kungälvs kommun vann en mätning:
– Vi har ökat antalet träffpunkter så att de finns på alla våra äldreboenden, säger Gun-Marie Daun (KD), ordförande i sociala utskottet på Kungälvs hemsida. Träffpunkt är en organiserad verksamhet som numera finns på alla äldreboenden i Kungälvs kommun. En aktiveringspedagog leder arbetet. Det pågår verksamheter hela dagen.
– På förmiddagen kan det vara att läsa tidningen tillsammans eller att en trubadur sjunger, säger Agneta Gustafson, kultur- och fritidsansvarig inom äldreomsorgen. På eftermiddagen kan det vara en målarcirkel eller högläsning. Agneta öppnar även för frivilliga som vill bidra med någon aktivitet eller inslag, vad som helst. Det är bara att höra av sig till Agneta och anmäla sig, skriver man vidare på hemsidan och förklarar förstaplatsen:
– En av förklaringarna till vår topplacering är att vi var med i ett arbete inom Göteborgsregionen kallat ”blommande ålderdom” som gav en stark drivkraft och ett nytt tänk, säger Agneta. Hemtjänsten deltog också och att arbetet blev så framgångsrikt beror på att personalen tagit till sig detta och är delaktig.
Personalen har tagit till sig metoden att se till det lilla. Socialdepartementet har tittat på antalet aktiviteter, personal och genomför brukarenkäter.
– Vi har tagit till oss allt vi kan. Med hjälp av statliga medel har vi efter GR-arbetet tagit in personal som utvecklat vårt arbete. Kultur, konst, musik och litteratur, det handlar om att odla vars och ens intresse. Och vi har också fått hjälp av bibliotek och kulturskolan. Vi vill också passa på och tacka all personal som gör ett fantastiskt arbete, säger Agneta och Gun-Marie (KD).

Fackföreningen Vision har också hävdar att chefsutveckling är mycket viktigt. I Vimmerby kommun har kommunchefen haft fokus på just ledarutveckling.
Visions förbundsordförande Annika Strandhäll säger på nätet:
- Chefer inom äldreomsorgen har flest direkt underställda, över en fjärdedel har mer än 44 direkt underställda. Mer än varannan chef inom äldreomsorgen anser att de har för många direkt underställda medarbetare, motsvarande siffra bland de tekniska cheferna är var sjätte. Om inte cheferna har tid att leda, hur ska vi då kunna skapa världens bästa äldreomsorg?
- Den intensiva debatten om vinster i välfärden blir alltmer polariserad och riskerar att skjuta bredvid målet. Det allra viktigaste, kunskap, kvalitet och personal glöms bort när frågan blir ett slagträ för olika politiska ståndpunkter. Därför presenterar Vision, Lärarförbundet och Vårdförbundet fyra åtgärdspunkter för ökad kvalitet i välfärden, sa Annika Strandhäll i SVD Opinion
Vimmerby kommuns kostnader för äldreomsorgen ökar. Dels beroende på att vi snart får ett nytt äldreboende som kostar mer än det gamla, dels för att antalet äldre ökar samt att landstinget lägger över allt mer av sin vårdapparat på hemsjukvården.
Hur rustar vi oss för detta, samtidigt som kvalitén ska bli bättre, brukarna allt nöjdare och kommunens pengar ska räcka till allt mer?

Det, kära läsare, blir det kommande mandatperiodens stora fråga att hitta lösningar på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar