söndag 24 juni 2012

Intensiva veckor

Varje vecka sedan jag tillträdde har jag varit noga med att skriva blogginlägg.
Men förra söndagen falerade det hela fullständigt. Tiden fanns helt enkelt inte och i prioriteringen, som ständigt pågår veckan lång, fick bloggen stå åt sidan.
Beklagar detta.

Det var dock en intressant vecka. Bland annat var migrationsminister Tobias Billström på besök i länet och besökte då också SFI-verksamheten i Vimmerby. Kul att han uppmärksammar den goda verksamhet som bedrivs där.

Näringslivsrådet hade också möte i den veckan och bland annat diskuterades handelsfrågor, då en arbetsgrupp fokuserat på handeln och det som behöver göras. En lång lista får näringslivschefen Patrik Kinnbom ta med sig in i stadshusets verksamheter och som jag ser det går det att göra en hel del förbättringar.
Alberto Necovski på IT-Sam informerade om bredband och vid en informell omröstning ansåg  Näringslivsrådet att fiber ska ägas av kommunen, om möjligt. Precis som elnät, vatten och avlopp och gator. Dock är det inte alls säkert att det är ekonomiskt möjligt.
Men ändå intressant att Näringslivsrådet ansåg att kommunen inte bara ska betala, utan också få del av intäkter vilket sker om man själv äger näten.

En presskonferens om Stångådalsbanan var också på programmet och här finns nu en färdig plan på 925 Mnkr för att skapa de åtgärder på banan som medger en tidsåtgång på 2,5 timmar Kalmar - Linköping! För oss i kommunen finns också mötesspår i Gullringen med och det medger ju stopp där i framtiden.
Äntligen har vi en plan, ett prospekt, att jobba med och nu sägtter vi full fart. Jag tror också vi får  industrin utmed spåret att skriva under planen. Den 30 augusti uppvaktar alla kommunalråden utmed banan Trafikverket för att diskutera planen.

Det blev inga statliga pengar till Innovation for Children, den inkubator för tjänsteföretag kommunen och Regionförbundet ville starta upp i Vimmerby.
Därmed faller planen och Vimmerby Kommunala Förvaltnings AB, som äger bolaget, har förklarat det vilande nu i väntan på budgetperioden 2014-2015.
Jag anser att vi inte ska köra igång ett projekt endast med finansiering av kommunen och Regionförbundet. Vi måste ha mer startkapital än vad dessa båda kan ställa upp med. Tillväxtverkets pengar var därför mycket viktiga.
Nu skjuter vi det några år framåt. Men jag är säker på att vi kommer att ta upp idén igen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar