söndag 19 juni 2011

Vi måste förhålla oss till mätningar, trots allt...

Som ni kanske märkt under de senaste åren toppar inte Vimmerby kommun de listor som publiceras i olika medier.Tyvärr vill jag säga, för att många av oss som bor här tycker det är mycket som är bra. Vi älskar ju den här biten på jorden och vill för allt i världen inte flyttta härifrån.
Det som förenar oss är att vi vill göra den bättre.
Man kan givetvis diskutera värdet i olika listor. Men de finns. Vi måste förhålla oss till dem.
Och kanske kan vi använda dem för att skapa bättring? Listorna baseras ofta på hur kommunen hanterar sin service till medborgarna, var man lägger pengar och resurser och hur man klarar sig ekonomiskt.
Senaste listorna publiceras i tidningen Focus och jag tänkte fördjupa mig lite i dem.

UNG I VIMMERBY
Vimmerby kommer på 213 plats av 290 som "ungdomskommun". Det är givetvis inte bra. Det man mäter är uppnådda mål i skolan, lärartäthet, idrottsföreningar, ungas psykiska hälsa, medelålder i kommunen, ungdomsarbetslöshet. monnbing och bruk av alkohol, och tobak.
Vi kan bara spekulera i var vi faller igenom. Jag tror vi har höga poöäng i variabeln idrottsföreningar, lärartäthet men låga i övriga.

ÄLDRE I VIMMERBY
Det är betydligt bättre att vara äldre i Vimmerby, än att vara ung. 59:e plats av 290 kommuner är acceptabelt. Vad man än säger om prutningar och sparbeting, följande räknas in i variablerna: pengar till äldreomsorg, tillgång till äldrevård, kvalitet i äldrevården, kvalitet i hemtjänsten, medellivslängd och arbetande pensionärer. Här tror jag vi får pluspoäng på pengar till hemtjänsten och tillgången till äldrevård.

FAMILJ I VIMMERBY
73:e plats av 290 - så bra är Vimmerby kommun för en familj. Det bygger på variablerna; råd att köpa villa, andel skilda, pappaindex, personaltäthet förskola, barnfattigdomsindex, löneskillnad mellan könen. Här kan vi bli bättre i flera variabler.

ARBETA I VIMMERBY
120:e plats av 290 blev placeringen för Vimmerby som en jobbkommun. Här räknar man medelinkomster, utveckling, arbetslöshet, andel lågutbildade, arbetsolyckor, företagsklimat och andelen pendlare. Kan vi förbättra företagsklimatetet tror jag vi stiger i graderna. Viktigt att Vimmerby är en mycket bra jobbkommun.

FUNDAMENTA
Man mäter också något som kallas "fundamentala variabler" och det är en kompott av allt möjligt, som exempelvis, in-utflyttning, födelseöverskott, taxeringsvärden på villor, miljöskyddad areal, anmälda brott, serveringstillstånd, självmord, alkoholrelaterade dödsfall, valdeltagande, kommunal skattesats, flyktingmottagande, försörjningskvot, soliditet, ohälsotal, ekonomiskt bistånd, andel miljöbilar och kulturkostnad per invånare. Plats? Jo, här blev det 73 av 290 kommuner.

Total placering, allt sammanräknat, hamnade Vimmerby kommun i tidningen Focus mätning på 121 plats av 290 kommuner. Det är åtminstone på övre halvan men det kan vi inte nöja oss med.
Ska vi bli en konkurrenskraftig kommun måste vi upp bland de bästa.
Kan vi ha något annat mål än att bli allra bäst?

Som kommunstyrelsens ordförande vill jag sätta det målet och när man sätter mål ska man inte fundera så mycket över att cencurera sina tankar eller drömmar, utan mer att fokusera sin vilja på att nå dit man tror är möjligt.
Jag tror det är fullt möjligt att bli den bästa kommun att bo i för unga, för äldre, för familjer och att arbeta i.
Blir vi tillräckligt många runt det målet har vi nått halvägs.
Vill man så kan man - en formulering jag tror mycket på.


Fotnot: Visionsarbete är något vi ska försöka introducera i nämnderna och i partigrupperna framöver. Partierna har alltid visioner självklart, men att försöka konkretisera dem och förhålla sig till dem i praktiskt kommunal politik är kanske nytt. I september ska vi försöka veva igång det arbetet för att våren 2012 kunna diskutera, och fatta beslut, om en visionär plan på områden som inte bara är en översiktsplan (ÖP), utan också näringslivsarbete, turismen, äldreomsorgen, barnmomsorgen, skolan, den kommunala servicen och ekonomin. Då får vi praktiskt sätta mål på sikt. Ska bli jättespännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar