onsdag 27 augusti 2014

Länsstyrelsen svarar om Yxern

-   Länsstyrelsen i Kalmar ställer sig på sjön Yxerns sida. 
-  -  Vi kommer att verka för att vattendomarna hävs och vi kommer att prioritera ärendet om och när det begärs yttrande från oss.
Det säger chefen för Tillväxt- och Miljöavdelningen Eva Brynolf i brev och samtal med mig, efter det att landshövdingen mottog min vädjan om hjälp för Yxern.

I går svarade hon på mitt brev till landshövding Stefan Carlsson:
Jag håller med om att läget är bekymmersamt, inte minst bilderna på strandkanten vittnar om detta. Men som vi alla vet så har verksamhetsutövaren ett tillstånd som gäller, förvisso mycket gammalt, men som vi måste förhålla oss till.
Bakgrunden till att vi i somras sa nej till att dra igång en process om omprövning av tillståndet var att vi helt enkelt inte är prövningsmyndighet, det är i stället Mark- och miljödomstolen.  
Vidare ligger det en ansökan om omprövning av villkoren från verksamhetsutövaren redan nu hos Mark- och miljödomstolen. Ytterligare ett argument från länsstyrelsens sida att inte agera är, att om vi skulle ta initiativ till en omprövning (vilket lagstiftningen tillåter) måste vi minst räkna med att processen tar 2-3 år.
Att Yxens regleringsföretag har lämnat in en ansökan till Mark- och miljödomstolen om ändrade villkor för minimitappning är givetvis positivt. I den här processen kommer länsstyrelsen sannolikt att vara remissinstans. Om domstolen till sist medger ändringen ser vi detta som den snabbaste vägen att få till stånd en höjning av vattnets miniminivå. Den lagändring som är på gång kan också givetvis vara en lösning, men i nuläget är det svårt att veta när vi kommer igång med ett sådant arbete, först måste beslut tas om den nya lagstiftningen.
Det är en komplex situation men vår bedömning är som sagt att man löser situationen i det korta perspektivet snabbast genom den ansökan som redan nu finns på domstolen.
 /slut på brevet/
-         
Det finns tre möjliga vägar, fortsätter hon i ett följande telefonsamtal med mig med mig, och det är följande:
Länsstyrelsen ingriper, vilket lagstiftningen tillåter, men en sådan process kan ta 2-3 år. Den andra vägen är lagstiftningsändring. Det finns ett förslag som är ute på remiss och som ska bli en proposition i riksdagen i höst. Det förslaget säger att alla vattenverk ska ses över och omprövas.  Till 90 procent säkerhet blir det en skärpt lagstiftning. Den tredje vägen är att invänta Mark- och Miljödomstolens handläggning av ärendet från i somras och jag tror det kommer att ske i september-oktober. De brukar inte ta längre tid på sig. Mot bakgrund om den ändrade lagstiftning som är på gång tror jag beslutet kan bli positivt för Yxern.

Min fråga: Yxern behöver länsstyrelsens stöd,  och  när ni får remisser kan vi räkna med att Länsstyrelsen  stöder ändring av vattendomen?
-         -   Ja, det kan jag nog säga. Vi ser problemen precis som ni och när ärendet kommer hit kommer det att bli prioriterat. Men som sagt, snabbaste vägen under det regelverk som råder är via Mark- och Miljödomstolen, säger Eva Brynolf.

-           

1 kommentar:

  1. Detta är inte bra.

    Det är helt riktigt att Mark- och Miljödomstolen prövar ärendet, men det är Lännstyrelsens jobb att initiera processen. Vad värre är; i detta fallet kan t.o.m. kommunen starta processen. Att bromsa detta för att vattenverksamhetsutövaren startat en process som, efter vad jag förstått, bara är ett spel för gallerierna är bara en stor skandal.

    Man kan inte rädda Yxern genom att sitta och se på.

    Skicka denna länk till Länsstyrelse och berörda kommuner:
    http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/620-8287-6.pdf?pid=3984

    Länsstyrelsen kan läsa igenom HELA Miljöbalken, det verkar finnas behov och kommunen kan läsa i kap. 7 (Prövningen av viss verksamhet) 13 § i Lag (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet:

    "Tillstånds giltighet, omprövning m.m.
    13 § Mark- och miljödomstolen kan fastställa ändrade eller nya bestämmelser om innehållande och tappning av vatten efter ansökan av annan än tillståndshavaren, om han vill utnyttja vattenkraften i sitt strömfall bättre, eller efter ansökan av en kommun eller ett vattenförbund som vill tillgodose den allmänna miljövården eller hälsovården eller främja fisket. Till förmån för allmänna farleder, allmänna hamnar, bevattnings- och markavvattningssamfälligheter samt avloppsföretag kan sådana bestämmelser fastställas på ansökan av huvudmannen.
    Bestämmelser om att tillstånd krävs för vissa verksamheter och åtgärder finns i 7 kap. 28 a-29 b §§ miljöbalken. Lag (2010:937)."

    Per Persson Eckerström

    SvaraRadera