söndag 13 maj 2012

Positiva siffror just nu

Just nu, och jag vill understryka att det är just nu...pekar siffrorna åt rätt håll för Vimmerby kommun!
Nej vi ska inte slå oss för bröstet, men vi ska heller inte gömma undan framgångar med motivet "det kan bli värre, bäst vi avvaktar..." för då lär vi inte få glädjas åt någonting....
Låt oss därför glädjas de gånger vi har nåt att glädjas över.
Det vi tycker är mest roligt nu är att Vimmerby, som en av tre kommuner i länet (också Mörbylånga och Kalmar), ökade sin befolkning första kvartalet 2012!
Två (2) fler blev vi och även om det är bara några få så är det ändå långt kvar till den kommun som minskade mest, Västervik,hundra personer.
Överallt minskas befolknkingen i glesbygd och vi måste anstänga oss ännu mer än vi gör för att vända trenden. Det flyuttar fortfarande in färre än som flyttar ut men denna gång blev vi räddae av födelseöverskottet. Vi har många unga mammor och pappor just nu!
När hade vi ett sådant födelseöverskott senast?

Andra siffror som går åt rätt håll för just vår kommun  är arbetslösheten. Den minskar nu och kanske det beror på att vi har så många sommarjoibb i kommunen.
Ungdomsarbetslösheten (18-24 år) fortsätter öka i länet och är nu uppe i 5,2 %, ungefärligt med riket i övrigt. Då har jag räknat bort ungdomar placerade i program med aktivitetsstöd (14,1%) .
Vimmerby har lägre ungdomsarbetslöshet just nu än länet med 3,3 %, säkert helt tack vare alla sommarjobb som har börjat tillsättas. Vi har också lägre än riksgenomsnittet.
Men just nu under sommaren får åtskilliga ungdomar prova på att jobba i det stora utbud av sommarjobb som vi trots allt har.

Några andra positiva nyheter just nu:
- Ljunghälls investerar i ny maskin för 25 Mnkr.
- Åbro nyinvesterar i en större tillbyggnad och cidern exponeras nu framgångsrikt för exportmarknadsen.
- V-Tab har installerat sin nya stora press som gav anledning till tillbyggnaden. Nu börjar man marschen mot 500 Mnkr i omsättning!
- Arbetet på Krönsmon och Östra Ceos tar uppehåll över sommaren till förmån för turisttrtafik och Bullerby Cup bland annat. Men därefter ska det gå som på räls; det blir åtskillig trarfik mellan Östra Ceos och Krönsmon. Det blir två nya fina industriområden som Vimmerbyh kan expandera med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar