För att inte säga helt unik.
Gymnasieinvesteringen låg på 110 Mnkr, nu några år senare lägger vi ytterligare mer än 25 Mnkr på skollokaler. Det är framförallt grundskolorna som nu får en upprustning.
Det som vi också tycker hör till skolan, idrotten, får också en hel del pengar.
När det gäller Idrottshallen har vi redan påbörjat utbyggnaden, den ska slutföras under perioden.
Friidrottsanläggningen i Södra Vi har väntat många år, nu är det dags för den.
Ishallen har ett snöskadat tak. Det är så illa att man fått leda bort vatten från det läckande taket för att det inte ska droppa ned och förstöra isen. Under 2014 ska kommunen och VH titta över skadorna och försöka prioritera vad som kan göras i hallen. 6 Mnkr avsätts sedan 2015 till de viktigaste åtgärderna.
VIF-fotbollen fick konstgräset under förra perioden. Byggnaden skulle byggas i år men har blivit försenad. Det jag hörde var att ritningen visade en byggnad, inklusive allt, på 15 Mnkr…!
I så fall är det anmärkningsvärt och då förstår jag förseningen. I kommunens budget finns 8,5 Mnkr till byggnaden. Jag hoppas att den nu kan byggas under vintern och vara klar till säsongen inom den ramen.
Stora, tunga investeringsposter vi redan beslutat om är
exempelvis Omsorgsboendet i kv Senioren. De 154 Mnkr som är avsatt är den
största enskilda investeringen i Vimmerby kommuns historia, om vi räknar bort
Kraftvärmeverket, en kommersiell satsning.
Industriområdena och fibersatsningen är också två stora
satsningar som redan är beslutade.Övriga stora satsningar är Asfaltering för 15 Mnkr i kommunen, ny förskola i norrskenet (den bygger Vimarhem i Norrskenet). Exploatering av nya bostadsområdet Ulriksdal tillförs 9 Mnkr till de sedan tidigare beslutade 7 Mnk.
Det betyder att Ulriksdal kommer att bli nästa stora bostadsområde i cengtralorten och sträcka sig utmed Ulriksdalsvägen en bra bit. Avloppsfrågan ska utredas och på sikt innebär det att också Ryttarföreningens anläggning måste flyttas. Men det kan ta några år ännu.
Innan Ulriksdal ska bostäder öster Folkets Park byggas, och vi hoppas också komma igång på ett område öster Lundgatan, även om vi kanske får flytta det norrut en bit på grund av fornminnen i området.
Precis som vi planerat för nästa generation industrimark (Öster Nosshult vid Västerviksvägen) som
kommer om kanske 20-25 år, så vill vi också se hur nästa stora bostadsområde
ska se ut.
Sannolikt blir det Nossenområdet där nya ritningar
föreslagits. Relativt omfattande avloppsdragningar måste till och kanske man då
också ska ta med möjlighet att bygga om sommarstugorna vid Hökhult till villor
med kommunalt avlopp?Ett område som också kan komma när ifråga är väster Borstingen, på kommunens mark mot stan. Området är väldigt högt beläget men det kan ändå bli sjönära och attraktivt.
En del gatubyggen blir det också. Närmast är det frågan om ”fotbollsrondellen” vid industriområdet, korsningen Falkängsgatan - Ringleden vid Fagerströms.
Vi har också några åtaganden; förorenade massor från VTAB-grävningen ligger på Krönsmon med bland annat skrot i. Dessa måste bort och 6 Mnkr har budgeterats. Också rensningsgrävningen vid två gamla sågverk på Trekanten måste göras. Inget stort arbete men det ska ändå saneras.
Sammantaget är det mycket pengar som investeras. Åren efter
perioden2014-2015-2016 är mycket tunna,
för att inte säga helt utan investeringar (undantaget det som är kvar av fibersatsningen).
Vi är medvetna om att vi nu tar i ordentligt, och har
verkligen vägt alla investeringar för och emot.
Vi bygger ingen opera, ingen teaterhall och ingen
konsertarena. Det vi investerar i är skollokaler, boenden för äldre, gruppboende för behövande, lagar gator och vägar
och försöker hålla våra idrottsanläggningar i trim.Vimmerby har varit underinvesterat under flera år (jmf bara Ekens omsorgsboende) , mycket underhåll har satts på undantag och fastighetskontoret håller nu på att ta fram relevanta underhållsplaner för alla våra fastigheter, nya som gamla.
Jag medger att det är mycket pengar i vår investeringsbudget. För att vi ska klara det krävs en mycket återhållsam driftbudget. Vi har satt en budget för 2014-2015 som egentligen är underfinansierad med 9 Mnkr (vi fick ytterligare en miljon i underfinansiering då ett tvärpolitiskt fullmäktige gav skolan en extra miljon i tilläggsanslag innan budgeten ens kommit i verkan…).
Om konjunkturen blir som vi tror kommer arbetslösheten att sjunka och bidra positivt till både skattenetto och minskade sociala utgifter. Om utflyttningen blir mindre, eller stillas helt, om socialen klarar sina åtaganden, skolan kan justera inom sin verksamhet - då klarar vi det hela.
Fortsättningsvis 2016-2017-2018-2019 kommer det att krävas budgetöverskott på 40 Mnkr årligen, d.v.s. runt 5 % av de samlade skatteintäkterna.
Till dess måste socialen ha hittat sin kostym och skolan, bland annat gymnasiet och förskolan, kommit ned ifrån sina kostnader som idag ligger 120-130 % gentemot jämförbara kommuner. (Grundskolan ligger på strecket.)
Skolan måste klara av att omfördela inom budget. Omsorgen har i flera år kämpat med sin hemtjänst, som idag är nere i paritet med jämförelsetalen. I Socialen har man nu en mycket hög medvetandegrad som möjliggör en helt annan effektivitet.
Investeringsbudgeten visar att Alliansen tror på Vimmerby, att vi vill utveckla kommunen, satsa på både centralorten och landsbygden, se till att våra huvudsakliga uppgifter omsorg och skola, får bättre förutsättningar lokalmässigt.
Den mest framtidsinriktade investeringen tror vi är (fortfarande Kraftvärmeverket oräknat som gör Vimmerby fossilbränslefritt) fibersatsningen på tätorter och framförallt på landsbygd. Den gör vi tillsammans med alla som bor på landsbygden och i tätorterna, de skistnämnda är med och lägger pengar i sina anslutningsavgifter medan landsbygdens folk gör dagsverken på sina fiberdragningar.
Jag är säker på att just den investeringen kommer att ha särsklt stor betydelse på kommunens attraktionskraft i framtiden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar