söndag 7 april 2013

Flyktingfråga aktuell i Vimmerby

Just nu överväger Alliansen i Vimmerby om vi ska öka vårt flyktingmottagande från 40 till 75 i avtalet med Migrationsverket.
Inom kort kommer frågan till kommunstyrelsen för beslut.
I anledning av det har jag gjort några Lyssnarresor i den kommunala verksamheten, bland annat till socialsekreterare som handlägger ensamkommande flyktingbarn/ungdomar, dels nu i veckan integrationsenheten. Där samtalade jag med enhetens tre medarbetare.
Det är intressant att få kunskap om hur flyktingmottagande går till i praktiken; från flyktinglägret till en lägenhet i exempelvis Bullerbyn i Vimmerby stad
Kvotflyktingar, som det handlar om, har kommit från Afghanistan, Somalia, Columbia och nu Syrien.
Ett antal flyktingar är analfabeter, men sedan en tid tillbaka tar vi emot dem som har ett modersmål också skriftligt. Ibland kommer det högutbildade flyktingar, vältalande i både hemspråket och i engelska, och med en klar ambition att etablera sig i sitt nya hemland.

Utan att djupare referera mina samtal, konstaterar jag ändå att jag får en stor tillit till våra handläggare och medarbetare efter mina Lyssnarresor. Det är kunniga medarbetare, pålästa, med stor erfarenhet och som ger Vimmerby kommun gott renommé. Integrationsenheten är inget undantag; vi har väl fungerande enhet i kommunen.
Kommunen har också en ”ledningsgrupp” vad avser invandrarfrågor. Den gruppen har också diskuterat Länsstyrelsen önskan om ett ökat mottagande.
Alliansens fullmäktigegrupp hade frågan uppe för någon drygt vecka sedan och just nu har Alliansens gruppledare frågan för fördjupade diskussioner i sina respektive parti.
Så småningom kommer den tillbaka till kommunstyrelsen för ett beslut.
Jag ska inte föregå den diskussionen med några synpunkter.

Ny Lyssnarresa skedde nyligen till Ekbacken i centralorten, där 14 funktionshindrade inom LSS:en är verksamma i olika typer av arbete. Det är allt från snickeri, måleri och mekanisk verkstad till pilljobb med olika legoarbeten åt lokala företag och gräsklippning åt privatpersoner. Betalt tar man givetvis för sitt arbete.
Tre heltidsanställda jobbar här, två av dem sedan över 20 år tillbaka - en bred och djup erfarenhet finns lagrat hos dessa medarbetare.
- Behovet av den här verksamheten växer, berättar de. Vi har idag flera förfrågniongar om platser och vi vet också att om några år kommer ytterligare några att ha behov. Men vi kan knappast ta emot fler som det är nu, våra lokaler begränsar oss.

Vi vet inom kommunen att behovet av nya gruppbostäder och tillhörande LSS-arbetsplatser växer för varje månad. Samtidigt är det svårt att hitta arbetsplatserna inom privata marknaden, så kommunen måste ordna detta själva.
Pratade lite med ungdomarna som jobbade här och de tycktes trivas alldeles utmärkt med både varandra, ledarna och arbetsuppgifterna. En mycket trevlig kommunal arbetsplats, Ekbacken, och jag vet också att man är populära i andra kommunala verksamheter, då man kommer med sina verktyg och redskap i högsta hugg för att hjälpa till.
Här återvinns också bland annat kommunala utrangerade möbler, som byggs om till andra nyttoprodukter. Idéer flöder här och det känns så fort man kommer innanför dörren.

I övrigt i veckan har det varit regionala frågor som dominerat; Regionförbundets styrelsemöte, Astrid Lindgrens Leaderområdes finansieringsmöte samt Infrastrukturfrågor med regionförbund och trafikverk.
En bra vecka avslutades i lördags med moderata länsförbundets stämma på Stabygården i Högsby. Och det känns väl lite som valrörelsen har börjat och jag måste säga; jag stretar emot, det känns lite väl tidigt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar