Detta skrivs torsdag. Men kanske läses på söndag av dig som är van vid mina söndagskrönikor. Det får bli veckans söndagskrönika eftersom jag på söndag fiskar LAG-SM i pimpel och är en av fyra som utgör veteranlaget från Kalmar län. I fjol kom vi 40 gram från bronsplats... (kanske 1-2 abborrar av de kanske 600 vi hade tillsammans...) vi var dessutom uppe på prispallen och vände för arrangören kom inte på felräkningen förrän vi skulle få bronsmedaljen.
Nu är vi taggade till tusen! I år ska vi ge järnet på Revsundsjön söder om Östersund.
Jag fiskar även individuellt SM på lördagen men där är det stenhårt och svårt att nå topplacering. Måste ha en en hel del kraft att borra och röra mig snabbt över stora områden i sjön...
Moderaterna har Sverigemöte i Örebro denna helg men jag kan ju inte svika pimpellaget - så i år uteblir jag från ett annars fantastiskt trevligt och inspirerande politiskt helgmöte.
Nåväl, jag skriver och publicerar detta nu eftersom jag sannolikt inte har möjlighet på söndag.
Jag ska göra två reflektioner denna gång.
1. Om kommunalråd som hoppar av.
2. Om grupperna som för Vimmerby framåt just nu.
Förra mandatperiooden hoppade drygt 70 av landets 290 kommunstyrelseordförande av sin post, mitt under perioden. Orsaken var orimliga arbetstider, orimliga arbetsförhållande, dygnet-runt-tjänsten sju dagar i veckan och - trakasserier.
Olov Zakrisson (s) i Oxelösund hoppade av för en månad sedan. Han hann inte träffa sina barn. Hans omdöme var "fruktansvärd arbetsmiljö" och "orimlig arbetsbetalstning". Nu skriver Dagens Samhälle att Ritha Sörling (s) i Hällefors hoppar av. Skälet är trakasserier. Hon skriver blogg i Nerikes Allehanda och tidningen släpper tydligen kommentarerna helt fria och där haglar trakasserierna. "Vissa personer kan spy galla dynget runt. En ruggig läsning" är kommentaren.
Nej, jag har inga planer på att hoppa av. Inte heller blir jag trakasserad. De brev och texter jag tar del av om min person har än så länge varit positiva om man räknar bort ett halvår direkt efter valet. Några undantag finns givetvis. Direkt efter valet hade jag kommentarerna till denna blogg öppen. Det resulterade i helt osannolika inspel av signaturen "Hobbypolitiker", och jag tvingades till granskning innan publicering. Då upphörde inläggen. Jag välkomnar en debatt, en granskning av vår politik. Missförstå inte.
Jag har svårt att förstå att inte Nerikes Allehandla, om man inte på ett perverst sätt njuter av elakheterna, stryper kommentarer som inte rör saken En debatt, en granskning kan/ska vara tuff. Men inte elak, då får vi inte några unga som vill bli politiker.
Arbetsbördan då? Jo, den är stor. Fler företagare, för att få insikten, borde få känna av arbetsbördan många medarbetare i kommunen lägger nu - samma gäller att fler kommunalt anställda borde få känna hur det är att driva företag. Jag har tidigare lanserat tanken att alla företagare skulle göra "samhällstjänst" fyra år som politiker. Ombytt skulle många tjänstemän få en förändrad bild om de fick göra fyra år som småföretagare.
Arbetsbördan är väldigt hög. Och eftersom jag är uppfostrad av den Lutherska generationen känner plikten inga gränser; inställelse, uppställelse och hängivelse!
Det som driver är att det är roligt, det är viktigt och det är en möjlighet att försöka förverkliga förbättringar för alla kommuninvånare, att få samhället i en framåt-uppåt-rörelse.
Men för min egen skull är det viktigt att jag håller kvar fisketurerna och golfrundorna. Jag kommer att fungera sämre om jag inte ger mig tid att stilla tankarna och bryta mönster. Ett av skälen till att fisket med kompisar gick före moderat toppmöte denna helg...
Jag tror att de som hoppar av jobbet har för lite hjälp, både i sitt parti och av andra politiker.
Jag har idag redan stor hjälp av vice ordf. Per-Åke Svensson, (c) som är min ersättare på flera poster. Också Magnus Gustafsson (m) ersätter mig från och till och lättar trycket.
Jag ser med tillfredsställese också på att oppositionsrådet Helene Nilsson (s) är ute i samhällsföreningar och pratar om vad vi gör i kommunen nu. Det är väldigt bra eftersom hon i sin roll nu är väldigt insatt i de flesta frågor och får kunskap tidigt. Också kommunchefen, förvaltningschefer och nämndordföranden är ute i verksamheterna och samtalar. Mycket viktigt.
Kommunstyrelsen känns också homogen och villig att hjälpa till med avlastning. Varför inte bjuda in en ks-ledamot till ert föreningsmöte? Man känner väl alla aktuella frågor.
Det jag fortfarande kan önska, och kommer att jobba mer med, är att höja taknivån i debatten. Vi måste få lov att diskutera offentligt de tankar vi själva tycker, välja våra egna arenor och våga pröva våra argument mot offentligheten utan att få kritik för just detta.
I en verksamhet med högt till tak så finns också debatthöjden, både inom partiet, inom alliansen och också inom hela politikerskrået.
Jag vet att kommunchefen tycker som mig när det gäller just hennes organisation; fritt spelrum när det gäller att säga vad man tycker.
I den kommunala politiken ser jag helst så få polariseringar som möjligt, fram till valåret, då det självklart blir en helt annan agenda. Jag hoppas och önskar att den respekt vi har för varandra idag ska sätta en naturlig gräns också i valrörelsen.
Ett intressant mått på att det snurrar i verksamnheten är att titta på vad olika grupper eller enskilda personer jobbar med just nu:
- Styrgruppen för Destination Vimmerby är igång. De ska kort sagt samla olika aktörer kring bilden av Vimmerby.
- I onsdags vid Näringslivsrådets möte, utsågs en arbetsgrupp på sju personer för att ta fram en strategi och målbild för handeln i Vimmerby.
- Näringslivsenheten planerar 100 företagsbesök per kalenderår. Nu diskuterar man flera nyetableringar.
- Grävskoporna är snart på Krönsmon, flera tomter är tingade och på väg mot köpeavtal. Köparnas budskap: Gör klart vår mark så fort som möjligt!
- Ny projektledare för industrimarken ska in temporärt för att se till att vi snabbt får färdigt Östra Ceos och Krönsmon.
- Revisions- och Demokratiberedningen jobbar med den nya nämndorganisationen. Redan nu står det klart att socialnämnden och omsorgsnämnden kommer att slås samman till en Socialnämnd.
- Kostorganisationen ska utredas. Jag har beställt en "resultat- och balansräkning" av ekonomikontoret före den 30 april, som ska redovisas i kommunstyrelsen. Den kommer att bli diskussionsunderlag.
- Nya förskolan ska klubbas i fullmäktige. Innan dess lär det väl bli en del diskussioner rörande prisnivån, eftersom det bara är avsatt 26 Mnkr av de offererade 32 Mnkr. När detta skedde i Mörbylånga tog man en ny anbudsomgång, då specifikationerna för förskolan hade lagts på för hög nivå och fick då ett avsevärt lägre pris. I Västervik sa KSO Harald Hjalmarsson i veckan till sin Barn- och Utbildsningsnämnd att när de ska bygga ny skola måste ta ta hänsyn till en hög ekonomisk effektivitet. Stort ansvar vilar på den arbetsgrupp som tar fram anbudsunderlag till kommunala byggnationer. Teknik- och Servicenämnden har för sin del godtagit offerten som bra, i jämförelse med vad man får. Kommunstyrelsens presidium ska få en redovisning av tjänstemännen på måndag.
- Äldreboendena är under process i nån form av slutspurt nu. Ser mycket bra ut men även där måste man hitta största möjliga ekonomiska effektivitet i sina specifikationer. I firman sa vi alltid: "Need to have or nice to have", vilket ungefär betyder "det vi måste ha eller det som är trevligt att ha".
Det behöver inte bli dyrare för att det är design och kvalité, snarare är det "rätt tänk" som behövs.
Nu blev det här en för lång blogg, så jag stannar här trots att jag inte nämnt mängder av processer som just nu verkar framåt-uppåt för vår kommun.
Vårt överskott på 26 Mnkr 2011 verkar som ren vitamininjektion. Vi vet att vi kan.
Nu snurrar spiralen sakta uppåt, även om vi är många som känner mjölksyran komma så är det mycket positivt att vara i spiralen just nu.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar