söndag 9 februari 2014

Vimmerby, Hultsfred, Västervik - en kommun?

Vimmerby kommuns samverkan ökar.
Kommunalförbundet ITSam är en samverkan mellan sex kommuner om IT-tjänster till den kommunala förvaltningen. Nu förbereder Vimmerby en samverkan med både förvaltning och nämnd inom Miljö- och Byggområdet. Överförmynderiverksamheten , som vi samverkar med Kinda om kan komma att utökas med Åtvidaberg och Ydre. Alkoholhandläggning, och juristfunktion är också föremål för samverkan.
Gymnasielinjerna delade vi upp med Hultsfred vilket visade sig framgångsrikt. Samarbeten inom eftergymnasial utbildning utvecklas nu också mellan Hultsfred, Vimmerby och Västervik.
Aktuell fråga jag fått: kommer det slutligen att ske kommunsammanslagning?
Vimmerby och Hultsfred skulle bli en kommun på 29.000 invånare.
Vimmerby och Västervik skulle tillsammans bli 50.000 invånare.

Tidningen Dagens Samhälle (nr 42/13) frågade landets kommunstyrelseordförande vad de trodde om just kommunsammanslagningar och sex av tio tror att flera kommuner kommer att slås ihop de kommande tio åren.
Björn Sundström på SKL,(Sveriges Kommuner och Landsting) som undersökte konsekvenserna av ett länsbyte till Östergötland på uppdrag av Vimmerby och Västerviks kommuner, tror att sammanslagning och samverkan är tvingande för att undvika kommundöden.
-          Det blir gigantiska problem att klara personal- och kompetensförsörjningen i de små kommunerna i framtiden, säger han i tidningsreportaget. Den stora potentialen att slå ihop kommuner finns i södra Sverige, främst Skåne och varför inte slå ihop kommuner i Stockholms län, fortsätter han.
Sundström varnar också för att kommunförbund kan bli dyrare lösningar för de enskilda kommunerna. Och den varningen ska vi ta på allvar.

För Vimmerbys del tror jag på samverkan, inte sammanslagning.
Vimmerby har i dagsläget inget att vinna på att fusionera med vare sig Hultsfred eller Västervik eller båda. Min reservation sträcker sig till kanske 8.000-10.000 invånare, blir vi färre än så i Vimmerby är risken uppenbar att vi inte alls klarar vår service.
Sammanslagning innebär inte att befolkningen ökar, vi snarare att demokratin och delaktigheten riskerar att bli mindre. Och att de givna centralorterna blir större på bekostnad av mindre tätorter. Vimmerby har stora möjligheter tack vare sin geografi; vi är en rund kommun med en given centralort som inte behöver konkurrera med något annat centrum inom kommunen om satsningar man bara kan göra ett av.
De korta avstånden till våra tätorter möjliggör också en mer kostnadseffektiv kommunal service.

Frågan är dock vad vi kan samverka om mer? Det kanske inte finns fler gemensamma behov?
Själv kan jag tänka mig socialtjänsten. Äldreomsorgen kan vara kvar i kommunerna men socialtjänsten, som innehåller mycket myndighetsutövning, skulle kunna vara ett område att samverka kring.
Också kostorganisation, städorganisation, fastighetsorganisation – överlag relativt opolitisk samhällsservice.
Än är inget av detta moget och det kanske inte heller blir. Minskar invånarantalet i de tre kommunerna ännu mer dramatiskt kan det tvinga fram en diskussion.
Hultsfred och Vimmerbys kommunledningar träffas regelbundet, vi träffar också Västerviks kommunledning ofta, och nätverken vi alla deltar i spänner över tre län; Kalmar, Östergötland och Jönköpings län. Vi har mycket goda kontakter och relationer. Vi vet om varandra, lyssnar på varandra och lär av varandra.
Vi ser att arbetsregionerna växer, att infrastrukturens utbyggnad är ett måste och också att exempelvis de länsstyrda kollektivtrafikbolagen måste koordinera, även om det tycks vara det svåraste av allt i deras värld…

Lösningen för landsbygdskommunerna är inte att tävla med storstäderna (Stockholmsregionen ska bli 3,5 miljoner människor i framtiden spås det) utan snarare att utveckla alternativ, att fokusera på det man kan erbjuda.
Exempel på sådant är bostäder vid havet i Västervik, vid sjöarna i Hultsfred och Vimmerby, bra, robust och pålitlig arbetspendel, fiber för snabb uppkoppling direkt till bostaden, decentralisering av utbildning  - häromkvällen hörde jag också ordet  ”återindustrialisering” som jag tror är en del av lösningen. Det finns småskalig industriell produktion som passar utmärkt för landsbygden.
Glesbygden är i sig en upplevelse som inte behöver konstrueras.

Det finns dock en myt om samverkan; att det ska bli billigare.
Jag tror inte att varken ITSam eller en gemensam Miljö och Byggmyndighet blir avsevärt billigare för oss, även om vi förväntar oss det och arbetar för det.
Däremot ökar möjligheterna till högre kompetens och en effektivare organisation.. det senare kan givetvis leda till att kostnaden för verksamheten sjunker.
När det kommer till anslag är det  det klassiska som gäller; vilken nivå behöver vi snarare än vilken nivå som är trevlig att ha.
”Nice to have” är det långt till – utmaningen är att hitta nivån av exakt det vi behöver,  ”need to have”, inget annat.
Då kan även kommunalförbund och samverkansorgan bli en bra lösning.

Nu sjösätts med stor sannolikhet en gemensam Miljö- och Byggmyndighet i Hultsfred-Vimmerby den 1 april. Om något drygt år bör vi kunna se om medborgarna i de båda kommunerna upplever en ökad servicenivå och en mer kompetent handläggning, allt till en lägre kostnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar