lördag 11 juni 2011

Genombrott - på flera plan

I juli ska jag fila på ett nytt ägardirektiv till Astrid Lindgrens Näs.
Förhoppningsvis kan det processas i politiken under hösten för ett antagande i kommunfullmäktige i oktober.
Det finns flera skäl till att ge Näs ett nytt ägardirektiv.
Det som föreligger idag ger en riktning åt alla håll. Det är därmed svårt att arbeta efter och ett nytt måste skapa större tydlighet med vad kommunens uppdrag till Näs är.
Näs är inne i nytt utvecklingsskede. Lokalt fick man ett definitivt genombrott besöksmässigt med Janne Strömsten-utställningen. Många, många som aldrig varit på Näs kom dit då och uppskattade sin upplevelse. Det har stor betydelse för den lokala förankringen.
Genombrottet som regional och nationell mötesplats skulle jag vilja påstå pågår. Det är mycket svårare, mer komplicerat, speciellt med tanke på att Näs ambition är att vara ett kulturcentrum och besöksmål. I det arbetet tillkommer sannolikt en ny företeelse, Astrid Lindgrens Trädgård, kommande år men också utvecklingen som mötesplats där lokalt och regionalt möter nationellt.
Ett exempel på det blir det i höst när ett stort seminarium arrangeras på Näs med forskare,  näringsliv, politiker och kultur/design.
I torsdags kväll fick jag tillfälle till ett längre samtal med IKEAs VD Thomas Carlzon, ett möte på initiativ av hela Smålands landshövding Kristina Alsér, och han tackade ja till att delta i ett idéarbete rörande lek, design, näringsliv, kultur på Näs i höst. I fredags satte jag igång processen med ende medarbetaren för närvarande på kommunens näringslivskontor, Carina Östh.
Jag hoppas det ska bära frukt en bra bit fram.

TURISMORGANISATIONEN
När kommunstyrelsen förhoppningsvis enigt tar beslutet om en ny samlad destinationsorganisation på måndag, kommer Näs att vara en av fyra viktiga spelare i det arbetet; förutom Turistbolaget, Vimmerby Concept Park (lekutveckling) och Kultur- och Fritidsförvaltningen.
Det känns så skönt att kunna lotsa detta projekt fram till fullmäktige i juni, och samtidigt presentera en turismstrategi föredömligt gjord av konsulten Johan Graffman och alla de lokala vimmerbybor/handeln/näringen som deltagit i arbetet och slutligt gjort formuleringarna.
Äntligen kan vi få en efterlängtad samordning av våra resurser, och kraft att marknadsföra allt Vimmerby har brett. Ett genombrott.
Nu får vi instrumenten (turismstrategin) och organisationen (med en styrgrupp där den tillkommande näringslivschefen är ordförande) att verkligen få värde för de kommunala, regionala och nationella pengar som sätts in på olika plan. De försvinner inte ut i en spridd dimma, utan nu får vi en samlad organisation som kan  kraftsamla.
Nästa arbete i processen är bildande av näringslivsråd, vilket försenats i väntan på tillsättningen av näringslivschef. I höst hoppas jag få lösningen där. Och jag lovade ju att vi ska gifta ihop vår turismstragei med en näringslivsstrategi innan december. Det målet kvarstår.
Till detta återkommer jag.

ÄNDRAD RIKTNING
Jag ska inte summera första halvåret som kommunalråd nu. Det tänkte jag göra i juli månad. Men jag kan ändå konstatera att vi i Vimmerby nu är på väg att ändra riktning.
Exemplet med en stor bilfärja är slående. Trots back i maskin glider den ändå framåt. Men nu känns det som den börjar kränga mot en ny riktning. När KS nu tar budgeten på måndag, som innebär en åtstramning där det är möjligt, kommer vi att generera överskott för framtida utveckling. Också det ett genombrott eftersom vi i flera år presterat underskott.
Också kommunchefens och förvaltningschefernas arbete med beslutskulturen och samordningen börjar slå rot. De fördyrande stuprören är på väg att bli hängrännor och det betyder mycket.
I politiken ska vi hänga med och också öka samarbetet mellan nämnderna.
Våra nämndordförandemöten är viktiga, dialogen, sökandet efter gemensamma möjligheter.
Ja, kort sagt - det känns väldigt bra!

(Förra veckan blev söndagskrönikan måndagskrönika och nu blir den lördagskrönika. Hoppas ni förlåter. Kanske ska den döpas om till helgkrönika istället...?)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar