söndag 10 mars 2013

Om man inget gör, så gör man aldrig fel...


Bara den som inte gör något kan säga att han aldrig gör något fel.
Någon klok person har myntat uttrycket och precis som alla typer av ordstäv skapar detta också tankar.
Säkert blir det ett och annat fel när man arbetar med politik också.
När vi nu börjar om med kylmaten kan man kanske tycka att det var fel satsning, om än i syfte att det skulle bli bättre.
Men jag vägrar tycka att det var fel att bygga om och bygga nytt centralkök på Vimarskolan, och samtidigt  införa kylmat.
Ändå tillhör jag de som vill ändra.

Innan kylmaten hade vi ett system som lagade varm mat.
Köket fick sedan snabbt portionsförpacka maten och köra den varm ut till exempelvis hemtjänstens brukare. Max två timmar fick maten varmhållas och tidspressen innebar problem. Det ledde till att halvfabrikat användes, processad mat som man ibland inte riktigt visste vad den innehöll.
Med kylmatsystemet skedde en förbättring, dels av kvalitén på tillagningen, dels att den gjordes från grunden.

Det systemet fungerar fortfarande och det är det bästa när man lagar mat till brukare som får sin mat genom hemtjänsten, d.v.s.  levererad hem till kylskåpet via ett transportsystem.
Det man också gjorde var att lägga ned alla tillagningskök (utom Tuna) och tänkte att man skulle nå stordriftsfördelar om alla fick kylmat, dessutom slippa halvfabrikaten och stressen. Man var också så klok att man behöll köken någorlunda intakta, de revs inte ut.
Efter de två år som gått vet vi nu att man överbelastade centralköket och medarbetarna rejält.
Man fick dessutom ett stort svinn eftersom rester av maten inte kunde återanvändas. Man tappade flexibilitet och individuella lösningar ute i mottagningsköken och man tappade ”matlagningsglädje”.
Det vi gör nu är att vi bygger på kylmaten med ett decentraliserat tillagningsystem, som innebär att man lagar mat på plats i stort stor utsträckning som möjligt och att maten som lagas enbart är till dem som köket tjänar; skola, särskilt boende eller kanske förskola.

Vi lagar alltså maten på plats, till de som finns alldeles i närheten och de kan få sin mat varm. Det är en stor skillnad mot systemet innan kylmaten. Fortfarande mat tillagad från grunden, men med möjlighet  att hantera maten på plats. Det minskar svinnet betydligt, det möjliggör att man kan ta hand om rester, mängdberäkna bättre och jobba mer utifrån hur många som ska äta varje dag, ja till och med bedömma mängden gäster dagen innan.
Det höjer också arbetsglädjen hos de som lagar maten, det sänker stressen och det möjliggör fortsatt olika menyer för skola och äldreomsorg. Tacopaj kan man undvika i äldreboendet på Vidala och ta isteband istället, så att säga.
Jag tror vi är på rätt väg, vi tar maten till barn och gamla ett steg vidare.
När det visar sig att det egentligen inte kostar mer, utan sannolikt mindre är det isig en paradox.

Frågor har uppkommit på vägen:
Kan man få baka sitt bröd i barnomsorgen? I princip ja, det är i vilket fall som helst möjligt.
Får förskolorna egna kök? Vi ska göra en bedömning från fall till fall. I tätorten har den nya förskolan ett mottagningskök men det går att konvertera till tillagningskök med en mindre tillbyggnad. Annars ligger den verksamheten så nära centralköket att det går att köra varm mat dit. Förskolor ute i tätorterna får man granska från fall till fall.
Får det nya särskilda boendet på Circusplatsen tillagningsskök? Här är det ritat mottagningsskök i alla delar, men också detta boende ligger så nära centralköket att man kan välja mellan att köra varm mat dit eller att köra en huvudkomponent ur kylmatssystemet.  Det Alliansen sagt i sitt förslag är att vi vill ha tillagningskök ”så långt möjligt” och det innebär i vilket fall att varje förskola, skola och äldreboende ska diskuteras innan beslut tas.
Vidala i Södra Vi finns dock med bland de kök vi vill återskapa till tillagningsskök.

Både kvalité och ekonomiska aspekter måste vägas in. Just därför vill vi systematiskt införa det nya kostsystemet som bygger på lagad mat på plats och inköp av närproducerat så långt möjligt.
Jag ser framför mig en fortsatt konvertering nu fram till sommaren 2014 då jag hoppas att kostsystemet så långt möjligt är konverterat.
Nu hoppas vi att också de kommunala facken ska se fördelarna, jag tror att personalen i kommunens olika kök är positiva till förändringen.

En vecka på jobbet var länge sedan jag skrev.m
Förutom presidiet i måndags och kommunstyrelsens sammanträde i tisdags då vi också fick Astrid Lindgrens Världs framtidsplaner i detalj så var maten på tapeten i tisdags kväll då jag var på middag på residenset i Kalmar,  hos landshövding Stefan Carlsson med fru Eva, tillsammans med Konungen och Drottningen.
En fantastisk måltid som  väntat, men det var också extra trevligt att få konversera Drottningen vid kaffet. Jag råkade hamna precis vid henne och landshövdingen, (nåja...jag tog några extra kliv fram och tog mig en plats vid kaffebordet ...)  och jag konstaterade att Drottningens stora intresse för äldreomsorg och demensvård var stort.
Men vi pratade också Vimmerby och Astrid Lindgren och Drottningen berättade om möten hon haft med Astrid. Riksdagsman Anders Andersson, (KD) Järnforsen fanns också intill och han fick tillfälle att förklara hur Hultsfredsfestivalen överlevt.

Snabbt hem dagen efter och vidare mot Motala och träff med ett 15-tal kommunalråd i vårt nätverk. Här blev det också mat…

Nåja,  det blev pimpelfiske på sjön Juttern idag söndag , några kilometer promenad på isen och en hel del borrande i samband med det.
Så lite motion blir det också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar