tisdag 19 augusti 2014

Skillnaden mellan öppet och slutet fibernät


Undvik långa avtal när du tecknar fiber!
Fiber är på gång i Vimmerby och ett hett diskussionsämne.

Det finns två slag av fibernät du kan välja på när du ansluter din villa; ett öppet eller slutet nät.

En villaägare har ett slutet nät om man ger en operatör rätt att installera fiber till villan och också en exklusiv nyttjanderätt till fibern under avtalstiden.
Detta brukar innebära långa avtalstider och operatören väljer vilka tjänster du ska köpa. Post och Telestyrelsen (PTS) rekommenderar att långa avtalstider bör undvikas.

Om du väljer en operatör med ett öppet nät, som Vimmerby kommuns nät,  finns det flera olika tjänsteleverantörer att välja mellan. De erbjuder internet, TV och telefoni var för sig, eller paketerat i paket. I dessa nät är konkurrensen hög och innebär låga attraktiva priser samt korta bindningstider.

Om du som villaägare ansluter dig till en nätägare som har ett öppet nät, kan villaägaren själv bestämma vilka tjänsteleverantörer som ska leverera tjänster till villan.


Vimmerby kommun har därför valt att erbjuda invånarna ett öppet nät. Det överensstämmer med den valfrihet som vi anser att våra medborgare ska ha när det gäller val av leverantörer för TV, internet och telefoni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar