måndag 20 maj 2013

En väntad reaktion


Som den läsare som hänger med i de kommunala frågorna vet, så har Vimarhem lämnat sin utredning om ett framtida Trygghetsboende i Vimmerby.
Kommunstyrelsen har, utan egen behandling, lämnat den vidare till partigrupperna för diskussion innan den kommer tillbaka för att beredas inför kommunstyrelsens behandling.
Vad vi kan se av sammanfattningen, och ordförande Tomas Holgerssons (c) uttalande i Vimmerby Tidning så är Vimarhem kritiska att bygga i egen regi.

Sälv är jag fortsatt övertygad om att en dylik byggnation både är lönsam och extremt behövd i Vimmerby centralort. Genom att det är äldre, relativt friska människor, plus 70 år, som ska bo där får man ett skötsamt, varsamt  och långsiktigt boende och hyresvärden kan räkna med att bygget har en mycket liten riskexponering.

Det var nyressant att läsa Vimmerby Tidning i lördags.
Tidningen hade tidigare i veckan beskrivit det särskilda boendet på Cirkusplatsen, d.v.s.  boendet för dementa, funktionshindrade och fysiskt starkt ålderssvaga människor vars tilldelning av lägenhet sker efter behovsprövning. Kommunen tänker bygga ett attraktivt boende, både utvändigt och invändigt.
Och det gick sannerligen hem hos medborgarna!

För vår fastighetsavdelning fick många förfrågningar om boendet. Och Vimmerby Tidning skrev i lördags att artikeln fick "enorm genomslagskraft" och många  ville ställa sig i kö till boendet.

Nej det var verkligen inga dementa som ringde, inte heller våra allra äldsta eller våra funktionshindrade. De som ringde var de som trodde det var ett Trygghetsboende för 70 + vi skulle bygga.
- Varör måste man vara gammal och sjuk för att kunna flytta in i ett gemensamt boende med viss omsorg, undrade de som tog kontakt med mg.
- Min mamma är 80 år och ensam, hon är visserligen så frisk att hon klarar sig själv men för henne skulle ett sånt här boende vara perfekt, sa en annan.
- Varför kan inte kommunen bygga ett Granen till, det är ju det vi vill ha, sa en tredje.

Just det genomslag som tidningsartikeln fick visar hur stort behov Vimmerbys relativt friska
äldre har av ett gemensamhetsboende som ett trygghetsboende är.
Reaktionen var därför väntad.
För mig är det självklart att vi ska ta hänsyn till detta.
Det är, för mig, märkligt att Vimarhem inte planerar för flera byggnationer av äldreboenden för lång tid framöver, eftersom det är just den typen av boende som äldre vill ha och den typen av hyresgäster som kan betala den hyra som blir.
Man borde också titta på vilket eget bestånd man har som kan säljas ut som bostadsrätter.
Vimarhem har ju ekonomiska möjligheter att bygga nytt. Det visar ju bolagets planer för Pistolsmeden. 
En väg att gå för att frigöra ytterligare utrymme är kanske att sälja av hyresrätter som bostadsrätter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar